Το Τέλος Της Αρχής Του Τέλους Του Κόσμου

09 November 2016 | 5 σχόλια

Γεια σας, πώς είστε; Ναι, κι εγώ.

Τις επόμενες ημέρες και ώρες (και χρόνια -αν έχουμε χρόνια) θα ασχολούμαστε με τις συνέπειες άλλης μιας αναπάντεχης και μέχρι πρόσφατα αδιανότητης λαϊκής εντολής. Μετά τα δημοψηφίσματα και την άνοδο λαϊκιστών δημαγωγών ακόμα και σε παραδοσιακές δημοκρατικές χώρες, η ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου επέλεξε για Πρόεδρο έναν αποκρουστικό και χυδαίο ακροδεξιό ρατσιστή, σεξιστή και ψεύτη παρουσιαστή ριάλιτι.

Όλοι, υποθέτω, διαβάζουμε αναλύσεις και νέα αυτή την ιστορική μέρα. Όπως κάθε τέτοια μέρα. Εγώ από τις 3:30 το πρωί, της 9ης Νοεμβρίου 2016 παρακολούθησα αποσβολωμένος την ανατροπή όλων των προβλέψεων.

Εδώ από κάτω θα συγκεντρώνω ό,τι γράφω στα social media ή αλλού για το θέμα, για να τα έχω κάπου μαζεμένα. Θα είναι κάτι σαν σημειώσεις, ιδέες, σκέψεις και talking points. Επιπλέον, θα ρίχνω εδώ και τα πιο ενδιαφέροντα λινξ που θα εντοπίζω.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε τώρα; Σ' αυτό το σημείο που φτάσαμε, τι μπορεί να κάνει κανείς;

Στο newsletter της προηγούμενης Παρασκευής είχα αναρωτηθεί αν θα συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν ή αν θα πάρουμε deadline: 73 ημέρες μέχρι το τέλος του κόσμου.

Ε, πήραμε. Τελικά είναι 69 ημέρες. Ή περίπου 100.000 λεπτά.

Ένα πρώτο σχόλιο για μια από τις σοβαρότερες συνέπειες αυτού που συνέβη:

Το ότι ο διεφθαρμένος, χυδαίος, χρυσοποίκιλτος παράφρων πορτοκαλής Μουσολίνι θα αναλάβει την ηγεσία της μεγαλύτερης οικο...

Posted by Thodoris Georgakopoulos on Tuesday, November 8, 2016

Ποιοι επέλεξαν ένα τέτοιο αποκρουστικό πράγμα για Πρόεδρό τους; Οι ψοφοφόροι. Είναι παντού.

Και από πού βγήκαν αυτοί; Από το "καλάθι των αξιοθρήνητων".

Και ποιος είναι αυτός ο τύπος; Έγραψα 1700 λέξεις για την Καθημερινή περί αυτού. Εδώ, μερικά λινξ με πηγές που δίνουν μια καλή ιδέα για το πόσο αποκρουστικός άνθρωπος είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ:

Η φανταστική εξομολόγηση του συγγραφέα της "αυτοβιογραφίας" του, που τον έζησε από κοντά.

Ένας δημοσιογράφος που γράφει γι' αυτόν από τη δεκαετία του '70 κιόλας, όταν με το μπαμπά του έδιωχναν μαύρους ενοικιαστές από τα κτίριά τους.

Πληροφορίες για το ψευτο-"ίδρυμά" του.

Η λίστα με τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς εναντίον του.

Η αδιανόητη ηθική ασυμβατότητα των επιχειρηματικών του συμφερόντων με τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της χώρας.

Το απίστευτο "πρόγραμμα των 100 ημερών" του.

Η επιχειρηματική του πορεία (tl:dr - δεν είναι αυτοδημιούργητος, έχει επιτυχίες μόνο στο real estate)

Αλλά πώς συνέβη αυτό το πράγμα;

Αυτό είναι ένα κάπως αναπάντεχο και ελάχιστα συζητημένο συμπέρασμα: Η τρομακτική συνέπεια του μισογυνισμού στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, συν το ότι ο ρατσισμός ήταν λιγότερο σημαντικός παράγοντας, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα: Πολλοί (λευκοί) σε πολιτείες που είχαν επιλέξει Ομπάμα δεν επέλεξαν τη Χίλαρι Κλίντον επειδή ήταν γυναίκα.

Οι δημοσκοπήσεις πάλι έπεσαν τραγικά έξω, αποδεικνύοντας πως το 2016 είναι λίγο-πολύ άχρηστες στην καταγραφή τάσεων όσον αφορά τις πολιτικές προτιμήσεις. Εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για άλλου τύπου μετρήσεις, αλλά πλέον κανένας δεν μπορεί να τις πάρει στα σοβαρά σε εκλογές. Κάποιος, όμως, όχι πολύ αξιόπιστος κατά τα άλλα, το είχε προβλέψει:

Εκτός από τους δημοσκόπους, ξεγυμνώθηκε για μία ακόμα φορά και η υποτιθέμενη ισχύς των ΜΜΕ, ένα παραμύθι πολύ διαδεδομένο σε κάθε καθεστώς που χρειάζεται βολικούς εχθρούς. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν υπήρξε καθολικότερη υποστήριξη από εφημερίδες και περιοδικά προς τον ένα από τους δύο κύριους υποψηφίους από ό,τι φέτος. Με μηδαμινές επιπτώσεις στο εκλογικό σώμα.

Γενικά, υπάρχει απόγνωση, οργή και απορία στην αποδώ πλευρά, και όλοι προσπαθούν να σκεφτούν τις συνέπειες του αποτελέσματος σε όλες τις κατακτήσεις της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό το άρθρο συμπυκνώνει την οργή και την απόγνωση. Εν τω μεταξύ, ο νομπελίστας Γουόλε Σογίνκα δηλώνει ότι θα σκίσει την πράσινη κάρτα του και θα επιστρέψει στη Νιγηρία μετά την 20η Ιανουαρίου.

Άλλοι λευκοί, δε, είναι στην κοσμάρα τους:

Δεν μπορώ να χωνέψω τη βλακεία και την αφέλεια αυτού του αμερικάνου μπαμπάκα που στο ζαχαρένιο του post λέει στην κόρη τ...

Posted by Thodoris Georgakopoulos on Wednesday, November 9, 2016

Πολύ καλύτερα τα γράφει ο Άαρον Σόρκιν στη δικιά του κόρη.

thisisfine

κατηγορίες: πολιτική
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.