Τι Είπε Ο Διπλωμάτης

Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος είναι ένας Έλληνας πρώην διπλωμάτης που έχει θητεύσει ως πρέσβης σε διάφορες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων της Πολωνίας και του Καναδά. Έχει πλέον παραιτηθεί από το διπλωματικό σώμα και δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα, και ως ιδιώτης μπορεί να δίνει συνεντεύξεις και να λέει διάφορα. Μπορεί να είχες ακούσει το όνομά του πριν από λίγες εβδομάδες όταν τα σκουπιδομπλόγκζ είχαν διαδώσει τον ισχυρισμό του σε εφημερίδα του Καναδά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προσλάβει τη Blackwater για να προστατεύσει το κοινοβούλιο. Εχτές έδωσε μια συνέντευξη στον New Statesman, λέγοντας τα εξής:

1) Όπου να ‘ναι θα συμβεί μια έκρηξη εκτεταμένων κοινωνικών ταραχών στην Ελλάδα. Ενδείξεις γι’ αυτό, λέει, είναι τα πρόσφατα περιστατικά ένοπλης βίας κατά στόχων “τις προηγούμενες δέκα ημέρες”.

2) Έναυσμα της λαϊκής εξέγερσης θα είναι τα εκκαθαριστικά της εφορίας.

3) Η κυβέρνηση έχει προσλάβει τη διάδοχο εταιρεία της αμαρτωλής Blackwater μαζί με άλλες πέντε εταιρείες υπηρεσιών ασφάλειας επειδή δεν εμπιστεύεται τους αστυνομικούς, οι μισθοί των οποίων έχουν περικοπεί.

4) Ο στρατός έχει εγγυηθεί ότι δεν θα κάνει πραξικόπημα όταν θα γίνουν οι φοβερές ταραχές.

Αυτά τα ωραία. Βεβαίως, τα συμβάντα που αναφέρει έγιναν τους τελευταίους μήνες, όχι τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η Academi (η διάδοχος της Blackwater) διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το ελληνικό κράτος. Η ιδέα ότι ο λαός θα εξεγερθεί επειδή θα του έρθει το μπουγιουρντί της εφορίας και δε θα μπορεί να το πληρώσει ακούγεται αφελής, για να το πω κομψά. Και οι δηλώσεις του είναι τόσο ασαφείς, αποσπασματικές και κραυγαλέες, που μοιάζουν φτιαγμένες για να πυροδοτήσουν τη φλόγα στις ψυχές των ψεκασμένων συνομωσιολόγων της επικράτειας.

“Δεν έχουμε ούτε έξι μήνες”, λέει ο πρώην διπλωμάτης.

Ελπίζω ως διπλωμάτης να ήταν πιο, πως να το πω, “διπλωμάτης”.

UPDATE: Νάτο και το LinkedIn του πρώην πρέσβη.

aganaktismenoi01