Πώς Να Δουλεύεις Στην Εποχή Του Ίντερνετ (Χωρίς Να Χαζεύεις)

02 October 2012 | 12 σχόλια

Να το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή: Το ίντερνετ.

Το ίντερνετ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Ή μάλλον: Η διαρκής πρόσβαση στο ίντερνετ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Γιατί το Facebook και το Twitter δε σταματάνε. Κάθε δευτερόλεπτο νέα updates ξεχειλίζουν στην επιφάνεια, γεμάτα με λινξ με βιντεάκια με γατούλες και άρθρα για το iPhone και rage comics. Έχω περιγράψει το πρόβλημα με επιστημονικές παραπομπές και λεπτομέρειες εδώ.

Πώς να κάνεις δουλειά έτσι; Πρέπει να είσαι ένα τέρας πειθαρχίας για να κάτσεις και να κάνεις δουλειά μπροστά σε έναν υπολογιστή με σύνδεση στο ίντερνετ σήμερα.

Παλιά δεν ήταν έτσι. Θυμάμαι κάποτε που δεν είχαμε ίντερνετ. Δε θυμάμαι τι κάναμε τότε, αλλά υπήρχε, πράγματι, μια εποχή που δεν είχαμε ίντερνετ. Μπορεί να παίζαμε μπάλα στις αλάνες, δε ξέρω. Μετά είχαμε ίντερνετ, αλλά όχι συνέχεια. Το ίντερνετ ήταν κάτι στο οποίο έπρεπε να "μπεις", και για ένα διάστημα όσο ήσουν μέσα έπεφταν οι μονάδες στο λογαριασμό του τηλεφώνου, και εν' τω μεταξύ κανένας στο σπίτι δεν μπορούσε να πάρει τηλέφωνο. Μετά λύθηκαν αυτά και πλήρωνες λιγότερο και δεν καβάτζωνες τη γραμμή, αλλά έκανες μισή ώρα να κατεβάσεις ένα τραγούδι. Ήταν άγριες εποχές τότε, έπαιζες παιχνίδια απλωμένα σε έντεκα δισκέτες, για να πας από τη μια πίστα στην άλλη έπρεπε να κάνεις χειρωνακτική εργασία βάλε-βγάλε, δεν ήταν απλά τα πράγματα.

Και μετά ήρθε το DSL και η παραγωγικότητα πέθανε για παντοτινά.

Το πρόβλημα σήμερα είναι υπαρκτό και είναι τεκμηριωμένο και είναι μεγάλο: Πολύς κόσμος χαζεύει στο ίντερνετ την ώρα που θα έπρεπε να κάνει ό,τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει, να γράψει ένα κείμενο, να απαντήσει στα email του, να ετοιμάσει ένα report, μια παρουσίαση, οτιδήποτε.

Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω κάθε μέρα.

Μα υπάρχουν κόλπα.

Αν αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα, δοκίμασε τα εξής:

1. Self Control

Ετούτο το προγραμματάκι είναι σωτήριο. Κάνει ένα απλό πράγμα: Σου κλείνει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα sites του Ίντερνετ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Του λες, ας πούμε, για μία ώρα να σου κλείσει το Facebook, το Twitter, το Pinterest και το Gmail, κι έτσι γι' αυτή την ώρα μπορείς να αφοσιωθείς σ' αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς τον πειρασμό να τσεκάρεις τα σόσιαλ μύδια κάθε τρία δευτερόλεπτα, ενώ ταυτόχρονα έχεις πρόσβαση στο υπόλοιπο δίκτυο, για γρήγορα Google searches και Wikipedia.

2. Time Out

Ο κυριότερος λόγος που χαζεύεις στο ίντερνετ δεν είναι μόνο η αδυναμία συγκέντρωσης - συνήθως είναι και η κούραση. Όσο περισσότερο κάθεσαι μπροστά στην οθόνη, τόσο ευκολότερα βαριέσαι και ξεφεύγεις σε tabs άσχετα νομίζοντας ότι ξεσκάς και κάνεις διάλειμμα, μα όχι, έτσι το σύστημα μπουκώνει χειρότερα, πίστεψέ με, ξέρω. Ετούτο εδώ το app κάνει το εξής: Κάθε μιάμιση ώρα -ή όσο χρονικό διάστημα του βάλεις- σβήνει την οθόνη σε ένα ημιδάφανο γκρι χρώμα και σε κλειδώνει απ' έξω. Δε μπορείς να κάνεις τίποτα για δέκα λεπτά -ή όσο χρονικό διάστημα του βάλεις-, οπότε αναγκάζεσαι να κάνεις διάλειμμα, να σηκωθείς για λίγο από εκεί που κάθεσαι, να πιεις ένα ποτήρι νερό, να φτιάξεις καφέ, να δεις έξω απ' το παράθυρο τι χρώμα έχουν τ' αυτοκίνητα που περνάνε, αν έχεις παράθυρο. Αυτό το δεκάλεπτο δεν είναι μόνο περισσότερο αναζωογονητικό από ό,τι φαντάζεσαι -τις περισσότερες καλές ιδέες που είχα τα τελευταία χρόνια σε τέτοια διαλείμματα τις σκέφτηκα, και επίσης στο ντους και πλένοντας τα δόντια.

