Το Τέλος Έρχεται

Δεν νιώθετε ότι κάτι τις πλησιάζει; Δεν σας μοιάζουν όσα βλέπουμε κι ακούμε αυτές τις άγριες ημέρες σα σημάδια; Θα μου πείτε, πέντε χρόνια τώρα όλα μοιάζουν με σημάδια, και θα έχετε δίκιο. Αλλά δε μοιάζουν ξαφνικά τα πράγματα να επιταχύνονται; Δε μοιάζει η αντικατάσταση της πραγματικότητας από μιαν άλλη, μαγική, πιο πλήρης; Ας θυμηθούμε τι ακούσαμε και διαβάσαμε και μάθαμε τις τελευταίες ώρες, αυτό το μαγικό Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι: “αν αύριο γινόταν δημοψήφισμα με ερώτημα “θέλετε την αξιοπρέπειά σας ή τη συνέχεια αυτής της άδικης πολιτικής”, όλοι θα επέλεγαν την αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως συνεπειών που θα προέκυπταν από αυτή την απόφαση”. Δεν δημιουργήθηκε κανένας σάλος και κανένα bank run (αξιοπρέπειας ή άλλο) από αυτή τη δήλωση, ίσως επειδή όλοι ήταν απασχολημένοι να κάνουν σάλο με την εξής:

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε στην ιταλική Corriere Della Serra ότι αν δεν μας δώσουν λεφτά οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουμε δημοψήφισμα. Μετά το σάλο το υπουργείο έβγαλε υπέροχη nonchalant ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζε ότι δεν εννοούσε δημοψήφισμα για το ευρώ. Προφανώς αναφερόταν σε δημοψήφισμα για τη Eurovision, ή για τα δημοσιονομικά μέτρα (που απαγορεύεται από το Σύνταγμα) ή ίσως για τίποτε άλλο, οπωσδήποτε πάντως σε ερώτημα που θα είχε μέσα τη λέξη “αξιοπρέπεια”.

Εξάλλου, ο Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε πως αν δεν μας δώσουν λεφτά οι Ευρωπαίοι θα στείλουμε μετανάστες στο Βερολίνο, ενδεχομένως και τζιχαντιστές. Δεν διευκρίνησε το πώς (με πούλμαν; με αεροπλάνα; και πώς θα αγοράσουμε τα καύσιμα, αν δεν μας δώσουν λεφτά οι ευρωπαίοι), αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος.

O δε Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που τις προηγούμενες ημέρες είχε επίσης προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι αν μας αφήσουν να καταρρεύσουμε θα πλημμυρίσουν με τζιχαντιστές, διευκρίνησε ότι και πολλοί Έλληνες νέοι μπορεί να γίνουν τζιχαντιστές, άρα δεν θα τους στείλουμε μόνο μετανάστες, θα έχουμε και ντόπια παραγωγή.

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωταγωνίστησε σε εκπομπή του καναλιού της Βουλής (δηλαδή του καναλιού της, ουσιαστικά), φιλοξενώντας για μιάμιση ώρα τις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και, λέει, “στέλνοντας μήνυμα στο Σόιμπλε”. Παράλληλα, ο Υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης έσπευσε να δηλώσει στο Mega ότι θα κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο για την επιστροφή 3.920 απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων. Ενδιαφέροντα όλα αυτά, εν όψει και του σημερινού Eurogroup.

Μου μετέφεραν (δεν το είδα, ούτε βρήκα το link UPDATE: Νάτο) ότι η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δήλωσε στο Mega: “”Εγώ δεν ξέρω τι είναι πιστωτική η χρεωστική κάρτα, δεν είμαι τραπεζίτης”. Επιφυλάσσομαι. Δεν έχω σχόλιο.

Εν τω μεταξύ, αναρχικοί εισέβαλλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, ανεβήκαν τα σκαλιά (“πόσοι όροφοι είναι;” ρωτάει κάποιος στο βίντεο, έξαλλος), κρέμασαν ένα πανό διαμαρτυρίας και πέταξαν χαρτάκια στο δρόμο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Αμύνης Πάνο Καμμένο επρόκειτο για προβοκάτσια της τρόικας.

Κι αν βάλεις στην εξίσωση και το σοκαριστικό χάος της αλλοπρόσαλλης κι αλαφροϊσκιωτης κυβέρνησής μας όπως περιγράφεται από τα παραπάνω (κι από τόσα άλλα, συνεχόμενα, αλλεπάληλα) κι αν αναλογιστείς και την ακραίας κρισιμότητας κατάσταση αυτής εδώ της χώρας; Ποιό είναι το συμπέρασμα;

theendisnear