info

Και τώρα, λίγα λόγια για εμένα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1976.

Έχω δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ.

Σήμερα είμαι editorial director του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνών διαΝΕΟσις (http://www.dianeosis.org/)

Γράφω σε ψηφιακά και χάρτινα μέσα για βιβλία, τεχνολογία, πρόσωπα, πολιτική και οτιδήποτε μου φαίνεται ενδιαφέρον στον πλανήτη τούτο, ή και σε άλλους. Ενδεικτικά μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην Καθημερινή και στην Athens Voice.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά επικαιροποιημένες πληροφορίες για τα επαγγελματικά μου θέματα στο LinkedIn.

Το Φεβρουάριο έγραψα το "Φεβρουάριο".

To βιβλίο, ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το Φεβρουάριο του 2012 online, κυκλοφόρησε στις 2 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ ή εδώ.

Μαζί με τη Στέλλα Κάσδαγλη έχουμε φτιάξει το Bookworm, μια online λέσχη βιβλίου. Διαβάζουμε ένα βιβλίο κάθε μήνα, και συναντιόμαστε για να το συζητήσουμε.

Είχα φτιάξει επίσης και το διαβόητο Σπιτόσκυλο. Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, αλλά μόνο αν είστε άνθρωπος με λεπτό, ευαίσθητο γούστο.

Το Νοέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΟΞΥ το πρώτο μου βιβλίο, ένα παιδικό/εφηβικό μυθιστόρημα με τίτλο «Πέρα Από την Καταιγίδα«. Τον Ιανουάριο του 2011 κυκλοφόρησε ένα δεύτερο, οι «Αληθινές Ιστορίες», μια συλλογή από τα καλύτερα non-fiction κείμενα που έχω γράψει στα περιοδικά την τελευταία δεκαετία. Το Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε (δωρεάν!) το "Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους", μια συλλογή με άρθρα γνώμης μου από την Καθημερινή. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα βιβλία μου παρακάτω.

Τους πρώτους μήνες του 2014 ανέβηκα σε 100 ταράτσες της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό.

Αν θέλετε να με δειτε να μιλάω και να κουνιέμαι (ανεπαίσθητα), ορίστε: Στις 26 Νοεμβρίου του 2010 μίλησα στο TEDxAthens για το θάνατο των χάρτινων media (για τον οποίο δεν φταίω), και για το πώς επηρεάζει το επάγγελμά μας.

Πέντε χρόνια αργότερα μίλησα σε άλλο TEDx για 6 μύθους της Ελλάδας:

Μπορείτε, εξάλλου, να με δείτε να σχολιάζω τα θέματα που συζητήσαμε στην εκπομπή της διαΝΕΟσις "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη".

Ακόμα μπορείτε:

Να με ακολουθήσετε στο Twitter.
Να με κάνετε like στο Facebook.
Να με ακολουθήσετε στο Instagram.
Να γραφτείτε στη λίστα για να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο μου newsletter.

Είναι τόσα αυτά που μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε. Αυτό ισχύει γενικότερα στη ζωή.

Ξέρετε ακόμα ότι: Μου αρέσουν τα videogames, τα gadgets, η ζωγραφική, η φωτογραφία, και τα μπουρδουκλωμένα βιβλία.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για κάτι από όλα αυτά, έχετε απορίες ή προτάσεις, ή χρειάζεστε τις υπηρεσίες μου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου απευθείας εδώ.

Ανταποκρίνομαι θετικά στην κολακεία.


βρε καλώς τα παιδιά

αν βαρεθήκατε και θέλετε να φύγετε, σας προτείνω να πάτε στα παρακάτω

Nest Media

Το Σπιτόσκυλο

This.Is.Greece

Ελληνική Κρίση

Καθημερινή

Athens Voice

 

το Νοέμβριο του 2012 συμμετείχα στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ στα πλαίσια του TEDxAthens

εδώ, σε μια δραματική κορύφωση της πλοκής, προσπαθώ να σηκώσω ένα φλυτζανάκι του καφέ

 

τον Οκτώβριο του 2012 παρουσίασα το "Φεβρουάριο" στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στην Αθήνα