3. Άλλα τέτοια

Υπάρχει εκεί έξω ολόκληρη αγορά για παρόμοια εργαλεία, με γνωστότερο το διαβόητο και δημοφιλές σε συγγραφείς Freedom, που δεν έχω δοκιμάσει. Ψάξε λίγο, και θα βρεις το κατάλληλο για το πρόβλημά σου. Αν ανακαλύψεις κάτι συγκλονιστικό, πρόσθεσέ το στα σχόλια.

4. Γράφοντας αλλού 

Εκτός από το software πειθαρχίας, διαπίστωσα πως βοηθάει πολύ κι ένα άλλο κόλπο, το οποίο ωστόσο είναι πολυδάπανο: Να δουλεύεις σε περισσότερα από ένα μηχανήματα. Το τυπικό desktop με τη μεγάλη οθόνη είναι ο χώρος όπου δουλεύω και χαζεύω περισσότερο, οπότε έχω διαπιστώσει πως βοηθάει πολύ πότε πότε να αλλάζω σταθμό εργασίας: Να πηγαίνω να γράφω κάπου αλλού. Συνήθως παίρνω το λάπτοπ και κάθομαι σε άλλα μέρη του σπιτιού, αλλά μερικές φορές και εκτός σπιτιού (αν έχεις πιει καφέ σε Starbucks το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με έχεις δει -κι εννοώ οποιοδήποτε Starbucks), και έχω διαπιστώσει ότι βολεύει, σε βοηθά να ξελαμπικάρεις λίγο και να αφοσιωθείς στη δουλειά, μέχρι τουλάχιστο να ξαναγεμίσει ο browser με 9gag.

Τον τελευταίο καιρό βρήκα και μια ακόμα εναλλακτική λύση: Το iPad.

Το iPad δεν είναι υπολογιστής, έτσι είναι δυσκολότερο να κάνεις περίπλοκα πράγματα με αυτό, οπότε είναι πιο βολικό μέρος για να μη χαζεύεις. Αν, δε, το βάλεις σε μια ωραία και βολική βάση, κατεβάσεις έναν απλό text editor και προσθέσεις και ένα bluetooth πληκτρολόγιο σαν το Logitech που βλέπεις στη φωτογραφία (η σκούρα φάσα είναι ηλιακοί συλλέκτες, τρέφεται απ' το φως του δωματίου, δεν έχει μπαταρίες, κι επίσης συνδέεται και με Mac και με το iPhone), αποκτάς άλλο ένα μηχάνημα για γράψιμο, ορίστε.

Ταυτόχρονα, έχοντας τρομοκρατηθεί από όλα τα δημοσιεύματα για τις τραγικές συνέπειες του καθισιού στην καρδιά και την υγεία, έκανα και το εξής: Τοποθέτησα ένα μικρό τραπεζάκι από αυτό που σου φέρνουν πρωινό στο κρεβάτι πάνω σε ένα γραφείο, και μ' αυτό τον τρόπο μπορώ να γράφω πότε-πότε όρθιος, μη φανταστείς, όχι για πάρα πολλή ώρα, έτσι για να πω ότι κάτι έκανα. Είτε χρησιμοποιώντας το λάπτοπ, είτε τον τελευταίο καιρό το iPad με το Logitech πληκτρολόγιο, βγάζω λίγη δουλίτσα παραπάνω έτσι.

Είναι πιο δύσκολο να χαζέψεις όρθιος, κοιτάζοντας σε μια μικρή οθόνη, απ' ό,τι αποδεικνύεται. Αυτό νομίζω ότι οδηγεί ένα δίδαγμα που οπωσδήποτε θα ταιριάζει και σε διάφορα άλλα πράγματα:

Για να συγκεντρώνεσαι καλύτερα σ' αυτό που κάνεις, φρόντισε να το κάνεις λίγο μπελαλίδικο.

Διάβασε ακόμα: Τι κάνει το ίντερνετ στο μυαλό σου

 

σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.