Το Τέλος Της Αρχής Του Τέλους Του Κόσμου

Γεια σας, πώς είστε; Ναι, κι εγώ.

Τις επόμενες ημέρες και ώρες (και χρόνια -αν έχουμε χρόνια) θα ασχολούμαστε με τις συνέπειες άλλης μιας αναπάντεχης και μέχρι πρόσφατα αδιανότητης λαϊκής εντολής. Μετά τα δημοψηφίσματα και την άνοδο λαϊκιστών δημαγωγών ακόμα και σε παραδοσιακές δημοκρατικές χώρες, η ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου επέλεξε για Πρόεδρο έναν αποκρουστικό και χυδαίο ακροδεξιό ρατσιστή, σεξιστή και ψεύτη παρουσιαστή ριάλιτι.

Όλοι, υποθέτω, διαβάζουμε αναλύσεις και νέα αυτή την ιστορική μέρα. Όπως κάθε τέτοια μέρα. Εγώ από τις 3:30 το πρωί, της 9ης Νοεμβρίου 2016 παρακολούθησα αποσβολωμένος την ανατροπή όλων των προβλέψεων.

Εδώ από κάτω θα συγκεντρώνω ό,τι γράφω στα social media ή αλλού για το θέμα, για να τα έχω κάπου μαζεμένα. Θα είναι κάτι σαν σημειώσεις, ιδέες, σκέψεις και talking points. Επιπλέον, θα ρίχνω εδώ και τα πιο ενδιαφέροντα λινξ που θα εντοπίζω.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε τώρα; Σ’ αυτό το σημείο που φτάσαμε, τι μπορεί να κάνει κανείς;

[field id=”3″]

Στο newsletter της προηγούμενης Παρασκευής είχα αναρωτηθεί αν θα συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν ή αν θα πάρουμε deadline: 73 ημέρες μέχρι το τέλος του κόσμου.

Ε, πήραμε. Τελικά είναι 69 ημέρες. Ή περίπου 100.000 λεπτά.

[field id=”1″]

Ένα πρώτο σχόλιο για μια από τις σοβαρότερες συνέπειες αυτού που συνέβη:

[field id=”2″]

Ποιοι επέλεξαν ένα τέτοιο αποκρουστικό πράγμα για Πρόεδρό τους; Οι ψοφοφόροι. Είναι παντού.

Και από πού βγήκαν αυτοί; Από το “καλάθι των αξιοθρήνητων”.

Και ποιος είναι αυτός ο τύπος; Έγραψα 1700 λέξεις για την Καθημερινή περί αυτού. Εδώ, μερικά λινξ με πηγές που δίνουν μια καλή ιδέα για το πόσο αποκρουστικός άνθρωπος είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ:

Η φανταστική εξομολόγηση του συγγραφέα της “αυτοβιογραφίας” του, που τον έζησε από κοντά.

Ένας δημοσιογράφος που γράφει γι’ αυτόν από τη δεκαετία του ’70 κιόλας, όταν με το μπαμπά του έδιωχναν μαύρους ενοικιαστές από τα κτίριά τους.

Πληροφορίες για το ψευτο-“ίδρυμά” του.

[field id=”18″]

Η λίστα με τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς εναντίον του.

Η αδιανόητη ηθική ασυμβατότητα των επιχειρηματικών του συμφερόντων με τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της χώρας.

[field id=”19″]

Το απίστευτο “πρόγραμμα των 100 ημερών” του.

Η επιχειρηματική του πορεία (tl:dr – δεν είναι αυτοδημιούργητος, έχει επιτυχίες μόνο στο real estate)

[field id=”17″]

Αλλά πώς συνέβη αυτό το πράγμα;

[field id=”5″]

[field id=”6″]

[field id=”7″]

Αυτό είναι ένα κάπως αναπάντεχο και ελάχιστα συζητημένο συμπέρασμα: Η τρομακτική συνέπεια του μισογυνισμού στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

[field id=”11″]

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, συν το ότι ο ρατσισμός ήταν λιγότερο σημαντικός παράγοντας, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα: Πολλοί (λευκοί) σε πολιτείες που είχαν επιλέξει Ομπάμα δεν επέλεξαν τη Χίλαρι Κλίντον επειδή ήταν γυναίκα.

Οι δημοσκοπήσεις πάλι έπεσαν τραγικά έξω, αποδεικνύοντας πως το 2016 είναι λίγο-πολύ άχρηστες στην καταγραφή τάσεων όσον αφορά τις πολιτικές προτιμήσεις. Εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για άλλου τύπου μετρήσεις, αλλά πλέον κανένας δεν μπορεί να τις πάρει στα σοβαρά σε εκλογές. Κάποιος, όμως, όχι πολύ αξιόπιστος κατά τα άλλα, το είχε προβλέψει:

[field id=”12″]

Εκτός από τους δημοσκόπους, ξεγυμνώθηκε για μία ακόμα φορά και η υποτιθέμενη ισχύς των ΜΜΕ, ένα παραμύθι πολύ διαδεδομένο σε κάθε καθεστώς που χρειάζεται βολικούς εχθρούς. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν υπήρξε καθολικότερη υποστήριξη από εφημερίδες και περιοδικά προς τον ένα από τους δύο κύριους υποψηφίους από ό,τι φέτος. Με μηδαμινές επιπτώσεις στο εκλογικό σώμα.

[field id=”14″]

Γενικά, υπάρχει απόγνωση, οργή και απορία στην αποδώ πλευρά, και όλοι προσπαθούν να σκεφτούν τις συνέπειες του αποτελέσματος σε όλες τις κατακτήσεις της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας τις τελευταίες δεκαετίες.

[field id=”13″]

[field id=”21″]

Αυτό το άρθρο συμπυκνώνει την οργή και την απόγνωση. Εν τω μεταξύ, ο νομπελίστας Γουόλε Σογίνκα δηλώνει ότι θα σκίσει την πράσινη κάρτα του και θα επιστρέψει στη Νιγηρία μετά την 20η Ιανουαρίου.

Άλλοι λευκοί, δε, είναι στην κοσμάρα τους:

[field id=”15″]

Πολύ καλύτερα τα γράφει ο Άαρον Σόρκιν στη δικιά του κόρη.

[field id=”16″]

[field id=”10″]

[field id=”20″]

[field id=”8″]

[field id=”4″]

thisisfine