Θα Πάω Στην Αμερική (Για Ένα Μήνα)

UPDATE: Πήγα. Ωραία ήτανε. Συμπεράσματα, ιδέες και συμβάντα από το ταξίδι θα δημοσιεύω για πολύ καιρό. Να μια πρώτη καταγραφή

Και τώρα, μια προσωπική ανακοίνωση. Εφέτος, το έτος 2018, είμαι κάτι που λέγεται Marshall Memorial Fellow ενός οργανισμού που λέγεται German Marshall Fund of the United States. Ο οργανισμός αυτός δημιουργήθηκε από το Γερμανικό κράτος το 1972 ως απάντηση-ευχαριστία για το Σχέδιο Μάρσαλ που ανοικοδόμησε τη Γερμανία μετά τον πόλεμο, και έχει ως στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Κάθε χρόνο επιλέγουν 30-40 Αμερικανούς και Ευρωπαίους από τους χώρους της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών και στέλνουν τους μεν στην Ευρώπη και τους δε στις ΗΠΑ για ένα μήνα, οργανώνοντας συναντήσεις, επισκέψεις και ξεναγήσεις με σκοπό να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργούν οι απέναντι, και να επιστρέψουν γεμάτοι επαφές, γνωριμίες και γνώσεις. 

Εκεί θα είμαι τον Οκτώβριο του 2018, λοιπόν. Ολόκληρο τον Οκτώβριο. 

Κατά σειρά θα επισκεφτώ τις εξής πόλεις: Ουάσινγκτον (όπου ξεκινούν όλοι μαζί) και μετά ΠίτσμπεργκΜαϊάμιΧιούστον και τέλος Νέα Υόρκη (όπου καταλήγουν όλοι μαζί). Το εξαιρετικά πυκνό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολλές συναντήσεις με πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων, επιχειρήσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Όπως αντιλαμβάνεστε, είμαι ενθουσιασμένος και ευγνώμων για την ευκαιρία, αφ’ ενός επειδή στις τρεις από τις πέντε πόλεις δεν έχω ξαναπάει και αφ’ ετέρου (και κυρίως), επειδή αυτή η εποχή είναι κρίσιμη για τις ΗΠΑ. Ζούμε ιστορικές στιγμές, όπως έχετε αντιληφθεί. Ο κόσμος έχει έρθει τα πάνω κάτω. Θα πάω εκεί λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές για τη Γερουσία και το Κογκρέσο, μέσα στην τούρλα της προεκλογικής περιόδου, για να δω με τα ίδια μου τα μάτια τι συμβαίνει, πώς μοιάζει η φαινομενική διάβρωση ενός δημοκρατικού πειράματος 240 χρόνων από τα μέσα και αν υπάρχουν έστω και λίγοι -ή έστω και ένας- λόγος αισιοδοξίας. Ποιος ξέρει τι θα δω και τι θα μάθω, ποιος ξέρει τι θα βγει από όλα αυτά. Ίσως ένα άρθρο. Ίσως ένα βιβλίο. 

Το πρόγραμμα αυτό, παρεμπιπτόντως, μοιάζει πολύ σοβαρό και απαιτητικό. Το έχουν κάνει στο παρελθόν διάφοροι σπουδαίοι, ο Μακρόν, η Μογκερίνι (όπως αρέσκονται να τονίζουν οι υπεύθυνοι), ο Βίκτωρ Όρμπαν (αυτόν σαν κάπως να τον κρύβουν) οπότε και οι συμμετέχοντες που θα είναι μαζί μου θα είναι ενδιαφέροντα μέρη του λόγου, μια κάποια ευρωπαϊκή αφρόκρεμα -κι αυτό θα είναι επίσης θέμα ενδιαφέρον προς μελέτη. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, θα μένετε ενήμεροι για ολα αυτά, για τα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις κατά τη διάρκειά του, ειδικά αν με παρακολουθείτε και στα σόσιαλ μύδια (θα γονατίσει το Instagram), ή αν λαμβάνετε το εβδομαδιαίο νιουζλέτερ, που υποθέτω ότι το λαμβάνετε. 

Και ασφαλώς θα έχουμε πολλά να πούμε και μετά. image 3