Λινξ 148: Σχετικά Με Το Γραπτό Λόγο Στις Οθόνες

books2

Και τώρα, μερικά λινξ για ανθρώπους που, όπως εγώ, ενδιαφέρονται για το μέλλον του γραπτού λόγου στις οθόνες.

Στη Γαλλία, στην οποία ισχύει ακόμη η ενιαία τιμή βιβλίου, πέρασαν νόμο που την κάνει ακόμα πιο "ενιαία", περιορίζοντας και τη δυνατότητα e-shops να προσφέρουν δωρεάν αποστολή των βιβλίων. Κι όταν λέμε "e-shops" εννοούμε το Amazon.fr, βεβαίως.

Μιας και είπαμε Amazon: το New Yor Review of Books έχει μια μακρουλή κριτική ενός βιβλίου για το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου, η οποία είναι και μια λεπτομερής καταγραφή της ιδιοσυγκρασίας του δαιμόνιου ιδρυτή του, και νέου ιδιοκτήτη της Washington Post, Τζεφ Μπεζος.

Στη Γερμανία μερικοί εκδότες (συμπεριλαμβανομένου του Axel Springer) τα βάζουν με ένα άλλο ιντερνετικό Γολιάθ: Το Google. Και με πολύ αστείο τρόπο: Ζητάνε το 11% των διαφημιστικών εσόδων της εταιρείας για την χρήση των λινξ προς το περιεχόμενό τους στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Σκεφτείτε το λίγο. Ζητάνε λεφτά επειδή το Google βάζει λινξ προς το περιεχόμενό τους. Εδώ μια ανάλυση για την απεγνωσμένη εμμονή παραδοσιακών εκδοτών να προστατεύουν λυσσαλέα εμπορικά μοντέλα που είναι ήδη ξεπερασμένα.

Σε πολύ πιο προοδευτικά μέτωπα, το Kickstarter προσθέτει κατηγορία "δημοσιογραφία" στα projects που μπορεί να τρέξει κανείς.

Σ' αυτό το εκτενές άρθρο οι New York Times παρουσιάζουν το CMS που χρησιμοποιούν στο newsroom τους, το επονομαζόμενο "Scoop", με το οποίο εκδίδουν 700 άρθρα, 600 φωτογραφίες και 50 βίντεο κάθε μέρα. Είναι, πώς να το πω. Περίπλοκο.

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες οι New York Times ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν περίπου τα μισά "blogs" τους, δηλαδή τα θεματικά sites εντός του κυρίως site που είχαν στοχευμένο περιεχόμενο. Βεβαίως, όπως εξηγεί αυτό εδώ το άρθρο, αυτά δεν ήταν ακριβώς "blogs".

Παράλληλα, καθώς συνεχίζεται η κουβέντα για το "native advertising", τη διαφημιστική προβολή προϊόντων και υπηρεσιών οργανικά μέσα από το περιεχόμενο των websites στο ίντερνετ, να μια προσέγγιση ενδεικτική της διαφορετικής νοοτροπίας που υπάρχει σε άλλες, αλλιώτικες αγορές:

Τέλος, το Onion έφτιαξε ένα ολόκληρο site για να κοροϊδέψει τα Upworthy και τα Buzzfeed αυτού του κόσμου. Το λένε Clickhole.

κατηγορίες: λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.