11 Παρατηρήσεις Για Το iOS 7

21 September 2013 | 12 σχόλια

Πριν από 72 ώρες περίπου άρχισε να διατίθεται επισήμως το νέο λειτουργικό της Apple για iPhone και iPad, και αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για μια τυπική αναβάθμιση που προσφέρει λίγα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά για ένα ολικό ρετουσάρισμα, λειτουργικό και αισθητικό, που αλλάζει αρκετά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η συσκευή. Έτσι μας έλεγαν τουλάχιστο όσοι είχαν κατεβάσει τις εκδόσεις για developers τους τελευταίους μήνες. Θα πάθετε πλάκα, έλεγαν. Θα βλέπετε το κινητό και δεν θα το αναγνωρίζετε.

Δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα.

ios7_03

Μετά από τρεις ημέρες εντατικής χρήσης, πιο εντατικής κι από συνήθως μάλιστα, καθώς είχα πολλά πράγματα στο μυαλό μου -όπως όλοι- που ήθελα να μην τα έχω στο μυαλό μου-όπως όλοι- έβγαλα κάποια πρώτα συμπεράσματα για το νέο λειτουργικό και αυτά είναι τα εξής:

1. Δεν είναι τόσο άσχημο όσο φανταζόμουν

Όταν πρωτοανακοινώθηκε η κυκλοφορία του iOS 7 λίγους μήνες πριν και είδαμε για πρώτη φορά σε παρουσιάσεις και οθόνες πώς θα μοιάζει η φάτσα του, μια αναγούλα απλώθηκε στις τάξεις κάποιων εκ των Appleτων και των iPhonιάδων. Το πράγμα αυτό ήταν κακάσχημο, μια οπτική βαβούρα από χρώματα και σχήματα που παρέπεμπταν σε νηπιαγωγείο. Τώρα που είχα την ευκαιρία να το δω στην πράξη έχω να πω ότι δεν είναι και τόσο χάλια. Πολλές από τις επιλογές που έχουν γίνει είναι πολύ αλλόκοτες (δες το #2) αλλά το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι κακό και, με το που το βλέπεις, καταλαβαίνεις ότι θα το συνηθίσεις σύντομα και δεν θα σου λείπει η παλιά του φάτσα καθόλου. Μερικά στοιχεία, δε, όπως τα πιο απλοϊκά navigation εικονίδια στο κάτω μέρος των apps και η γραμματοσειρά στα περισσότερα σημεία (Helvetica Neue, χιψτεροφοντ, αλλά τέλος πάντων) είναι πιο ωραία και καθαρά. Πολλοί έχουν γράψει ότι το navigation στο λειτουργικό και μέσα στα ξεχωριστά apps είναι πιο μπερδεμένο τώρα και για τους "απλούς" χρήστες των iPhones θα είναι δύσκολο, τα κουμπιά λιγότερο προφανή, αλλά δεν ξέρω πόσο μεγάλο πρόβλημα θα αποδειχτεί αυτό. Νομίζω όχι μεγάλο.

ios7_02

2. Ωστόσο, περιέχει κορυφώσεις ασχήμιας

Τα χρώματα. Τα χρώματα που έχουν τα εικονίδια κυρίως, και οι αναλογίες τους. Ποιος νους τα συνέλαβε, αναρωτιέμαι. Ποιο LSD όργιο μετατράπηκε σε πίξελ για να φτιαχτούν αυτά τα πράγματα; Το iOS 7 είναι γεμάτο χρώμα, παντού χρώμα, και όχι ένα ή δύο, όλα τα χρώματα. Λες και ρώτησε ο Τζόνι ο Άιβ "παιδιά πόσα χρώματα δείχνει το άηφον;" και να του είπαν "16,7 εκατομμύρα, Τζόνι" και τότε αυτός να είπε "θα τα βάλουμε όλα". Πιστεύω ότι το εικονίδιο του "Music" είναι μνημείο φρίκης: Μια λευκή νότα σε φόντο ντεγκραντέ από το πορτοκαλί στο φούξια.

Το πιο επίπεδο, στρογγυλεμένο design παντού και η έλλειψη σκιών μαζί με αυτά τα έντονα, φρικτά χρώματα δίνουν στο όλο πράγμα μια αισθητική που μοιάζει παιδική. Όχι παντού (στα settings, σε σελίδες μενού, στα apps είναι πιο στεγνά και λιτά τα πράγματα) αλλά σε πολλά σημεία το design έχει μιαν ελαφρότητα που δεν είναι παιχνιδιάρικη ή διασκεδαστική ή μοντέρνα flat. Είναι κιτς.

