Ο Κόσμος, Η Ελλάδα (Κι Εγώ) Το 2012

Άλλη μια χρονιά, πάει.

Το 2012 που μας τελείωσε έγιναν πολλά πράγματα στον κόσμο των ανθρώπων και πολλά πράγματα και στον δικό μου τον κόσμο, που είναι μικρότερος και πολύ διαφορετικός, συμπυκνωμένος και όλο και περισσότερο αυτάρκης. Έγιναν δύο εκλογές σ’ αυτή τη χώρα, διάφορες εκλογές σε άλλες χώρες, πέρασαν δύο μνημόνια, συνέβησαν πολλά επεισόδια, μέρη πολλά επλήγησαν από θεομηνίες μανιώδεις, και γενικά υπήρξε πολλή δυστυχία και κάμποσο γέλιο, όχι αρκετό. Εγώ εφέτος έγραψα ένα βιβλίο, πολλές λέξεις εδώ και αλλού, και ακόμα μίλησα, διάβασα, έπαιξα και δοκίμασα πράγματα διάφορα.

Πιο αναλυτικά:

1. Η Ελλάδα 

Greece_Space

Φέτος σε τούτην εδώ τη χώρα έγιναν πολλά περίεργα πράγματα, κυρίως άσχημα. Στην τρίτη χρονιά της πτώχευσης, πια, ξεμπερδέψαμε με το δεύτερο Μνημόνιο για να πάρει το λόγο ο λαός, και ο λαός τον πήρε. Δύο φορές. Οι εκλογές του Μαΐου και οι εκλογές του Ιουνίου ήταν συμβάντα εξαιρετικά διδακτικά κι ενδεικτικά και αποτύπωσαν γλαφυρά την ένδεια του πολιτικού προσωπικού, που τόσες δεκαετίες τώρα ήταν καμουφλαρισμένη από τα γλυκά ρουσφέτια. Οι Έλληνες πολίτες δείξαμε το αληθινό μας πρόσωπο με την ψήφο μας. Ήταν πιο άσχημο απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

[field id=”1″]

Η πολιτική καθημερινότητα στην κρισιμότερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας πλημμύρισε με διαμάντια που έχουν ονόματα όπως Τάμηλος, Παναγούλης, Στάθας, ΚασιδιάρηςΚασαπίδης, Νικολόπουλος, Μεϊμαράκης, Παναγιώταρος, Κατσώτης, Ζαρούλια. Απ’ ό,τι έδειξαν οι τελευταίοι 12 μήνες, το μοναδικό πράγμα που έχει γεννηθεί ως τώρα από το κατακλυσμιαίο τέλος της μεταπολίτευσης είναι οι νεοναζί.

hungry

Επίσης φέτος: Το ΑΠΘ πνίγηκε στα σκουπίδια, η ελληνική δικαιοσύνη συνέλαβε το δημιουργό του “Γέροντα Παστίτσιου”, ο Ολυμπιακός κέρδισε το Πρωτάθλημα Ευρώπης στο μπάσκετ, κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, κάηκε ο κινηματογράφος “Αττικόν”, κατέβηκε θεατρική παράσταση από τις βίαιες διαμαρτυρίες χριστιανών και χρυσαυγιτών, σκοτώθηκε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σε τροχαίο, πέρασε και το τρίτο μνημόνιο, διέρρευσε η διαβόητη λίστα Λαγκάρντ, και μια εκπληκτική και αναπάντεχη σειρά από παλιούς προβεβλημένους και διάσημους βρέθηκαν στη φυλακή: ο Άκης (κι η Βίκυ), ο Λάκης, ο Μάκης (κι ο Σταύρος) και πλέον κι ο Λαυρέντης. Όλος ο καλός ο κόσμος. Τους επισκέφτηκε κι ο αρχιεπίσκοπος.

Κατά τα άλλα έκλεισαν δύο μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις, αλλά ανοίγουν καινούριες εφημερίδες (!).

money

Έγραψα διάφορα για αρκετά από αυτά τα θέματα φέτος, με βαριά καρδιά στις περισσότερες περιπτώσεις, ομολογώ, καθώς τα περισσότερα που συμβαίνουν γύρω μας είναι στενάχωρα.

Αλλά έγραψα και πολλά άλλα πράγματα.

Με αφορμή και φόντο και δομικό στοιχείο την κρίση, ας πούμε, έγραψα ένα βιβλίο.

2. Ο Φεβρουάριος

Τον Ιανουάριο του 2012 δεν θυμάμαι τι έγινε, αλλά θυμάμαι τι έγινε το Φεβρουάριο. Το Φεβρουάριο έγραψα ένα βιβλίο. Το έγραψα online. Το βιβλίο το λένε “Φεβρουάριος“.

