Τα Όσκαρ, Το Selfie Και Η Πολιτισμική Ωρίμανση Του Ίντερνετ

Ετούτο εδώ είναι το διάσημο, πια, selfie που τουίταρε η Έλεν Ντετζένερες κατά τη διάρκεια της τελετής των Όσκαρ προχτές:

[field id=”1″]

Εδώ, μια σειρά από βιντεάκια φτιαγμένα από τον παρουσιαστή βραδινής εκπομπής Τζίμι Κίμελ.

Ένα
Δύο
Τρία
Τέσσερα

Δεν χρειάζεται να τα δεις όλα, δες ένα-δύο (δυστυχώς δεν γίνονται embed).

Τα (διαφημιστικά, όπως και το διάσημο selfie) βιντεάκια αυτά, στα οποία πρωταγωνιστούν πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, είναι εμπνευσμένα από “κλασικά” ιντερνετικά memes, όπως το “Charlie bit my finger” και το “Double Rainbow“.

Καταλαβαίνεις τι εννοώ;

Υπάρχει ένα φαινόμενο εδώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Τα προαναφερθέντα memes και η μόδα των selfies είναι “περιεχόμενο”, ιδέες, ιστορίες και φόρμες που έχουν ένα κοινό: Παράγονται από οποιονδήποτε, ανθρώπους που δεν έχουν για δουλειά τους ή για κύρια ασχολία τους την παραγωγή περιεχομένου, και γνωρίζουν δημοσιότητα αποκλειστικά από τη δωρεάν, αυθόρμητη αναπαραγωγή στο ίντερνετ από άλλους ανθρώπους που δεν έχουν για δουλειά τους την παραγωγή περιεχομένου. Αυτό γίνεται εδώ και μιάμιση δεκαετία περίπου, σε βαθμό που αυξάνεται ολοένα καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στο ίντερνετ και καινούρια social media κάνουν τη σύνδεση μεταξύ τους πιο εύκολη.

Πλέον, και εδώ έγκειται η αλλαγή, αυτό το περιεχόμενο είναι τόσο πολυποίκιλο, αξιόλογο και διαδεδομένο, που τροφοδοτεί τη δημιουργία ανθρώπων που έχουν για δουλειά τους την παραγωγή περιεχομένου. Τη στιγμή που το δεύτερο μαζικότερο τηλεοπτικό προϊόν των ΗΠΑ κάνει πλάκα με ένα ιντερνετικό φαινόμενο, συνειδητοποιούμε ότι το φαινόμενο παύει να είναι ιντερνετικό, γίνεται κοινωνικό, κανονικό φαινόμενο, σκέτο.

Το ίντερνετ είναι πλέον “mainstream”, όσο mainstream είναι τα τηλεοπτικά τοκ σόου και τα Όσκαρ.

Η σημασία αυτής της αλλαγής στην παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων και στην ουσία της διασημότητας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Ή μάλλον, δύο θέματα, ρευστά ακόμα, υπό εξέλιξη.

Να δυο tweets που εμφανίστηκαν στο timeline μου κατά τη διάρκεια των Όσκαρ. Έγιναν με διαφορά έξι δευτερολέπτων και λένε, ουσιαστικά, ακριβώς αντίθετα πράγματα.

OscarTweets

Μπουρδουκλωμένοι όλοι, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές, ή πώς θα αλλάξουν τα πράγματα που βλέπουμε στις οθόνες και οι κοινωνίες ολόκληρες.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον.