Λινξ 70: Για Μια Τραγωδία

16 December 2012 | Κανένα σχόλιο

Την περασμένη Παρασκευή ένας εικοσάχρονος Αμερικανός από ένα χωριό στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ δολοφόνησε τη μητέρα του στο σπίτι τους, πήρε τρία από τα όπλα της, οδήγησε σε κοντινό δημοτικό σχολείο και δολοφόνησε έξι ενήλικες και είκοσι παιδάκια ηλικίας έξι και επτά χρονών. Στη συνέχεια, αυτοκτόνησε. Μια συνοπτική περιγραφή του συμβάντος, εδώ.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν έχω τίποτα απολύτως να συνεισφέρω στην κουβέντα γι' αυτό το θέμα. Όσα σκέφτομαι και όσα χρειάζεται να ξέρω έχουν γραφτεί στα εξής σημεία:

Στο Onion, η μόνη φυσιολογική και υγιής αντιμετώπιση του θέματος: Fuck everything.

Ο Νίκολας Κριστόφ των New York Times σε μια ψύχραιμη και τεκμηριωμένη ανάλυση της παράλογης αντιμετώπισης του θέματος της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Για ένα λιγότερο προφανές και πιο οικουμενικό θέμα: Μια μάνα ενός παιδιού με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα περιγράφει γλαφυρά το δράμα που ζουν τέτοιες οικογένειες. Είναι ένα πολύ αληθινό και σοκαριστικό κείμενο. Ελπίζω να βοηθήσει για να ανοίξει και αυτή η συζήτηση.

UPDATE: Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχει ο αντίλογος -που δεν αμφισβητεί τόσο την ανάγκη αυτής της συζήτησης, όσο τον τρόπο και τα κίνητρα της συγκεκριμένης μάνας. Εδώ, κι εδώ.

Σχετικά με την τραγελαφική κάλυψη του συμβάντος από τα Αμερικανικά media (έκαναν λάθος από το όνομα και το Facebook profile του δράστη μέχρι το επάγγελμα της μάνας του) αυτό.

διάβασε ακόμα: πώς σχεδιάστηκε το παραπάνω σκίτσο, από τον illustrator των NYT

Υ.Γ. Την ίδια ημέρα, μια άλλη τραγωδία συνέβη στα ανοιχτά της Λέσβου: 21 λαθρομετανάστες πνίγηκαν όταν καΐκι που τους μετέφερε από την Τουρκία βυθίστηκε. Έψαξα να βρω πράγματα στα ελληνικά εξίσου καλογραμμένα με τα παραπάνω, εργαλεία για να επεξεργαστώ και να σκεφτώ αυτό που συνέβη. Δεν βρήκα.

κατηγορίες: δημοσιογραφία, λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.