Το  πρόβλημα αυτό, ωστόσο, εμφανίζεται στις επίσημες εφαρμογές της Apple. Πράγμα που σημαίνει ότι για χρήστες σαν εμένα δεν πρόκειται για πρόβλημα τεράστιο, καθώς χρησιμοποιώ (και έχω στην πρώτη οθόνη του iPhone) σχετικά λίγες επίσημες εφαρμογές της Apple. Ωστόσο έχω κάποιες, και αυτές είναι φανταχτερές και φωνακλάδικες, κι αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται μεν, αλλά θα μοιάζει φρικτά ξεπερασμένο και κιτς σε δυο χρόνια, ας πούμε. Ή σε δυο μήνες.

3. Και υπάρχουν και άλλα προβληματάκια κι αστοχίες

Καινούριο προϊόν είναι, μερικές λεπτομέρειες μοιάζουν σα μισοτελειωμένες και μερικές άλλες μοιάζουν εξεπιτούτου φτιαγμένες αστοχίες. Τα folders, ας πούμε, τα εικονίδια στα οποία μπορείς να ρίχνεις μέσα περισσότερα εικονίδια, για να μην έχεις όλα τα apps απλωμένα σε αλλεπάληλες οθόνες,  πλέον χωράνε περισσότερα από δώδεκα apps, αλλά χωρισμένα σε "σελίδες", κάθε μία από τις οποίες χωράει εννιά. Αντιλαμβάνεσαι: Σελίδες apps μέσα σε folders μέσα σε σελίδες. Υποτίθεται ότι τα folders είναι ένας τρόπος να κάνεις την ταξινόμηση των apps στο κινητό ευκολότερη -με αυτή τη νέα κατανομή, που παρεμπιπτόντως σπαταλάει και πολύ χώρο, γίνεται κατά τη γνώμη μου το αντίθετο.

iOS7_06

Υπάρχει, δε, η ασυμφωνία στο design των apps με το design του λειτουργικού, καθώς πολλά apps εξακολουθούν να έχουν τη αισθητική του παλιού iOS, με τα γνώριμα κουμπάκια, ενώ άλλα έχουν αναβαθμιστεί για να κολλάνε περισσότερο με τη νέα αισθητική. Υποθέτω ότι είναι θέμα χρόνου να ομογενοποιηθεί το όλον, αλλά προς το παρόν πρόκειται για ένα αισθητικό και λειτουργικό τουρλουμπούκι πολύ μπερδευτικό.

Και υπάρχει και το θέμα με τις βουλίτσες.

ios7_07

Γιατί αυτές οι βουλίτσες (που αντιπροσωπεύουν τις σελίδες με apps) όταν είναι δύο δεν είναι κεντραρισμένες αλλά γέρνουν λίγο προς τα αριστερά; Για να με τρελάνουν; Θέλουν να με τρελάνουν;

4. Έχουν αλλάξει τη μαρίμπα

Παιδιά, έχουν αλλάξει τον παραδοσιακό ήχο κλήσης του iPhone.  Υπάρχει ακόμα χωμένος στα μενού, ψάχτε το.

5. Τα wallpapers είναι, πλέον, ένα θέμα

Τα wallapapers στο iOS7 είναι κάπως αλλιώτικα, καθώς υπάρχει αυτό το αμυδρό scroll που γίνεται κάτω από τα εικονίδια όταν γέρνεις το κινητό από εδώ ή από εκεί, δίνοντας μια αίσθηση 3D, ένα εφέ μνημειωδώς άχρηστο, κι από τα πρώτα πράγμα τα που σε συμβουλεύω να απενεργοποιήσεις (settings/general/accessibility/reduce motion). Αυτό το πράγμα έχει κάνει τις διαστάσεις που πρέπει να έχει το wallpaper πιο φλου, ενώ και το θέμα του παράφορου χρωματισμού των icons περιορίζει πάρα πολύ τις χρωματικές επιλογές που μπορεί να κάνει ο χρήστης για να μην παθαίνει επιληπτικό σοκ κάθε που κοιτάει την οθόνη. Οπότε βάλτε κάτι σκούρο και αδιάφορο για να ξεμπερδέψετε.

6. Το app της κάμερας είναι πολύ καλύτερο

Η σημαντικότερη αναβάθμιση που έχω δει είναι στο "camera" app, το οποίο πλέον είναι πιο καθαρό και γρήγορο, και μοιάζει πολύ με τα αντίστοιχα των κορυφαίων Android. Οι φωτογραφίες τραβιούνται ακαριαία, μπορείς να τις τραβήξεις και απευθείας τετράγωνες (για το Instagram), ή να τους κάνεις ένα υποτυπώδες editing (και με φίλτρα) επί τόπου, είναι πάρα πολύ καλύτερο από του iOS 6. Ανυπομονώ να το δοκιμάσω στο 5S, με τα καινούρια modes.

