Νέα Από Τον Κόσμο Των Τυπωμένων Χαρτιών

Να μερικά πράγματα που έγιναν στα ξένα μέρη τις προηγούμενες ημέρες:

1) Η Conde Nast, μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες του κόσμου, άλλαξε τα συμβόλαια που προσφέρει στους δημοσιογράφους της. Η εταιρεία θέλει να εισπράττει μεγαλύτερο μερίδιο από τυχόν τηλεοπτικά ή κινηματογραφικά δικαιώματα που μπορεί να προκύψουν από άρθρα που εμφανίζονται στα περιοδικά της. Ως τώρα τα άρθρα -όπως για παράδειγμα αυτό το άρθρο του Wired από το 2007, που διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο και έγινε το “Argo”- ήταν πνευματική ιδιοκτησία του δημοσιογράφου. Όχι πια.

2) Διέρρευσε ένα πολύ αστείο memo μιας εκδοτικής εταιρείας που βγάζει εφημερίδες, με το οποίο ενημερώνει τους συντάκτες ότι καταργείται ο δωρεάν καφές στο newsroom, όπως και τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα, και ο εξοπλισμός γραφείου, γι’ αυτό να κάνουν οικονομία στο χαρτί του εκτυπωτή, δεν έχει άλλο. Είναι πολύ αστείο και ταυτόχρονα πολύ λυπητερό. Μου θύμισε παλιές ιστορίες.

3) Σύμφωνα με μια έρευνα οι μισοί αναγνώστες εφημερίδων στις ΗΠΑ πλέον είναι άνω των 65 ετών, ενώ τα 3/4 είναι άνω των 45. Πρόκειται για μια ραγδαία αλλαγή στην ηλικιακή κατανομή του αναγνωστικού κοινού η οποία, όπως λέει αυτός ο κύριος, συνέβη μόλις τα τελευταία τρία χρόνια.

papers

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα.