Τι Ώρα Είναι Στους Πόλους;

Είναι, αν το καλοσκεφτείς, ένα ερώτημα. Ο πλανήτης ως γνωστόν είναι χωρισμένος σε (παράδοξα άνισες) φέτες που ορίζουν τη διαφορά της ώρας από μέρος σε μέρος, ώστε παντού το μεσημέρι να πέφτει μέρα και τα μεσάνυχτα νύχτα, σε γενικές γραμμές. Αλλά ο πλανήτης δεν είναι επίπεδος, και όπως καταλαβαίνεις όσο πλησιάζουμε προς τους πόλους οι φέτες μοιραία μικραίνουν. Οπότε τι γίνεται κοντά στους πόλους; Τα εξής:

Στον βόρειο τίποτα. Ο βόρειος πόλος πέφτει στην (παγωμένη) θάλασσα, και δεν συχνάζουν άνθρωποι εκεί, οπότε δεν υπάρχει και πολλή ανάγκη να ισχύει κάποια συγκεκριμένη ώρα. Στο νότιο πόλο, όμως, που πέφτει καταμεσής της Ανταρκτικής, συμβαίνει το εξής:

timezone

Ένα μπάχαλο δηλαδή. Δεδομένου ότι εκεί κάτω (και, αντίστοιχα, και από πάνω) η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ξεχειλώνουν από μηδέν μέχρι 24 ώρες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δεν έχει και πολύ νόημα η διατήρηση των ζωνών, καθώς εκεί αναπόφευκτα κάποια στιγμή το μεσημέρι θα πέσει νύχτα και τα μεσάνυχτα μέρα. Παρ’ όλα αυτά επειδή διάφορες χώρες διεκδικούν διάφορα μέρη της ηπείρου, κουβαλάνε μαζί και τις ώρες των χωρών τους, με αποτέλεσμα τη χρονική σαλάτα που βλέπεις. Κάποια σημεία της παγωμένης ηπείρου μπορεί να απέχουν 100 μέτρα, και να έχουν δέκα ώρες διαφορά.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.