Λινξ 100: Πράγματα Για Διάβασμα

22 June 2013 | 3 σχόλια

Πριν προχωρήσουμε στην παράθεση των σημερινών λινξ (που είναι ωραία), νομίζω ότι χρειάζονται δυο λόγια για να υπογραμμίσουμε το ολοστρόγγυλο νουμεράκι στον τίτλο. Μια από τις κύριες χρησιμότητες ετούτου εδώ του site, που κοντεύει έξι χρόνια ζωής, πια, είναι η καταγραφή ωραίων πραγμάτων που βρίσκω στα παγκόσμια ίντερνετς, και εμφατική τους επισήμανση για να τα δείτε και σεις που, έχοντας φτάσει εδώ, ακούσια ή εκούσια, είναι πολύ πιθανό να έχετε γούστα παρόμοια. Κάποια στιγμή, πριν από 15 μήνες περίπου, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι τα ενδιαφέροντα λινξ που συναντούσα ήταν υπερβολικά πολλά για να τα βάζω ένα-ένα, οπότε άρχισα να τα βάζω σε ομάδες, συνήθως πεντάδες (σπανιότερα περισσότερα), άλλοτε με θεματική συνοχή, συνήθως χύμα. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε απ' τον τίτλο, έχει συμβεί έκτοτε εκατό φορές ακριβώς. Πράγμα που σημαίνει ότι σ' αυτό τον καιρό έχω μοιραστεί περισσότερα από πεντακόσια πράγματα που έχω διαβάσει και έχω βρει ενδιαφέροντα, χώρια όλα τα υπόλοιπα που ανεβάζω εδώ μέσα, μεμονωμένα. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το ότι αυτή η σειρά των posts, (την οποία μπορείς να μελετήσεις ολόκληρη εδώ) είναι πολύ δημοφιλής, από ό,τι δείχνουν τα στατιστικά, αλλά βρίσκω ακόμα πιο συναρπαστικό και ευχάριστο κάτι άλλο:

Ότι έχω βρει και έχω διαβάσει σε 15 μήνες περισσότερα από 500 ωραία πράγματα.

Ευχαριστώ, ίντερνετς!

Αυτά με την εορταστική εισαγωγή, τώρα το ζουμί:

1) Πόσα βγάζει ένας freelancer γραφιάς σήμερα; 

Μια συναρπαστική, λεπτομερής και γλαφυρή ανάλυση της καριέρας ενός αμερικανού δημοσιογράφου που ζει γράφοντας σε online Μέσα ως freelancer. Τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα γιατί έκανα αυτή τη δουλειά και από της δυο μεριές, σε μια πολύ διαφορετική αγορά, με πολύ διαφορετικές συνθήκες. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που δίνει, είναι τα κόστη του real estate (δηλαδή τα νοίκια) των "παραδοσιακών" ομίλων media, που είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.

"The notion that media is both a struggling industry and a glamour profession is totally ridiculous. If you're a struggling industry that's worried about declining advertising revenues, fucking pack up, move to Brooklyn, and stop triple-assigning every issue."

Δες και τη σχετική ομιλία μου (όχι για το real estate, για το πώς θα ζουν οι γραφιάδες απ' το ίντερνετ) από το 2010, τις αυγές της ελληνικής κρίσης, εποχές πιο αθώες, το δίχως άλλο.

2) Πώς το digg φτιάχνει το νέο Google Reader

Να μια ωραία ακτινογραφία της κατασκευής ενός νέου web app που θα απευθύνεται σε εκατομμύρια χρήστες και θα αντικαθιστά μια πολύτιμη για πολλούς υπηρεσία, μέσα σε μόνο 90 ημέρες. Η ιδιοκτήτρια του Digg Betaworks, παρεμπιπτόντως, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες στο web αυτή τη στιγμή, καθώς μοιάζει να αγοράζει ή να φτιάχνει μόνο ενδιαφέροντα -καίτοι ετερόκλητα- πράγματα. Εκτός από το νέο reader, έχει το επαγγελματικό εργαλείο για analytics Chartbeat, το url shortener/sharing tool Bit.ly (το χρησιμοποιώ για να μικραίνω τα URLs ετούτου εδώ του site χρησιμοποιώντας το domain geor.gr), το Digg που λέγαμε, το Instapaper (ναι, αυτό, το αγόρασε πρόσφατα) και, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, το επικίνδυνα και οδυνηρά εθιστικό παιχνιδάκι Dots για το iPhone.

betaworks

3) Η ιστορία πίσω από τη φωνή του Τζον Μάρστον

Εδώ μπορείς να διαβάσεις την ιστορία ενός απλού ανθρώπου που πήγε στο Χόλιγουντ για ν' αναζητήσει την τύχη του κι αντί να βρει την τύχη του βρήκε όλο κι όλο ένα ρόλο σε ένα από τα καλύτερα videogames που έχουν φτιαχτεί ποτέ και μετά ξαναγύρισε στο χωριό του. Δεν είναι πολύ συναρπαστική ή ενδιαφέρουσα η ιστορία του -είναι μια κανονική ζωή. Αλλά έχουν κι αυτές το ενδιαφέρον τους, ειδικά όταν είναι τόσο καλά σχεδιασμένες.

4) Γιατί πρέπει να κοιμάσαι πολύ 

Εδώ, καθαρά και ξάστερα, απλά και τεκμηριωμένα, η επιστημονική ομοφωνία: Ο ύπνος είναι πολύτιμο αγαθό και σημαντικό δώρο που πρέπει να απολαμβάνεις κάθε μέρα, πολύ. Αλλιώς η υγεία και η ζωή σου θα πάρουν την κάτω βόλτα.

Research shows that most people require seven or eight hours of sleep to function optimally. Failing to get enough sleep night after night can compromise your health and may even shorten your life. From infancy to old age, the effects of inadequate sleep can profoundly affect memory, learning, creativity, productivity and emotional stability, as well as your physical health.

Τέλος.

5) Οι CEOs δεν ξέρουν να διαχειρίζονται ανθρώπους

Μια έρευνα σε διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας, και δίνουν όλη την προσοχή τους στα νούμερα που πρέπει να δείξουν στους μετόχους.

The survey asked boards and CEOs about the weighting they give to various aspects of CEO performance. The most important thing, rated at 41%, was “accounting, operating or stock price performance.” The weighting given to people performance was incredibly low, with “succession planning” getting just a 5% rating and and “workplace safety” just 2%.

Άσχετο (;): Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό ψυχοπάθειας ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη εταιρειών είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ό,τι στο γενικό πληθυσμό.

κατηγορίες: λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.