Δεν έχεις ακούσει την ιστορία; Πρέπει να είσαι καινούριος εδώ.

[field id=”2”]

Ο “Φεβρουάριος”, λοιπόν, είναι ένα μυθιστόρημα. Η ιστορία του διαδραματίζεται στην Ελλάδα της κρίσης και της πτώχευσης, τον ομώνυμο μήνα του 2012, εκείνον που χιόνισε και μια μέρα έβρεξε τόσο που οι δρόμοι πλημμύρισαν και ψηφίστηκε το Μνημόνιο ΙΙ και κάηκε ο κινηματογράφος “Αττικόν” και κάμποσα άλλα κτίρια. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, που είχε χάσει τη γυναίκα του σε τροχαίο ένα χρόνο νωρίτερα, και έκτοτε έχασε και πολλά άλλα πράγματα, αποφασίζει να κλείσει εκκρεμείς λογαριασμούς με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων και γράφοντας ένα βιβλίο. Στο “Φεβρουάριο” διαβάζεις όλα όσα του συμβαίνουν αυτό τον επεισοδιακό μήνα.

[imagebrowser id=19]

Έγραψα το πρώτο δοκίμιο του βιβλίου παρέα με τους αόρατους φίλους που με ακολουθούν στα σόσιαλ μύδια και διαβάζουν αυτά που γράφω στα παγκόσμια ίντερνετς, ως εξής: Κάθε μέρα, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 29, έγραφα κι ένα κεφάλαιο και με το που το τελείωνα το ανέβαζα online στο februarios.com. Ο κόσμος έμπαινε και το διάβαζε καθώς γραφόταν. Πολλοί έστελναν σχόλια, παρατηρήσεις και διορθώσεις, άλλοι μόνο γκρίνιαζαν επειδή αργούσα να τελειώσω τα κεφάλαια τις νύχτες. Ήταν ένα πείραμα κουραστικό μα πολύ ενδιαφέρον. Στο τέλος είχα ένα πρώτο δοκίμιο της ιστορίας που ήθελα να γράψω (και μάλιστα πολύ πιο έτοιμο από ό,τι φανταζόμουν), και επίσης 15 χιλιάδες αναγνώστες που είχαν διαβάσει πάνω από 100 χιλιάδες κεφάλαια σ’ αυτές τις 29 ημέρες, σε γενικές γραμμές ευχαριστημένους.

Μετά από ένα τετράμηνο εντατικών αλλαγών και διορθώσεων το τελικό βιβλίο κυκλοφόρησε σε χάρτινη και ηλεκτρονική μορφή από τις εκδόσεις Καστανιώτη τον περασμένο Ιούλιο. Κυκλοφορεί ακόμα. Μπορείς να το αγοράσεις και να δεις μόνος σου περί τίνος πρόκειται. Ή να το πάρεις δώρο σε φίλους. Ή εχθρούς, ανάλογα. Ό,τι θες.

[field id=”3″]

Επίσης μπορείς να δεις:

Δεκάδες φωτογραφίες από βιβλία και ebooks που ταξίδεψαν σε παραλίες και πόλεις του κόσμου, σταλμένες από τους αναγνώστες τους.
Ένα Storify που λέει όλη την ιστορία του πειράματος, από τον Ιανουάριο που το πήρα απόφαση μέχρι τις συνεντεύξεις σε περιοδικά, εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ίντερνετς που ακολούθησαν και εξακολουθούν ν’ακολουθούν.
Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου το φθινόπωρο στο κέντρο της Αθήνας.

[imagebrowser id=42]

