Λινξ 123: Σχετικά Με Τη Δημοσιογραφία

19 November 2013 | 1 σχόλιο

Καθώς έγιναν πολλά πράγματα μαζεμένα σχετικά με τη δημοσιογραφία και την ψηφιακή της εξέλιξη, μερικά σχετικά και πολύ ενδιαφέροντα λινξ κάθε είδους και μεγέθους από τις τελευταίες εβδομάδες.

1) Πρώτα, ένα προφίλ του Contently, μιας εταιρείας που λειτουργεί ως πρακτορείο για δημοσιογράφους και συγγραφείς, και τους φέρνει σε άμεση επαφή με διαφημιζόμενους που ψάχνουν καλούς επαγγελματίες να τους φτιάξουν digital content. Ακούγεται περίπλοκο (και παρόμοιο με το αντικείμενο της Nest Media), αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.

carrjump-popup

2) Σ' αυτό το καταπληκτικά σχεδιασμένο "ψηφιακό βιβλίο" το ίδρυμα John S. Knight, η δραστηριότητα του οποίου στρέφεται κυρίως γύρω από τη χρηματοδότηση πραγμάτων που αφορούν στη δημοσιογραφία, καταγράφει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο επάγγελμα σήμερα, στην ψηφιακή εποχή.

3) Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ο διευθυντής του Wired για ένα τεύχος. Έγραψε γι' αυτή του την εμπειρία στο site του. Εδώ το editorial του από το περιοδικό.

It can be easy to conclude otherwise—as I write this essay, more than 100,000 people have died in a civil war in Syria, and big problems like climate change are bearing down on us with no simple solution in sight. But if you take the long view, by almost any measure of progress we are living in history’s greatest era. Wars are becoming less frequent. Life expectancy has more than doubled in the past century. More children than ever are going to primary school. The world is better than it has ever been.

4) Το στήσιμο του νέου δημοσιογραφικού οργανισμού του δισεκατομμυριούχου Πιέρ Ομιντιαρ συνεχίζεται. Μετά από το Γκλεν Γκρίνγουολντ και τους περί αυτών, και ο καθηγητής του NYU Τζέι Ρόζεν, προβεβλημένος θεωρητικός περί της μετάβασης του επαγγέλματος στην ψηφιακή εποχή, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει ενεργά. Να και μια ανάλυση σε δύο μέρη του με τι θα μπορούσε να μοιάζει αυτός ο κυοφορούμενος οργανισμός.

5) Μιας και αναφέραμε το Γκρινγουολντ: Ένα μεγάλο προφίλ/αγιογραφία του συζύγου του, του Ντέιβιντ Μιράντα (ο οποίος είχε συλληφθεί στο Χίρθροου μεταφέροντας στικάκι με στοιχεία του Σνόουντεν) στο Buzzfeed.

greenwald (1)

6) Και μιας και λέμε για τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, στον Guardian, την προηγούμενη δουλειά του Γκρίνγουολντ, έφτιαξαν πρόσφατα εκείνη την θαυμάσια σελίδα με όλες τις πληροφορίες των αποκαλύψεων για την NSA μαζεμένες. Εδώ μπορείς να δεις πώς φτιάχτηκε αυτό το υπέροχο πράγμα.

7) Στη Liberation κυκλοφόρησαν ένα φύλλο με κενά στα σημεία που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν φωτογραφίες, για να συμπαρασταθούν μ' αυτό τον τρόπο στα προβλήματα των φωτογράφων. Δυο μέρες μετά, άγνωστος μπήκε στα γραφεία της Liberation και πυροβόλησε ένα φωτογράφο. Τα δυο πιθανότατα δε σχετίζονται, υποθέτω.

liberation-04

 

8) Εδώ μπορείς να διαβάσεις πώς εταιρείες media αγοράζουν εκατομμύρια "ψεύτικα" pageviews και στη συνέχεια πουλάνε αυτά τα pageviews μαζικά σε διαφημιστικές, βγάζοντας λεφτά από διαφημίσεις που δεν βλέπει κανένας άνθρωπος ποτέ.

If they maxed out every day, buying the most traffic possible and selling it at the highest price, they'd make $2.1 million a month without ever creating anything that a human might want to look at.

Εξάλλου:

9) Πώς λειτουργούν τα "custom timelines" του Twitter και γιατί είναι χρήσιμα για δημοσιογράφους.

10) Γιατί είναι τόσοι πολλοί social media managers "μαλάκες";

 

κατηγορίες: λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.