Το Flashmob Του ΕΟΤ Περνάει Το Σωστό Μήνυμα

16 November 2012 | 13 σχόλια

Μπορεί να έχεις ήδη δει το  flashmob που οργάνωσε ο ΕΟΤ για να διαφημίσει την Ελλάδα στη νότια όχθη του Τάμεση, κοντά στην Tate Modern. Δεν στο κάνω embed εδώ γιατί είναι πολύ αδιάφορο θέαμα (επαγγελματίες χορευτές που χορεύουν με κακή μουσική) και, εδώ που τα λέμε, όχι ακριβώς flashmob. Μπορείς να το δεις εδώ και να το σχολιάσεις στα σόσιαλ μύδια, όπου γνώμες -σχεδόν όλες αρνητικές- ήδη αναλύονται αναμενόμενα εξαντλητικά. Εδώ άλλο θέλω να σου πω. Μέσα από την αλλόκοτη αισθητική και τους ομιχλώδεις στόχους, το βίντεο περνά ένα και μοναδικό μήνυμα εγκράτειας και λιτότητας μιαν εποχή δύσκολη. Πρόσεξε τι εννοώ:

Σε κάποια σημεία του βίντεο, δύο αν μέτρησα καλά, εμφανίζεται η ελληνίδα υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Το ότι βάζει τον εαυτό της στο βίντεο που χρηματοδοτεί οργανισμός που διευθύνει λέει κάτι για την αισθητική ποιότητα και την ηθική υπόσταση του εγχειρήματος, αλλά τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα μου. Το θέμα είναι ότι σε μία από αυτές της εμφανίσεις, η υπουργός κρατά ένα κινητό τηλέφωνο με το οποίο φωτογραφίζει (θέλω να ελπίζω ότι δεν βιντεοσκοπεί, γιατί το κρατά όρθιο) τα τεκταινόμενα. Το κινητό τηλέφωνο είναι ένα iPhone. Μα είναι ένα ολοκαινουριο, πανάκριβο και πολυτελές iPhone 5; Όχι! Είναι ένα περυσινό μοντέλο, ένα iPhone 4S ή έστω ένα iPhone 4 του 2010; Ούτε! Δες:

Η υπουργός τουρισμού της ξιπασμένης Ελλάδας, που προέρχεται από αμφιλεγόμενο πολιτικό τζάκι και έναν κομματικό χώρο με παράδοση σπατάλης και διαφθοράς, κρατά στο χέρι ένα λευκό iPhone 3GS, ή μπορεί και 3G, ένα κινητό τηλέφωνο τέλος πάντων ξεπερασμένης γενιάς, που το 'χει κάποιος τρία χρόνια τουλάχιστον και μπορεί στη σύγχρονη εποχή να θεωρηθεί, έστω και με επιφυλάξεις, κάπως μπακατέλα.

Στους καιρούς τους ζοφερούς που ζούμε, το κινητό της Όλγας Κεφαλογιάννη είναι ένα μήνυμα εγκράτειας και ταπεινότητας που δίνει τον τόνο για τις θυσίες που θα χρειαστεί να κάνουμε όλοι, στα θέματα τα γκατζετικά και άλλα. "Να", λέμε στην Ευρώπη, "είμαστε με iPhone τριετίας. Σ' αυτό το σημείο μας έχουν φέρει τα μνημόνια".

Γι' αυτό βρίσκω το συγκεκριμένο καρέ του βίντεο πολύ επιτυχημένο.

Τα υπόλοιπα δε βλέπονται.

σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.