Μια Ανοιχτή Επιστολή Προς Αυτούς Που Νοσταλγούν Το Κρύο

Καλησπέρα.

Προς όλους τους φίλους που διαμαρτύρονται στα σόσιαλ μύδια για τη συνεχιζόμενη καλοκαιρία και νοσταλγούν το χειμώνα, δυο λόγια:

Ετούτη η χώρα δεν έχει τίποτα το ωραίο. Έχει άσχημες πόλεις, κακότροπους ανθρώπους, μηδαμινή κοινωνική συνοχή, κατεστραμμένη οικονομία. Δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους πολίτες της. Είναι άδεια. Είναι το τίποτα. Είναι μια χώρα μαύρη-τρύπα. Με μία εξαίρεση: Τον καιρό.

swimmer

Ετούτη η χώρα έχει πολύ καλό καιρό. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ συχνά ήλιο και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι το λέμε “καλοκαίρι”. Είναι καλός καιρός. Ζέστη=καλό. Ήλιος=πολύ καλό. Έτσι είναι τα πράγματα. Τώρα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξάλλου, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Μπορεί τροπικές καταιγίδες να πνίγουν τη Νέα Υόρκη, αλλά εδώ είμαστε πιο τυχεροί, εδώ μας έχει βολέψει η φάση. Οι εποχές επέστρεψαν, κι εκεί που κάποτε είχαμε χειμώνα, τώρα έχουμε άνοιξη. Ο φετινός Μάρτιος, αν θυμάσαι, ήταν γεμάτος λιακάδες και 20+ βαθμούς. Καθόλου γδάρτης. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα έχουμε και φθινόπωρο. Μπορεί το Δεκέμβριο. Αλλά δεν βιάζομαι.

Αν βιάζεσαι εσύ, αν νοσταλγείς το κρύο και θες μια φθινοπωρινή μπόρα για soundtrack των υπαρξιακών αναζητήσεων της ευαίσθητης ψυχούλας σου, φύγε. Μετανάστευσε.

Με αγάπη το λέω. Και το εννοώ.

Ποτέ δεν ήταν καλύτερη εποχή για να φύγεις απ’ την Ελλάδα -καθώς εδώ δεν υπάρχει πια τίποτα- κι ο πλανήτης μας είναι γεμάτος με μέρη που βρέχει και κάνει κρύο. Στην Αγγλία. Στον Καναδά. Στη Σουηδία. Πήγαινε εκεί.

beach

Αυτή τη συμβουλή δεν τη δίνω σε κανέναν, ποτέ, ούτε σ’ αυτούς που γκρινιάζουν για την κρίση, ούτε στον εαυτό μου, ούτε καν σε ανθρώπους που, αν έφευγαν, η χώρα θα γινόταν αποδεδειγμένα καλύτερη.

Αλλά τη δίνω σε εσένα.

Γιατί αν δεν μπορείς να εκτιμήσεις και να εκτιμάς συνέχεια, κάθε μέρα, το μόνο καλό πράγμα που έχει να δώσει αυτή εδώ η γωνιά της Γης στους ανθρώπους που ζουν πάνω της, τότε δεν έχεις απολύτως κανένα λόγο να μένεις εδώ. Ούτε έναν*. Μηδέν λόγους. Φύγε.

Όλοι όσοι θα μείνουμε εδώ θα δυστυχήσουμε, και κάποιοι από εμάς το ξέρουμε. Το νιώθουμε στο πετσί μας. Αυτό δεν είναι καλό.

Ξέρεις τι είναι καλό να νιώθουμε στο πετσί μας; Τον ήλιο.

Ευχαριστώ πολύ
Θοδωρής

pool02

Υ.Γ. Α, και φεύγοντας άφησε σε κάποιον συμπολίτη μας το πολυτελές και πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης που έχεις προφανώς ήδη αγοράσει. Έχεις αγοράσει, ε; Γιατί πώς αλλιώς θα άντεχες το πολυπόθητο πολικό σου ψύχος, όταν ο Γκάνταλφ στον ουρανό θα διάβαζε το τουίτ σου και θα μας το ‘στελνε;

*Φίλοι; Συγγενείς; Skype.