Οι Μπολσεβίκοι Του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό συνήθως δεν το κάνω, αλλά όλα αλλάζουν πια, το σύμπαν έχει αναποδογυριστεί, σε λίγο μπορεί να αρχίσω να ακούω ελληνικά τραγούδια, ποιος ξέρει. Οπότε ορίστε: Ανάμεσα στα δεκάδες emails και μηνύματα που έχω λάβει τα τελευαία 24ωρα, ξεχώρισα την παρακάτω ανάλυση του αναγνώστη Φ. Τη βρήκα ενδιαφέρουσα:

"Νομίζω οτι υπάρχει ένα πρόβλημα σε σχέση με το πώς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τον Τσίπρα και το κόμμα του. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τους εταίρους κατά την διάρκεια της 'διαπραγμάτευσης'. Όλοι προσεγγίζουμε το θέμα με τον δυτικό ορθό λόγο του level playfield και του make ends meet. Δεν λειτουργεί έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειναι ενα κόμμα που εφαρμόζει τις στρατηγικές των μπολσεβίκων. Και με την εννοια αυτή, δεν νομίζω οτι ειναι ατσούμπαλοι. Αντιθέτως νομίζω οτι τα πάντα ειναι σχεδόν αριστοτεχνικά στημένα και οι ρόλοι μοιρασμενοι. Οι μπολσεβίκοι πιστεύουν οτι το κόμμα και η ιδεολογία ειναι πάνω απο την πατρίδα. Επίσης πιστεύουν οτι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Πρεπει να αρχίσουμε πάλι διάβασμα πραγμάτων ξεχασμένων εδω και δεκαετίες. Πρέπει να δούμε π.χ. ποιοί ειναι οι χρήσιμοι μενσεβίκοι στη υποθεση αυτή, πώς λειτουργούν οι αγκιτάτορες, πώς συγκαλύπτεται ενα σχέδιο κάτω απο ενα νεφέλωμα οπορτουνισμού, κλπ. Οι παλιοί ηγετες της ΕΕ είχαν βιωματική γνώση των παραπάνω. Ο Κολ, ο Ντ'Εστεν και ο Μπερλινγκουέρ ειχαν συναντήσει physically τον Χόνεκερ και τον Τσαουσέσκου. Αν υπήρχαν σήμερα, απλα θα έδειχναν την πόρτα στον Τσίπρα στις 26 του Γενάρη και θα του έλεγαν συγγνώμη, αλλά ειστε εξω από το range δεξιάς/αριστεράς μεσα στο οποίο λειτουργεί η ΕΕ. Οι τωρινοί ηγετες της ΕΕ ειναι αδιάβαστοι και έπεσαν στην παγίδα (μαζί με όλους εμάς).

Ο Τσίπρας θέλει χρόνο ωστε μαζί με τους συντρόφους του να στήσει το καθεστώς. Επίσης θέλει χρόνο για να αποτελειώσει το μεγάλο εμπόδιο που στέκεται μπροστά του στο στόχο αυτό: οτι εχει απομείνει απο τη μεσαία τάξη. Σύμφωνα με την κομμουνιστική θεωρία, η μεσαία τάξη ειναι το εμπόδιο στην κοινωνικοποίηση του κεφαλαίου, αφού υπάρχει vested interest αμφίδρομα μεταξύ των δύο. Έχω την αίσθηση οτι αυτό μπορεί να γίνει και μέσα στο ευρώ. Έχω την αίσθηση οτι ο Τσίπρας ειναι νικητης στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Οποιο αποτέλεσμα και να έρθει, μεταφράζεται -ευκολότερα ή δυσκολότερα- σε παραπάνω χρόνο για τον Τσίπρα και τους συντρόφους τους. Αυτό θέλουν. Χρόνο. Αδιαφορουν για τις κλειστές τράπεζες, για τον κόσμο που θα υποφέρει, κλπ. διότι όλα γίνονται για εναν ανώτερο σκοπό και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ο ορθός λόγος ορίζει ότι τα παραπάνω αποτελούν τεράστια πολιτική αλητεία και προστυχιά, αλλά όχι στο μυαλό του μπολσεβίκου. Θα επιστρατεύσει τα πάντα, ακόμα και τους χειρότερους εχθρούς του για να το πετύχει. Δεν μπορεί βεβαια κάποιος να τα υποστηρίξει ανοιχτά όλα αυτά, γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις και θα τον φάνε λάχανο. Μπορουμε όμως να εστιάσουμε στο πως σκέφτονται αυτοί και να τους αντιμετωπίσουμε με τα ίδια όπλα. Έτσι ελπίζω τουλάχιστον".

Δύο διαφωνίες δικές μου στις τελευταίες φράσεις: Και βέβαια μπορεί κάποιος να τα υποστηρίξει ανοιχτά όλα αυτά, στα πλαίσια ερμηνείας συμπεριφορών και πολιτικής. Και δεν καταλαβαίνω πώς θα "τους αντιμετωπίσουμε με τα ίδια όπλα". Δεν έχουμε τα ίδια όπλα. 

commune

κατηγορίες: ιδέες, πολιτική
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.