Έχω Μία Πρώτη Επιφύλαξη Για “Το Ποτάμι”

Είναι πολύ ωραίο πράγμα η ανακοίνωση μιας νέας πολιτικής κίνησης από έναν Έλληνα δημοσιογράφο που δεν ανήκει ούτε στους ιδεολογικά στρατευμένους, ούτε στους τρελούς ψεκασμένους. Αν έχετε προσέξει, εκείνοι είναι που κατέρχονται συνήθως στην πολιτική. Αν μη τι άλλο, “Το Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη προσθέτει λίγη περιπέτεια και ποικιλία και σασπένς σε ένα πολιτικό σκηνικό που μέσα στην κρίση έχει γίνει αλλόκοτα αποκρουστικό και γκροτέσκο. Μία πρώτη επιφύλαξη έχω για το εγχείρημα και είναι σοβαρή:

Γιατί δεν λειτουργεί το site;

Η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός ολοκαίνουριου κόμματος μόλις 88 ημέρες πριν από τις εκλογές είναι από μόνο του τολμηρό εγχείρημα, προϋποθέτει οργάνωση και logistics, πράγματα να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν, ανάγκες να έχουν προδιαγραφεί από νωρίς, χρονοδιάγραμμα να έχει εκπονηθεί και στρατηγική, έστω και υποτυπωδώς, να υπάρχει. Η ανακοίνωση της έναρξης αυτής της νέας πολιτικής κίνησης στο site -και, για πρώτη φορά χτες- και στους συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη στο Protagon, δεν υποδυκνείει τίποτα από όλα αυτά. Την ώρα που στα υπόλοιπα κόμματα -τα οποία έχουν έτοιμους μηχανισμούς και διαδικασίες, αποτελεσματικούς ή μη, δεν έχει σημασία- οι προετοιμασίες προχωρούν και οι λίστες συμπληρώνονται, ο δημοσιογράφος μοιάζει να ξεκινά ένα ολοκαίνουριο τεράστιο εγχείρημα από το μηδέν, και να το ανακοινώνει τη στιγμή που βρίσκεται κάπου εκεί: Στο μηδέν.

Προς το τέλος του πολύ ενδιαφέροντος κειμένου με το οποίο ανακοινώνει τα περί ποταμιού, ο Θεοδωράκης αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του κόμματος θα προέλθει από συνεισφορές των μελών, a la Ομπάμα. Ο Ομπάμα όμως είχε ξεκινήσει την online και offline στρατηγική συγκέντρωσης πόρων χρόνια πριν από τις εκλογές, όταν ακόμα αγωνιζόταν για το χρίσμα, και είχε ομάδα που παρήγαγε τεχνολογικές καινοτομίες ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Το site του “Ποταμιού” ακόμα και σήμερα -87 ημέρες πριν από τις εκλογές, πια- παραμένει μια “under construction” σελίδα. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι σοβαρή αστοχία. Η τεράστια δημοσιότητα που πήρε η χτεσινή ανακοίνωση δεν μπορεί να μεταφραστεί ούτε σε ένα ευρώ χρηματοδότησης για την καμπάνια.

Βεβαίως, στη χώρα που διοργάνωσε επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες κωλυσιεργώντας για έξι χρόνια και φορτσάροντας για έξι μήνες, μπορεί όλα αυτά να μην έχουν σημασία. Μπορεί εδώ, που τα κάνουμε όλα τσάτρα πάτρα την τελευταία στιγμή, να είναι εφικτό να τρέξει αποτελεσματικά και μια προεκλογική εκστρατεία έτσι. Άλλωστε οι άνθρωποι (ή ο άνθρωπος -δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι ασχολούνται με το project αυτή τη στιγμή) είχαν κλείσει τουλάχιστον εγκαίρως το domain name “topotami.gr”, και δεν τους το πήρε κανένα τρολ. Από την άλλη όμως είμαστε και μια χώρα πτωχευμένη, και το τσάτρα πάτρα ως modus operandi είναι ένας από τους λόγους που πτωχεύσαμε. Όταν το σχέδιο, η οργάνωση, ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα είναι τα στοιχεία που λείπουν από ένα πολιτικό σκηνικό που απέτυχε και καταρρέει, αυτά ακριβώς πρέπει να είναι τα στοιχεία που περιμένει κανείς να δει σ’ αυτούς που έρχονται για να το αντικαταστήσουν.

Μαζί με όλα τα άλλα, περιμένω να δούμε αν το “Ποτάμι” αυτά τα στοιχεία θα τα δείξει στη συνέχεια.

river02