kastaniotis button

3. Ο Κόσμος

Ο κόσμος του τρίτου πλανήτη απ’ τον ήλιο εφέτος πέρασε περίεργες στιγμές. Ένα κρουαζιερόπλοιο βυθίστηκε τραγικά και θεαματικά στην Ιταλία, μια αμφιλεγόμενη καμπάνια για τον εντοπισμό ενός εγκληματία πολέμου στην Αφρική έγινε viral, βρέθηκε το μποζόνιο του Χιγκς (περίπου), η Apple έγινε η μεγαλύτερη (σε κεφαλαιοποίηση) εταιρεία του κόσμου, έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, 79  άνθρωποι σκοτώθηκαν σε γήπεδο της Αιγύπτου, 250 σε χωματερή του Κονγκό, 360 σε φυλακή της Ονδούρας,  προσεδαφίστηκε το ρομποτάκι Curiosity στον Άρη, πήδηξε ο Φίλιξ Μπάουμγκαρτνερ απ’ το διάστημα, 620 εκατομμύρια Ινδοί έμειναν στο σκοτάδι στη μεγαλύτερη δαικοπή ρεύματος την ιστορία του κόσμου, μια κυριούλα μουτζούρωσε ξεκαρδιστικά μια εικόνα του Χριστού στην Ισπανία, ο Μιτ Ρόμνεϊ έβρισε το 47% των Αμερικανών, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο άρχοντας του Ίντερνετ (και κέρδισε τις εκλογές), ο Λανς Άρμστρονγκ αποδείχτηκε ντοπαρισμένος, ένας τυφώνας βύθισε τη Νέα Υόρκη στο σκοτάδι, ένας άλλος τυφώνας σάρωσε τις Φιλιππίνες, ένας παράφρων σκότωσε είκοσι παιδάκια στο Κονέκτικατ, η ανθρωπότητα είδε ένα δισεκατομμύριο φορές ένα συγκεκριμένο βίντεο, και τελικά ο κόσμος δεν τελείωσε.

[imagebrowser id=58]

[field id=”4″]

4. Ο Μικρόκοσμος

Σε άλλα, πιο τοπικά νέα:

Ένα από τα πράγματα που είχα αναβάλλει καιρό επιτέλους συνέβη φέτος: Ανανέωσα ραγδαία και ριζικά αυτό εδώ το site, το οποίο απέκτησε ετούτη τη μορφή που βλέπεις, και είναι η μορφή που θα διατηρήσει και το επόμενο διάστημα, με τις απαραίτητες αλλαγές, αναβαθμίσεις και προσθήκες βεβαίως.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, φέτος έγραψα μέχρι τώρα, λέει, 630 posts κάθε είδους και μεγέθους, από ωραία βιντεάκια που βρήκα στο ίντερνετ μέχρι πραγματείες ή ρεπορτάζ χιλιάδων λέξεων για θέματα σημαίνοντα και βαρύγδουπα. Αυτά που διάβασε περισσότερο ο κόσμος ήταν, όπως συνήθως, κάποια από αυτά τα πολιτικά/κοινωνικά άρθρα γνώμης που θα ‘χεις δει να γυρνοβολάνε στα σόσιαλ μύδια, δοκιμές δημοφιλών γκάτζετς και μερικές εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα ένα άρθρο του 2006 για τη Σαϊεντολογία που το ξαναθυμήθηκαν φέτος για λόγο άγνωστο σε εμένα. Να η λίστα με τα 10 δημοφιλέστερα. Το #1 το έχεις μαντέψει, υποθέτω:

10. Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Ένα Φωτορομάντζο
9. Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Για Το “Φεβρουάριο”
8. Samsung Galaxy SIII – To Review
7. Κι Αν Η Ελλάδα Αξίζει Να Καταρρεύσει;
6. iPhone 5 – To Review
5. Τι Να Ψηφίσεις Στις Εκλογές – Ένας Οδηγός
4. Η Απατηλή Λάμψη Της Σαϊεντολογίας
3. Η Βούλα Παπαχρήστου Και Ο Ελληνικός Διάλογος
2. Υπέροχες Ελληνικές Εκλογές
1. 50 Shades of Grey – To Review

Εκτός από αυτό το site (ή αυτό) φέτος έγραψα και σε διάφορα άλλα μέρη, έντυπα και ψηφιακά, ελληνικά και ξένα (ισπανικάαγγλικά, απ’ όλα). Επίσης μίλησα σε διάφορες ετερόκλητες εκδηλώσεις και φόρα, ακόμα και σε ένα συνέδριο βιβλιοθηκονόμων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έγινα ελαφρώς μαϊντανός. Μετά απ’ όλα αυτά, έπαιξα και σε ένα μικρό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο TEDxAthens 2012, το εξής:

[field id=”5″]

Τέλος, μαζί με τη Σοφία και το Δημήτρη φτιάξαμε ένα μικρό digital media startup που λέγεται Nest Media και έχει ως αντικείμενο την κατασκευή ποιοτικού περιεχομένου στο ίντερνετ. Αν και το πράγμα αυτό το προετοιμάζουμε εδώ και κάμποσους μήνες, τις σημαντικές εξελίξεις θα αρχίσεις να τις βλέπεις από τη νέα χρονιά. Προς το παρόν, διάβασε μερικές λεπτομέρειες εδώ. Θα έχω πολύ περισσότερα να γράψω για τη Nest Media στο αντίστοιχο άρθρο-ανασκόπηση του 2013, το δίχως άλλο.

Θα είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, μια εξίσου ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης χρονιά.