Λινξ 61: Ιστορίες Απ' Τον Πλανήτη Γη

18 October 2012 | 2 σχόλια

Στον πλανήτη αυτό ζουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ο καθένας εντελώς διαφορετικός από όλους τους άλλους. Είναι πια τόσο πολλοί που μπουρδουκλώνονται μεταξύ τους με ένα σωρό αναπάντεχους τρόπους. Δεν υπάρχουν πια συμπτώσεις, τίποτα πια δεν προκαλεί έκπληξη. Τα πάντα μπορεί να συμβούν σε έναν τέτοιο κόσμο.

Για παράδειγμα:

1) Η συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφσάι συγκλονίζει ακόμα

Τρομοκράτες Ταλιμπάν πυροβόλησαν ένα 14χρονο κορίτσι στο κεφάλι επειδή έκανε αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών του Πακιστάν στην εκπαίδευση. Η Μασάλα έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο για να κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις. Στη συνέχεια, Ισλαμιστές κληρικοί εξέδωσαν φετφά για τη δολοφονία των δραστών της επίθεσης.

2) Ένας πλανήτης με τέσσερις ήλιους, κι ένας πλανήτης στον Άλφα του Κενταύρου

Ανακαλύφθηκαν μόλις: Ο πρώτος είναι εντελώς ασυνήθιστος - και πολύ μακριά - αλλά ο δεύτερος βρίσκεται μόνο 4,3 έτη φωτός μακριά μας. Τελικά υπάρχουν πολύ περισσότεροι πλανήτες εκεί έξω από ό,τι νομίζαμε. Υπάρχει ελπίδα.

3) Έρχονται gadgets: Το iPad Mini και το Microsoft Surface

Παραδόξως έχω πιο μεγάλη περιέργεια για το δεύτερο. Αφεντικό στη σχεδιαστική ομάδα του οποίου είναι ένας Κύπριος, ο Πάνος Παναγή.

4) Η Coca Cola φεύγει από το ΧΑ, το ΧΑ είναι πλέον μικρότερο από το Χρηματιστήριο του Βιετνάμ

Θλιβερό, αναμενόμενο.

5) Το Gawker αποκαλύπτει την ταυτότητα ενός troll, οι Anonymous αποκαλύπτουν την ταυτότητα φερόμενου ως παιδόφιλου που οδήγησε 15χρονο κορίτσι στην αυτοκτονία (o ίδιος το αρνείται)

Δυο ιστορίες που συνέβησαν μέσα σε δυο μέρες και αποδεικνύουν μιαν αλήθεια που πολύς κόσμος εξακολουθεί να μην μπορεί να παραδεχτεί: Ανωνυμία στο Ίντερνετ δεν υπάρχει.

6) Αποδεικνύεται ότι ένας διάσημος τετραπληγικός Twitterάς που συγκίνησε τον πλανήτη με τον αγώνα και το θάνατό του δεν υπήρξε ποτέ

Σε θέμα παρόμοιο, μια αληθινή ιστορία ολόιδια με την πλοκή της ταινίας Catfish -που ήταν επίσης βασισμένη σε αληθινή ιστορία-, και αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να πιστεύεις εύκολα ό,τι διαβάζεις στο ίντερνετ.

7) Γιατί το άλμα του Φίλιξ Μπάουμγκαρτνερ από τη στρατόσφαιρα δεν ήταν το επιστημονικό επίτευγμα που πολλοί νομίζουν

Ο απαραίτητος σκεπτικισμός μετά τον ακατάσχετο ενθουσιασμό: Γιατί το άλμα του Φίλιξ δεν ήταν από την "άκρη του διαστήματος", ποια ακριβώς είναι τα επιστημονικά δεδομένα που εξασφάλισε -και ποια η αξία τους- και γιατί ήταν μια χαμένη ευκαιρία για να διδαχτεί ο κόσμος την αξία της επιστήμης και παρόμοιων γεγονότων.

κατηγορίες: λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.