Φεβρουάριος: Η Επανάληψη

[field id=”1″]

Πριν από ένα χρόνο, όπως πιθανότατα ξέρεις αν είσαι τακτικός θαμώνας, ξεκίνησα να γράφω ένα μυθιστόρημα. Και, όπως ίσως θυμάσαι, ή όπως ίσως έμαθες αργότερα, ξεκίνησα να το γράφω κάπως ασυνήθιστα. Κάθε μέρα έγραφα κι ένα κεφάλαιο, και το ανέβαζα στο site που είχα φτιάξει γι’ αυτή τη δουλειά, για να το διαβάζει ο κόσμος. Και κόσμος, πράγματι, το διάβασε.

[field id=”2″]

Από την 1η μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου έγραψα 29 κεφάλαια, ένα κάθε μέρα, εβδομήντα χιλιάδες λέξεις σύνολο, ένα ολόκληρο βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεκαπέντε χιλιάδες επισκέπτες διάβασαν πάνω από εκατό χιλιάδες κεφάλαια, όσα πρόλαβε ο καθένας, μέσα σ’ αυτό το μήνα. Μετά αυτό το πρώτο δοκίμιο “κατέβηκε” από το site και στη συνέχεια ξαναέπιασα το κείμενο από την αρχή, το επιμελήθηκα, του προσέθεσα πράγματα εκεί που χρειαζόταν προσθήκες, αφαίρεσα πράγματα που έπρεπε να αφαιρεθούν, και ο τελικός, ολοκληρωμένος “Φεβρουάριος” τελικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού.

[field id=”3″]

[field id=”4″]

Ήταν μια διαδικασία πολύ ωραία. Για να γιορτάσουμε τον ένα χρόνο από την έναρξη του πειράματος που έγινε βιβλίο, λοιπόν, θα κάνουμε το εξής: Θα παίξουμε το “Φεβρουάριο” ξανά.

Κάθε μέρα από 1 Φεβρουαρίου μέχρι 1 Μαρτίου (φέτος ο Φεβρουάριος δεν έχει 29 ημέρες) θα ανεβαίνει ένα κεφάλαιο του βιβλίου στο februarios.com, με τον ίδιο τρόπο που ανέβαινε και πέρυσι. Φέτος, δε:

– Θα ανέβει το κείμενο του τελικού βιβλίου, και όχι το πρωτόλειο που γραφόταν ζωντανά τις μέρες εκείνες.
– Προφανώς, τα συμβάντα που περιγράφονται στο βιβλίο δεν θα έχουν άμεση σύνδεση με την καθημερινότητα, όπως είχαν πέρυσι.
– Επειδή το κείμενο είναι έτοιμο, θα ανεβαίνει σε ανθρώπινη ώρα για να το διαβάζει ο κόσμος: Ας πούμε 6 το απόγευμα.

Όπως και πέρυσι, το κείμενο θα μείνει online για ένα μήνα. Στις 2 Μαρτίου θα ξανακατέβει και θα εξαφανιστεί για πάντα από τα ίντερνετς, για να ζει εκεί που είναι πια το σπιτικό του, στα χαρτιά και τα e-books. Ίσως να αφήσει κάτι πίσω, να υπάρχει.

Μ’ αυτή τη μηνιαία επανάληψη ελπίζω άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να πάρουν χαμπάρι το Φεβρουάριο πέρυσι να δουν περί τίνος πρόκειται. Άλλοι, που δεν πρόλαβαν να το διαβάσουν πέρυσι και δεν μπορούν να αγοράσουν το δικό τους αντίτυπο, θα έχουν την ευκαιρία να το τελειώσουν φέτος. Άλλοι, που το διάβασαν πέρυσι και ίσως να έχουν απορία τι άλλαξε μετά από εκείνο το πρώτο draft (κάμποσα πράγματα), θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση. Και βέβαια υπάρχουν και οι καινούριοι, που δεν ξέρουν τι είναι ο “Φεβρουάριος“.

Γι’ αυτούς θα είναι πολύ χρήσιμα και τα παρακάτω λινξ:

Μια αναλυτική ανασκόπηση εδώ
Το Storify που παρακολουθεί ολόκληρη την ιστορία εδώ
Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές απορίες εδώ
Φωτογραφίες ανθρώπων με τους “Φεβρουάριους” τους εδώ κι εδώ
Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου εδώ

Καλή ανάγνωση σε όλους.

[field id=”5″]

[field id=”6″]

[imagebrowser id=19]

[imagebrowser id=42]

Φεβρουάριος

kastaniotis button