για το βιβλίο μίλησαν ο Ηλίας Κανέλλης, η Τίνα Μανδηλαρά κι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ωραία βραδιά εδώ

taratsonomaisquare

το 2014, στις ταράτσες


Βιβλία

Φεβρουάριος

"Τον Φεβρουάριο του 2011 ένας νέος άνδρας χάνει τη γυναίκα του σε τροχαίο ατύχημα. Ένα χρόνο αργότερα αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την απώλειά της, αλλά και για την απώλεια της δουλειάς του, του μέλλοντός του, της ταυτότητάς του, για την απώλεια κάθε ελέγχου στη ζωή του, για τις απότομες και μεγάλες απώλειες μιας χώρας ολόκληρης. Έχει, βεβαίως, τους δικούς του, προσωπικούς λόγους που γράφει. Όπως έχει και μυστικά να αποκαλύψει, από εκείνα που μόνο σ’ ένα μήνα σαν αυτόν, τον Φεβρουάριο του εξαγνισμού, μπορούν να φανερωθούν".

"Ο Φεβρουάριος ήταν ένα πρωτοφανές εγχείρημα «δημόσιας» συγγραφής: κάθε μέρα και επί έναν μήνα ο συγγραφέας ανέβαζε το κεφάλαιο που ολοκλήρωνε στο www.februarios.com, ενώ οι αναγνώστες το διάβαζαν και το σχολίαζαν. Το γεγονός αυτό, καθώς και το ότι διαδραματίζεται σε μια Ελλάδα πραγματική, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες δόσεις αλήθειας να περνούν μέσα στο κείμενο, όπως μια ξαφνική νεροποντή, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο εμπρησμός δεκάδων κτηρίων στην πόλη, η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου από τη Βουλή, ο εκτροχιασμός μιας κοινωνίας προς έναν αβέβαιο προορισμό".

Το Φεβρουάριο του 2012 δοκίμασα ένα κάπως πρωτότυπο, μάλλον πρωτοφανές και, απ' ό,τι αποδείχτηκε, ευχάριστα επώδυνο πείραμα: Δοκίμασα να γράψω ένα μυθιστόρημα μέσα σε ένα μήνα -και μάλιστα, στο μικρότερο μήνα του χρόνου.

Και προσπάθησα να το γράψω σε πραγματικό χρόνο, "ζωντανά", ανεβάζοντας κάθε μέρα ένα κεφάλαιο στο februarios.com, για να το διαβάσει ο κόσμος. Και ο κόσμος διάβασε.

Πολύς κόσμος διάβασε.

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι διάβασαν περισσότερα από 100.000 κεφάλαια του βιβλίου.

Διορθωμένο και συμπληρωμένο, το βιβλίο κυκλοφορεί σε χάρτινη και ηλεκτρονική μορφή στις 2 Ιουλίου του 2012 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Φεβρουάριος βρέθηκε στη βραχεία λίστα υποψηφίων και για τα τρία σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία του 2012:

- στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας
- στα λογοτεχνικά βραβεία του Αναγνώστη
- στο Athens Prize of Literature

Δες δύο βίντεο που έφτιαξα για το "Φεβρουάριο":

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την ιστορία του "Φεβρουαρίου":

Τι είναι ο "Φεβρουάριος"
Μια ανασκόπηση του «Φεβρουαρίου»
Στο site του Καστανιώτη
Φωτογραφίες από την παρουσίαση στο βιβλιοπωλείο
Ένα Storify για την ιστορία του βιβλίου


Ακόμα έχω γράψει

 

NTOYS_COVERoutline400_NEW

Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους (2014)

Γιατί δεν έχει η Ελλάδα αρκετά μεγάλη “δημιουργική μειοψηφία”; Γιατί θα είναι καλύτερα να μην βρούμε πετρέλαιο στο Αιγαίο; Τι μας έμαθε ένας παιδικός σταθμός στο Ισραήλ; Γιατί πρέπει να ενοποιηθούν οι δήμοι της Αθήνας; Τι θα γίνει όταν έρθει η singularity; Γιατί οι νέοι Έλληνες δίνουν ακόμη πανελλήνιες; Γιατί δε μπορούμε να ζήσουμε μαζί; Και τι πρέπει να αλλάξει αύριο;

Από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι το Νοέμβριο του 2014 έγραψα τα 50 κείμενα που περιλαμβάνονται σ' αυτή τη συλλογή. Δημοσιεύονταν στην εφημερίδα Καθημερινή τις Παρασκευές, και πραγματεύονταν ακριβώς αυτά τα ερωτήματα. Είναι ιδέες που πυροδοτούνταν από την επικαιρότητα και από πράγματα που διάβαζα, συμπυκνωμένες σε εφτακόσιες, οχτακόσιες, το πολύ χίλιες λέξεις, προορισμένες να τροφοδοτήσουν με λίγη πληροφορία και λίγη επιχειρηματολογία ανθρώπους που προβληματίζονταν με τα ίδια θέματα.

