Πόσοι Άνθρωποι Θα Χάσουν Το Σπίτι Τους Στους Πλειστηριασμούς;

Σ’ αυτό εδώ το άρθρο του “Βήματος” (που για κάποιο λόγο κατέβηκε από το site) αναπαράγεται μια δήλωση της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη, που είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα των πλειστηριασμών.

Το “θέμα των πλειστηριασμών” είναι το θέμα της ανανέωσης ή μη της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων που είναι καταχωρημένα ως πρώτες κατοικίες και έχουν αξία πάνω από έως 200.000 ευρώ. Η απαγόρευση έχει γίνει με νομοθετική ρύθμιση, ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013, και η τρόικα θέλει να τη δει να εξαφανίζεται το συντομότερο δυνατό, δηλαδή από 1/1/2014. Η κυβέρνηση προτίθεται να μην ανανεώσει την ισχύ της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά βουλευτές έχουν φέρει προς συζήτηση στη Βουλή προτάσεις για το αντίθετο. Γι’ αυτό συζητιέται αυτές τις ημέρες το θέμα.

Η δήλωση της κυρίας Τζάκρη είναι η εξής:

«εάν το δίλημμα είναι να ξεσπιτωθούν ένα εκατομμύριο Έλληνες ή εκλογές, τότε η απάντηση είναι εκλογές»

Είναι μια ενδιαφέρουσα δήλωση καθώς, αντίθετα με άλλες δηλώσεις “ανταρτών” βουλευτών της συγκυβέρνησης που απαιτούν η απαγόρευση να συνεχίσει να ισχύει, περιέχει ένα νούμερο, ένα στοιχείο, κάτι απτό. “Ένα εκατομμύριο Έλληνες”. Σύμφωνα με τη βουλευτή, αν παύσει να ισχύει η απαγόρευση -επαναλαμβάνω, πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αξίας άνω των 200.000 ευρώ-, ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι.

Ένα εκατομμύριο.

Σχεδόν 10% του πληθυσμού της χώρας στο δρόμο.

Ναι.

Μου φάνηκε λίγο μεγάλο το νούμερο.

Οπότε σκέφτηκα να κάνουμε κάτι που μάλλον δεν έχει κάνει η κυρία Τζάκρη και άλλοι ένθερμοι αντάρτες (και επαναστάτες): Ας το σκεφτούμε λίγο. Ας ψάξουμε στο Google.

Τα παρακάτω προκύπτουν από μια γρήγορη αναζήτηση της μισής ώρας, όποιος έχει περισσότερα στοιχεία τα προσθέτει στα σχόλια κατά τα γνωστά. 

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, περίπου 320.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται, δηλαδή οι δανειολήπτες έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές τους.

Βεβαίως, δεν βγαίνουν έτσι εύκολα σε πλειστηριασμό όσα ακίνητα τα δάνεια των οποίων δεν εξυπηρετούνται. Ίσα ίσα. Εδώ περιγράφεται η διαδικασία για να βγει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό. Είναι μεγάλη και μπορεί να κρατήσει από πέντε μήνες (αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει απολύτως καμία κίνηση από αυτές που δικαιούται) μέχρι πολλά χρόνια, αν ο ιδιοκτήτης πάει το θέμα δικαστικά. Σύμφωνα με το ‘Εθνος, τα ακίνητα τα οποία έχουν βγει ή κινδυνεύουν να βγουν πλειστηριασμό είναι 106.000.

Έστω ότι σε όλα κατοικούν τετραμελείς οικογένειες.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 420.000 Έλληνες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αν κανείς τους δεν κάνει τελικά διακανονισμό, αν οι κατασχέσεις προχωρήσουν κανονικά και όταν οι πλειστηριασμοί ολοκληρωθούν. Είναι λιγότερο από τους μισούς που επικαλείται η κυρία Τζάκρη, αλλά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο. Ισούται περίπου με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στις περυσινές εκλογές.

Αλλά.

Υπάρχει κι ένα αλλά.

Σύμφωνα με αυτό, οι πλειστηριασμοί που έχουν αναβληθεί εξαιτίας της απαγόρευσης αφορούν σε ακίνητα που έχουν βγει σε πλειστηριασμό από το 2008 και έχουναντικειμενική αξία μέχρι 200.οοο ευρώ, και τα οποία είναι περίπου 25.000. Σύμφωνα με αυτό, η άρση της απαγόρευσης δεν έχει ως στόχο να κατασχεθούν και να πουληθούν τα σπίτια (το έσοδο για τις τράπεζες με αυτό τον τρόπο αναμένεται χαμηλό, άλλωστε), αλλά στοχεύει κυρίως σε 10.000 από αυτά, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν καταθέσεις ισόποσου ή και μεγαλύτερου ύψους από το κόστος του δανείου, και απλά δεν πληρώνουν τα δάνεια γιατί η διαδικασία έχει παγώσει και δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Από αυτούς η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τράπεζες θα εισπράξουν μέρος των χρεωστούμενων -και έτσι μπορεί και να μην καταρρεύσουν-, και αυτά τα σπίτια δεν θα βγουν σε πλειστηριασμό.

Αυτό σημαίνει πως τα ακίνητα που πιθανότατα όντως θα βγουν σε πλειστηριασμό αν σταματήσει η απαγόρευση (και αν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πλήρωναν τίποτα, ακόμα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν μέρος του χρέους), είναι το πολύ 15.000.

 Αν σε όλα μένουν από τέσσερις άνθρωποι, κι αν κανείς τους δεν έρθει μετά την 1/1/14 σε διακανονισμό, μιλάμε για 60.000 ξεσπιτωμένους, πέντε χρόνια μετά τη εκκίνηση της διαδικασίας κατάσχεσης και πλειστηριασμού (πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σταματήσει να πληρώνουν μήνες ή χρόνια νωρίτερα από το 2008).

Δεν είναι μικρό νούμερο.

Είναι τεράστιο νούμερο.

Στην πραγματικότητα ξέρουμε βεβαίως ότι θα είναι πολύ μικρότερο αν αρθεί η απαγόρευση (πολλοί θα έρθουν σε διακανονισμό, ίσως η πλειοψηφία), αλλά είναι ένα νούμερο σημαντικό. Αλλά όχι αρκετά σημαντικό για μια βουλευτή αυθεντικά αντάρτισσα.

Στο 0:58 η επίμαχη δήλωση.

[field id=”1″]

“Ένα εκατομμύριο” ακούγεται καλύτερα, όχι; Τι σημασία έχει που είναι δεκαεφτά φορές μεγαλύτερο από την αλήθεια. Ακούγεται πιο επαναστατικό.

home

100 abandoned houses