Λινξ 53: Πράγματα Για Διάβασμα

16 September 2012 | 1 σχόλιο

1. 35 χρόνια μετά, το Voyager εγκαταλείπει το ηλιακό σύστημα

Ναι, τυπικά το Voyager 1 και το Voyager 2 έχουν ήδη "φύγει" από το ηλιακό σύστημα, καθώς απέχουν απ' τον ήλιο περισσότερο από ότι οι πλανήτες. Πρακτικά, όμως, είναι ακόμα στην "ηλιόσφαιρα", το χώρο του διαστήματος οπου φτάνουν τα σωματίδια του ήλιου μας. Όπου να 'ναι θα βγουν απ' έξω. Είναι ήδη μακρύτερα από οτιδήποτε ανθρώπινο υπάρχει στο σύμπαν.

2. Η καλύτερη λέξη του κόσμου 

Ένας blogger κάθισε κι έγραψε μερικές δεκάδες λέξεις που του αρέσουν πάρα πολύ (σύμφωνα με δικά του κριτήρια) και στη συνέχεια της έβαλε σε ένα πρωτάθλημα νοκ-άουτ αγώνων προσπαθώντας να βρει την καλύτερη απ' όλες. Κατέγραψε τη διαδικασία στο blog του, μια μάχη αδυσώπητη, η οποία τον οδήγησε στο συμπέρασμα: Η καλύτερη λέξη της αγγλικής γλώσσας είναι η λέξη "diphtong". Δίφθογγος!

3. Το Amazon μπορεί και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γράφονται οι ιστορίες

Ένα από τα πράγματα που ανακοίνωσε το Amazon πρόσφατα, που χάθηκε στο χαμό σχετικά με τις νέες συσκευές, είναι τα Kindle Serials, ένας νέος "συνδρομητικός" τρόπος πώλησης βιβλίων που αναβιώνει έναν πολύ παλιό τρόπο συγγραφής. Ο αναγνώστης κατεβάζει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου πληρώνοντας $1.99, και στη συνέχεια λαμβάνει στη συσκευή του κάθε νέο κεφάλαιο τη στιγμή που το γράφει ο συγγραφέας δωρεάν. Πρόκειται για έναν τρόπο γραφής καθόλου νέο ή πρωτότυπο: Αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έχουν γραφτεί σε συνέχειες που δημοσιεύονταν μία-μία. Τώρα η τεχνολογία επιτρέπει μιαν αναβίωση που σαν ιδέα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μπορεί να προσφέρει στους συγγραφείς εργαλεία που την εποχή του Ντίκενς ούτε να τα φανταστούν δεν μπορούσαν.

Ακόμα, μιας και λέμε για Amazon: Πώς το Amazon απειλεί τα παχουλά profit margins της Apple.

4. Τι διάβασε το καλοκαίρι ο Μπιλ Γκέιτς 

Όπως όλοι, έτσι και ο -συνάδελφος μπλόγκερ- Μπιλ Γκέιτς αφιέρωσε μέρος του καλοκαιριού του για να διαβάσει βιβλία. Εδώ γράφει μικρά reviews γι' αυτά. Απ' ό,τι φαίνεται -όπως και πάρα πολλοί άλλοι- δεν διαβάζει καθόλου λογοτεχνία. Να και ένα πιο αναλυτικό review που έγραψε για ένα από αυτά, το Moonwalking With Einstein του Τζόσουα Φορ (εδώ το TED talk του) που πραγματεύεται το θέμα της ανθρώπινης μνήμης.

5. Μια συνέντευξη του Γουίλιαμ Γκίμπσον 

Ο σημαντικός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη που το Wired δημοσιεύει σε τρία μέρη: Να το πρώτο. Να το δεύτερο. Να και το τρίτο. Αφιέρωσέ της το χρόνο, αξίζει.

I think the least important thing about science fiction for me is its predictive capacity. Its record for being accurately predictive is really, really poor! If you look at the whole history of science fiction, what people have said is going to happen, what writers have said is going to happen, and what actually happened — it’s terrible. We’re almost always wrong.

κατηγορίες: επιστήμη, λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.