ΔΩΡΕΑΝ στο iTunes, το Google Play και τον Καστανιώτη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Cover_final-FINAL

Αληθινές Ιστορίες (2011)

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Esquire από το 2002 μέχρι το 2010. Είναι 14 ιστορίες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, που διαδραματίστηκαν σε διάφορες εποχές και σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Τα μόνα που τις συνδέουν: Οι πρωταγωνιστές είναι όλοι Έλληνες ή Ελληνικής καταγωγής, και έχω μιλήσει με τους ίδιους ή, στην περίπτωση που δεν ήταν διαθέσιμοι ή εν ζωή, με αξιόπιστους μάρτυρες της ιστορίας τους.

Αυτές δεν είναι ζωές διασήμων και πιθανότατα δεν θα γραφτούν σε βιβλία ιστορίας (αν και κάποιες ίσως θα έπρεπε). Είναι όμως ζωές συναρπαστικές, αξιομνημόνευτες.

Και είναι πέρα για πέρα αληθινές.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

kataigida.cover

Πέρα Από Την Καταιγίδα (2006)

Σε ένα νησί αποκλεισμένο από τον κόσμο, ένα φασαριόζικο αγόρι θα ξεκινήσει ένα επικίνδυνο ταξίδι για να βρει την αληθινή του ταυτότητα. Στον δρόμο θα ανακαλύψει φρικτά μυστικά, θα γνωρίσει παλιούς, χαμένους ήρωες και θα αντιμετωπίσει θανάσιμους κινδύνους, μέχρι να φτάσει στον τελικό του προορισμό, εκεί που δεν έχει τολμήσει να πάει ποτέ πριν κανένας.

Μια συναρπαστική περιπέτεια για παιδιά και για όχι-τόσο-παιδιά.


Και Τώρα, Λίγα Λόγια Γι' Αυτό Εδώ Το Site

(άσχετη φωτογραφία Αθήνας)

Σχετικά με τους επισκέπτες

Έκανα μια έρευνα. Είστε ωραίοι τύποι.

Σχετικά με το περιεχόμενο

Οι λέξεις αυτού εδώ του site ανήκουν σ' αυτόν που τις έγραψε, δηλαδή σε εμένα. Η αναπαραγωγή τους σε άλλα sites χωρίς τη σχετική ρητή άδεια απαγορεύεται. Γι' αυτό, αν έχετε κάποιο website και θέλετε να αναπαράγετε κάτι που έχω γράψει, πρέπει πρώτα να μου ζητήσετε την άδεια (εδώ).

Αν βαριέστε να μου ζητήσετε την άδεια, μπορείτε να κάνετε το εξής: Να αντιγράψετε ένα μικρό μέρος του κειμένου που σας ενδιαφέρει, μια παράγραφο ας πούμε, και να προσθέσετε στο δικό σας site όποιον σχετικό σχολιασμό θέλετε, με τα δικά σας λόγια, και μαζί ένα ενεργό λινκ προς τη σελίδα όπου βρήκατε το πρωτότυπο κείμενο. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μοιράζεται ο γραπτός λόγος στο ίντερνετς, και μ' αυτό τον τρόπο αναπαράγω κι εγώ ενδιαφέροντα πράγματα που βρίσκω σε διάφορα σημεία του.

Γι' αυτό δεν χρειάζεστε καμία άδεια.

Σχετικά με τα σχόλια

Το site αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να προσθέτουν σχόλια. Για να μπορείτε να σχολιάσετε πρέπει πρώτα να γραφτείτε μέλος στο Disqus (γίνεται εδώ επιτόπου), ένα ωραίο εργαλείο σχολιασμού που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες sites ανά τον κόσμο. Φτιάχνοντας λογαριασμό στο Disqus, μπορείτε να σχολιάζετε σε όλα αυτά τα sites χωρίς να κάνετε log-in σε κάθε ένα ξεχωριστά.

