Λινξ 52: Πράγματα Για Διάβασμα

09 September 2012 | Κανένα σχόλιο

1. Το γράμμα του Φίλιπ Ροθ στη Wikipedia

Ο γνωστός συγγραφέας ζήτησε μιαν αλλαγή στο άρθρο της Wikipedia για το βιβλίο του "The Human Stain", μα η Wikipedia αρχικά αρνήθηκε γιατί, όπως γίνεται συνήθως, χρειαζόταν και "μια δεύτερη γνώμη". Μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά το θέμα της διαφωνίας δεν ήταν ένα απόλυτα αντικειμενικό στοιχείο, ένα νούμερο ας πούμε ή μια ημερομηνία. Ήταν η άποψη πως ο Ροθ εμπνεύστηκε την ιστορία του βιβλίου από έναν συγγραφέα και κριτικό που ζούσε στην Νέα Υόρκη, κάτι που ο ίδιος ο Ροθ αρνείται, αλλά πολλοί κριτικοί έχουν αναπαράγει στο μεταξύ. Έτσι ο Ροθ έγραψε μια επιστολή στη Wikipedia που είναι από μόνη της ένα θαυμάσιο κείμενο, ειδικά για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο.

2. Ένα σπαραξικάρδιο γράμμα από το 1586

Το 1998 σε μια πόλη της Νότιας Κορέας αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το μουμιοποιημένο πτώμα ενός 30χρονου άντρα που είχε ταφεί στα τέλη του 16ου αιώνα. Απιθωμένο στο στήθος του βρήκαν αυτό το γράμμα που του έγραψε η έγκυος γυναίκα του.

You are just in another place, and not in such a deep grief as I am. There is no limit and end to my sorrows that I write roughly. Please look closely at this letter and come to me in my dreams and show yourself in detail and tell me. I believe I can see you in my dreams. Come to me secretly and show yourself. There is no limit to what I want to say and I stop here.

3. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα

Ο Μπρετ Ίστον Έλις, ένας καλός συγγραφέας εγκλωβισμένος σε μια συγκεκριμένη -και μάλλον παρωχημένη- αισθητική, τα έβαλε στο Twitter με ένα συνάδελφό του, τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας.

Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ένας πολύ σημαντικότερος συγγραφέας από τον Έλις, δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί είναι νεκρός από το 2008, όταν αυτοκτόνησε μετά από πολλά χρόνια μάχης με την κατάθλιψη.

Ο Μπρετ Ίστον Έλις, μεγάλος άνθρωπος, δεν εξήγησε γιατί συμπεριφέρεται σα ζηλόφθονο μικρό ανθρωπάκι. Μπορεί να του στοίχισε πολύ που δεν τον προσέλαβαν να γράψει το σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς του "50 Shades of Grey", όπως παρακαλούσε.

4. Συγγραφείς: Πώς και δε χαζεύουν όλη μέρα στο ίντερνετ

Όταν δουλεύεις μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, εύκολο είναι να χαζολογήσεις στο Ίντερνετ και, πριν πάρεις χαμπάρι τι έγινε, να έχουν περάσει δώδεκα ώρες και να μην έχεις κάνει καθόλου δουλειά. Πίστεψέ με, ξέρω. Να πώς αντιμετωπίζουν διάφοροι συγγραφείς το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αναφέρουν και δυο πολύ δημοφιλή προγράμματα που βοηθάνε: Το Freedom και το Self Control.

5. Το μικρό, ξεκαρδιστικό review του Rolling Stone για το διασημότερο δίσκο των Bon Jovi

Να που και το 1989 υπήρχαν χίψτερ.

Maybe I'm being unfair. Nobody listens to Bon Jovi's brand of pop metal for its lyrics – they listen because they want to bang their heads lightly.

 

κατηγορίες: βιβλία, λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.