"Δεν Υπάρχει Κανένα Νόημα Στη Ζωή Και Το Σύμπαν", Λέει Ο Γούντι Άλεν

19 July 2014 | 21 σχόλια

Ο θρυλικός μα πλέον και αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης βρέθηκε εχτές σε μια ασυνήθιστη (και σπάνια) συνέντευξη τύπου για τη νέα του ταινία "Magic in the Moonlight". Πριν απαντήσει σε ερωτήσεις, ξεκίνησε με ένα μικρό λογίδριο/παραλήρημα για την ασημαντότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την έλλειψη νοήματος στα πάντα. Το βρήκα τόσο ενδιαφέρον (όχι απαραίτητα εύστοχο ή ενδελεχές -μα ενδιαφέρον) που είπα να το μεταφράσω στα ελληνικά. Είναι το εξής: 

“Πιστεύω ακράδαντα, κι αυτό δεν το λέω επικριτικά, ότι η ζωή είναι χωρίς νόημα. Δεν είμαι ο μόνος -έχουν υπάρξει πολλά μυαλά πολύ ανώτερα του δικού μου που έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Κι αν δεν μπορέσει κάποιος να βρει μια απόδειξη ή ένα παράδειγμα που να δείχνουν ότι έχει νοήμα, εγώ θα συνεχίσω να πιστεύω ότι δεν έχει. Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ θόρυβο που δεν σημαίνει τίποτα, έτσι νιώθω γι' αυτό το θέμα. 

Δεν λέω ότι κανείς θα πρέπει να αυτοκτονήσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι, αν το καλοσκεφτείς, κάθε 100 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη εκκένωση, όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο σ' αυτό το διάστημα χάνονται. Κι υπάρχουν μόνο καινούριοι άνθρωποι. Κι αυτοί χάνονται με τη σειρά τους, κι έρχονται κι άλλοι. Κι αυτό συνεχίζεται ασταμάτητα και -δεν θέλω να σας ταράξω αλλά- προς καμία συγκεκριμένη κατεύθυνση, ή για κάποιο λόγο.

Και το σύμπαν, όπως ξέρετε από τους καλύτερους των φυσικών, καταρρέει και τελικά θα πάψει να υπάρχει οτιδήποτε, δεν θα υπάρχει τίποτε απολύτως. Και τα μεγάλα έργα του Σέξπιρ, του Μπετόβεν και του ΝταΒίντσι θα χαθούν όλα. Θα αργήσει αυτό, βεβαίως, αλλά όχι όσο φαντάζεστε, επειδή ο ήλιος θα σβήσει πολύ πριν το σύμπαν εξαφανιστεί, οπότε δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε το σύμπαν να εξαφανιστεί. Θα χαθούμε πιο νωρίς. Όλα αυτά τα θεατρικά έργα και οι συμφωνίες, οι κορυφώσεις της ανθρώπινης δημιουργίας, θα εξαφανιστούν τελείως. Δεν θα υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος, τίποτα απολύτως. Το μηδέν.

Γι' αυτό όλα αυτά τα χρόνια δεν έγραψα ούτε έφτιαξα ποτέ ταινίες με πολιτική θεματολογία. Γιατί, αν και έχουν μια σύγχρονη σημασία, στο γενικότερο πλαίσιο των πραγμάτων μόνο τα μεγάλα ερωτηματικά απομένουν, και οι απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτηματικά είναι πολύ πολύ θλιβερές. Αυτό που θα πρότεινα -και η λύση που έχω βρει εγώ- είναι ο περισπασμός.

Είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε! Να ξεχαστείτε με την ερωτική σας ζωή, με τον αγώνα του μπέιζμπολ, στις ταινίες, με ανοησίες. Μπορώ να στείλω το παιδί μου στο ιδιωτικό σχολείο; Θα βγει αυτό το κορίτσι μαζί μου το Σάββατο; Μπορώ να σκεφτώ ένα τέλος για την τρίτη πράξη του θεατρικού που γράφω; Θα πάρω προαγωγή στο γραφείο; Όλα αυτά, αλλά βέβαια στο τέλος το σύμπαν σβήνει. Νομίζω ότι όλα είναι χωρίς κανένα νόημα και, για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι οι χαρακτήρες των ταινιών μου αποπνέουν αυτό το συναίσθημα. Καλό σας Σαββατοκύριακο".

AnnieHall_Allen

κατηγορίες: ιδέες, σινεμά
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.