Από Πού Κρατάει Η Σκούφια Μου

Πριν από ενάμισι χρόνο είχα φτύσει σε ένα πλαστικό σωληνάκι και το είχα στείλει στην Αμερική κι έκτοτε η εταιρεία 23andMe μου στέλνει πότε πότε αποτελέσματα για το DNA μου, updates καθησυχαστικά ως επί το πλείστον. Τα πρώτα τα είχα αναφέρει εδώ. Σήμερα μου έστειλε ένα αποτέλεσμα αλλιώτικο: Ένα interactive infographic με τη λεπτομερή γενετική καταγωγή μου, δηλαδή από ποιους από ανθρώπινους πληθυσμούς προέρχομαι:

whoami

Όπως βλέπεις, κρίνοντας από το πού ζούσαν οι πρόγονοι των γονιών μου πριν από 500 χρόνια, είμαι 96,3% Ευρωπαίος, μισός βαλκάνιος και μισός non-specific (τουρλού τουρλού νοτιοευρωπαϊκό μείγμα, δηλαδή). Είναι ένα αποτέλεσμα λιγάκι βαρετό, καθώς δεν έχω τίποτα το γενετικά ρηξικέλευθο ή αναπάντεχο. Είμαι ντόπιος. Γηγενής. Καθόλου εξωτικός. Καμία ποικιλία. Μόνο το χρωμόσωμα 12 έχει μέσα λίγο ανατολική Ευρώπη, λέει, κι αυτό ήταν.

Βεβαίως δεν έχει και πολλή σημασία, ούτως η άλλως ολόκληρη η ανθρωπότητα, Κινέζοι, Αφρικανοί, Ευρωπαίοι κι Ινδιάνοι, όλοι μαζί προερχόμαστε από 5-6 χιλιάδες νοματαίους που ζούσαν στην Αφρική πριν από 70.000 χρόνια. Αλλά έχει ενδιαφέρον να τα κοιτάς αυτά, σε βάζουν σε σκέψεις για το ποιος είσαι και από πού πέρασαν τα γονίδια που κατέληξαν μέσα σε κάθε κύτταρό σου, μόρια και άτομα που κάποτε βρίσκονταν στην καρδιά ενός νεογέννητου άστρου.