Τα Ολοστρόγγυλα Νούμερα Των Εκλογών Της Νέας Δημοκρατίας

24 December 2015 | 15 σχόλια

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Είχε μεσολαβήσει μια αποτυχημένη προσπάθεια, υπήρξε και μια μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά τέλος πάντων, οι εκλογές έγιναν. Αποτέλεσμα βγήκε.

Χτες κάποιος μου έστειλε στο Twitter κάτι που μου έκανε εντύπωση. Είναι ένα πινακάκι που δείχνει τον αριθμό ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος, όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, και το ακριβές ποσοστό τους επί του συνόλου. Τα ποσοστά μοιάζουν εντυπωσιακά στρογγυλά. Ύποπτα στρογγυλά.

Και, βέβαια, το Excel στρογγυλοποιεί τα νούμερα από κάποιο δεκαδικό ψηφίο και μετά. Αλλά αν κάποιος κάνει τις πράξεις με το χέρι διαπιστώνει ότι όντως τα νούμερα είναι πάρα πολύ στρογγυλά, και μόνο μετά το τέταρτο ή πέμπτο δεκαδικό ψηφίο εμφανίζεται τυχαιότητα. Κι αυτή η τυχαιότητα είναι δικαιολογημένη -δεδομένου ότι ο αριθμός των ψήφων δεν μπορεί να έχει δεκαδικά ψηφία. 

Βαγγέλης Μεϊμαράκης - 39,799989%
Κυριάκος Μητσοτάκης - 28,499943%
Απόστολος Τζιτζικώστας - 20,300041%
Άδωνις Γεωργιάδης - 11,400027%

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας πήραν αριθμό ψήφων ακριβώς τέτοιο ώστε όλοι να βγάζουν ποσοστά που στρογγυλοποιούνται όσο πιο απόλυτα είναι δυνατό στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο. Και οι τέσσερις. Αν έστω και ένας έπαιρνε μία ψήφο λιγότερη ή περισσότερη, χαλάει η ομοιομορφία. Η τυχαιότητα θα εμφανίζεται στο τρίτο δεκαδικό, σε τουλάχιστον δύο υποψηφίους (γιατί κάποιος άλλος θα έπαιρνε την ψήφο που έχανε ο ένας). 

Θα μου πεις, γιατί είναι ενδιαφέρον αυτό. Δε μπορεί να είναι τυχαίο;

Όχι.

Εγώ μαθηματικά καλά δεν ξέρω, αλλά διάφοροι που είδαν τον πίνακα στα social media ξέρουν, και προθυμοποιήθηκαν να υπολογίσουν πόσο τυχαία μπορεί να είναι αυτά τα αποτελέσματα.

Κάποιος, λοιπόν, υπολόγισε ότι η πιθανότητα είναι 1 στα 64.000.000.

Ένας άλλος την υπολόγισε στο 0,0000008%.

Είναι περισσότερο πιθανό να πετύχεις το τζόκερ, παρά να βγουν ακριβώς έτσι τα αποτελέσματα.

Ή, όπως το παραλλήλισε ένας άλλος αναγνώστης, είναι σα να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και να ζητάς 250 γραμμάρια τυρί, και να σου κόβει ακριβώς 250,000 γραμμάρια. Τέσσερις συνεχόμενες φορές.

Φυσικά, δεν ξέρουμε πώς έγινε αυτό το απίθανο και μαγικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις. Θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος, ας πούμε, να φανταστεί ότι εκεί στη Νέα Δημοκρατία πρώτα κατέληξαν στα ποσοστά, 39,8 ο ένας, 28,5 ο άλλος, ώπα καλά είσαι, και μετά απλά έκαναν τη διαίρεση ως προς τους συνολικούς ψηφοφόρους για να βγει το νούμερο που είδαμε.

Αλλά μπορεί και να ήταν απλώς τυχαίο.

video_still_ND

κατηγορίες: πολιτική
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.