iOS7_05

7. Το Photo Gallery είναι επίσης καλύτερο, αλλά ασχημότερο

Πλέον μπορείς να βλέπεις τις φωτογραφίες κατηγοριοποιημένες και ημερολογιακά, πράγμα αρκετά βολικό, ενώ και η διαχείριση των φωτογραφιών, τα σβησίματα και οι μεταφορές, γίνεται πολύ πιο εύκολα.  Το πρόβλημα είναι ότι το photo gallery έχει πλέον ένα κουραστικό λευκό background. Γιατί; Φωτογραφίες είναι. Το μαύρο φόντο που είχε το iOS 6 ήταν πολύ πιο κατάλληλο για να τις χαζεύεις.

iOS7_04

8. Όλα δουλεύουν γρήγορα (στο iPhone 5)

Στο iPhone 5 όπου το δοκιμάζω, το iOS 7 είναι εξαιρετικά γρήγορο. Νομίζω ότι τα περισσότερα πράγματα γίνονται πιο γρήγορα από ό,τι ίσχυε στο iOS 6, αλλά μπορεί να είναι ιδέα μου. Υπάρχουν ωστόσο μερικά νέα animations όταν ανοίγεις ή κλείνεις τις εφαρμογές, τα οποία είναι κάπως ενοχλητικά, προσθέτουν αχρείαστη πολυπλοκότητα και έχω ήδη βαρεθεί να τα βλέπω. Και δεν φεύγουν. UPDATE: Στο νέο update (7.0.3) μπορείς να τα αφαιρέσεις.

ios7_019. Το control center είναι χρήσιμο, αλλά το notifications center είναι χειρότερο

Ένα νέο χαρακτηριστικό του λειτουργικού είναι το control center, μια οθονούλα με επιλογές που εμφανίζεται όταν τραβας το δαχτυλάκι από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω, οπουδήποτε στο λειτουργικό. Δείχνει διάφορα shortcuts, απ' την ενεργοποίηση του Wi-Fi και του airplane mode μέχρι τη φωτεινότητα, κι από το φακό μέχρι το τι παίζει αυτή τη στιγμή το Music app ή το Spotify. Είναι καλά υλοποιημένο και χρήσιμο, και φέρνει μια λειτουργικότητα που στα Android κινητά υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Όταν κάνεις το ίδιο στην άλλη πλευρά της οθόνης, την πάνω εμφανίζεται όπως πάντα το notifications center, όπου βλέπεις πλέον τρία panels με notifications, το πρώτο εκ των οποίων θα ήθελα να είναι κάτι σαν Google Now (μια σύνοψη με πληροφορίες που το κινητό πιστεύει ότι σε ενδιαφέρουν), αλλά δεν το πετυχαίνει και πολύ. Και έχει αφαιρεθεί και η σύνοψη του καιρού από εκεί, που με είχε βολέψει πολύ. Τώρα πρέπει να αναζητώ το ξεχωριστό app για να δω τι καιρό θα κάνει. Το οποίο app έχει επισης αποκρουστικό εικονίδιο.

10. Η συμπεριφορά της μπαταρίας εμένα ίδια μου φαίνεται

Ξανά, εννοώ το iPhone 5 που δοκίμασα. Είναι όσο χάλια ήταν πάντα. Από ό,τι ακούω, στα iPad η κατάσταση με τη μπαταρία είναι τραγική. Αλλά δεν το έχω δοκιμάσει αυτό ακόμα.

11. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι κρυφό και άγνωστο

Τέλος, να πω το εξής: Το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του iOS δεν είναι το καλύτερο camera app ή το control center - είναι το ότι επιτέλους δίνεται η δυνατότητα σε apps να τρέχουν ενώ εσύ κάνεις άλλα πράγματα. Έχουν <αδόκιμο>μαλλιάσει τα δάχτυλά μου</αδόκιμο> να γράφω πόσο σημαντικό χαρακτηριστικό του multitasking είναι το να μπορούν οι εφαρμογές του κινητού να κάνουν τη δουλειά τους την ώρα που εσύ κάνεις άλλες δουλειές, ή το έχεις στην τσέπη. Είναι ο λόγος που κάθε πρωί το χέρι μου πάει στο Samsung Galaxy S4 για να δω τα πρώτα email και τα tweets της ημέρας, και όχι στο iPhone. Ε, μετά από τόσα χρόνια, επιτέλους αυτό διορθώνεται. Πλέον μπορείς να επιλέξεις κάποια applications (όποια θέλεις) να ενημερώνονται καθώς κάνεις άλλα πράγματα, και όταν τα ανοίγεις να βλέπεις φρέσκο περιεχόμενο χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις να το κατεβάσουν. Το βρίσκεις στο settings/general/Background App Refresh. Προς το παρόν είναι σχετικά λίγα τα apps που το υποστηρίζουν (ούτε το Gmail ούτε το Twitter) αλλά ευελπιστώ ότι αυτό στο μέλλον θα αλλάξει.

ios7_00

Διάβασε ακόμα:
Η Apple δεν αλλάζει με τίποτα
Review του iPhone 5

κατηγορίες: Apple, gadgets
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.