Ο “Φεβρουάριος” Είναι Υποψήφιος Για Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας

Επιτρέψτε μου ένα μικρό σημείωμα με μιαν είδηση κι ένα σχόλιο.

Το τελευταίο μου βιβλίο, ο “Φεβρουάριος”, συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων για το βραβείο μυθιστορήματος στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Την ανακοίνωση των λιστών και το σκεπτικό της επιτροπής μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Τους προηγούμενους μήνες το βιβλίο είχε βρεθεί στις βραχείες λίστες και των λογοτεχνικών βραβείων του “Αναγνώστη” και του περιοδικού Δέκατα.

Αυτού του τύπου η αναγνώριση είναι μια χαρά εξίσου πλούσια με αυτές που μου είχε ήδη χαρίσει αυτό το βιβλίο, αλλά εντελώς αλλιώτικη.

Όταν γράφτηκε το πρώτο “δημόσιο” προσχέδιο της ιστορίας στο februarios.com πριν από δύο χρόνια είχα την ευκαιρία να  δοκιμάσω μια εμπειρία  πρωτόγνωρη για ένα συγγραφέα: Τον εκμηδενισμό της απόστασης (φυσικής και χρονικής) της διαδικασίας της συγγραφής από τη διαδικασία της ανάγνωσης. Για πάρα πολύ καιρό είχα ταυτίσει το “Φεβρουάριο” με αυτή την εμπειρία της άμεσης επικοινωνίας με τους αναγνώστες του τότε. Στη συνέχεια, όμως, βγήκε ένα βιβλίο. Ο “Φεβρουάριος” από τον Ιούλιο του 2012 και μετά είναι κάτι άλλο: Ένα προϊόν μυθοπλασίας όπως όλα τα άλλα, που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία χωρίς να έχει καμία σημασία το πως γράφτηκε.

Το ότι αυτό το προϊόν μυθοπλασίας αναγνωρίζεται από επίσημους φορείς κι από αρμόδιους και έγκυρους και γνώστες ως ένα βιβλίο καλό, είναι κάτι πολύ ευχάριστο για εμένα και εξαιρετικά αναπάντεχο. Τους ευχαριστώ πολύ.

Μπορείτε να αγοράσετε το “Φεβρουάριο” στα βιβλιοπωλεία, να τον παραγγείλετε online από τον Καστανιώτη, ή να κατεβάσετε το e-book από το iTunes

februarios_milestone