Φανταστείτε τα σχόλια αυτού του site ως updates ή συμπληρώματα στη θεματολογία του εκάστοτε άρθρου, γραμμένα από άλλους. Τα σχόλια εδώ δεν είναι μια ανοιχτή συζήτηση γενικού περιεχομένου. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει ενεργοποιημένο το moderation*.

Για να δημοσιεύονται, τα σχόλια πρέπει να ακολουθούν τους εξής απλούς κανόνες:

1. Να είναι οπωσδήποτε σχετικά με το θέμα του άρθρου κάτω από το οποίο εμφανίζονται.

2. Να είναι γραμμένα κόσμια, χωρίς επιθετικό ύφος ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

3. Να είναι γραμμένα στα Ελληνικά, με ελληνικούς χαρακτήρες και σωστή ορθογραφία και σύνταξη.

Αυτά είναι όλα. Δυο απαραίτητες σημειώσεις:

- Ο στόχος των σχολίων σ' αυτό εδώ το site είναι αποκλειστικά η εμβάθυνση στα θέματα που αναπτύσσονται στα άρθρα, η συμπλήρωση στοιχείων, η διόρθωση λαθών και η διατύπωση εναλλακτικών απόψεων πάνω στα ίδια θέματα. Δεν είναι η επίθεση σε πρόσωπα ή πράγματα, η επιχειρηματολογία σε θέματα άσχετα προς τα άρθρα, ή η προβολή προϊόντων ή υπηρεσιών.

- Επειδή τα παραπάνω κριτήρια δεν περιγράφουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις, κάποια σχόλια μπορεί να δημοσιεύονται ή να απορρίπτονται για άλλους, υποκειμενικούς λόγους. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να φιλοξενώ όσο περισσότερες και ποικίλες φωνές γίνεται, διατηρώντας ταυτόχρονα το περιεχόμενο του site στο επίπεδο ποιότητας που επιθυμώ. Γιατί αυτό είναι και τα σχόλια: Περιεχόμενο του site. Έτσι τα αντιμετωπίζω εγώ, τουλάχιστον.

* Για κάποιους πιστούς/συχνούς σχολιαστές που έχουν αποδείξει κατ' επανάληψη την ικανότητά τους να επικοινωνούν τις ιδέες τους με σοβαρότητα και καλά Ελληνικά, το moderation απενεργοποιείται.


Τα δημοφιλέστερα posts

(από 26/09/2007, μέχρι 02/07/2015)

1. 50 Shades of Grey: Το review
2. Τι να ψηφίσεις στις εκλογές - 2015
3. The J Files: Η αληθινή ιστορία του Ιησού
4. Η απατηλή λάμψη της Σαϊεντολογίας
5. Τα 10 καλύτερα τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον
6. Ο μύθος της "άλλης Ελλάδας"
7. LG G2 - To Review
8. Πώς είναι τα πράγματα στον πάτο
9. Από το Γκάζι στη Silicon Valley και πίσω: Η ιστορία ενός ελληνικού startup
10.  Υπέροχες ελληνικές εκλογές
11. H Βούλα Παπαχρήστου και ο ελληνικός διάλογος
12. Κώστας Φωτόπουλος - Καταδικασμένος σε θάνατο
13. 5+1 μύθοι από την καλύτερη χώρα του κόσμου
14. iPhone 5S: Το Review
15. Οι καλύτερες φωτογραφίες από το ναυάγιο της Ζακύνθου


Γιατί .org;

Sites με κατάληξη .org ανήκουν συνήθως σε οργανισμούς, διεθνείς ή μη. Αυτό το γνωρίζω πολύ καλά. Ωστόσο, πριν από χρόνια, όταν αποφάσισα να φτιάξω site διαπίστωσα πως τόσο το georgakopoulos.com όσο και το georgakopoulos.gr είναι πιασμένα. Ακόμα και το georgakopoulos.net ήταν πιασμένο. Κατάφερα να εντοπίσω και τον ιδιοκτήτη του τελευταίου, μάλιστα, και με ενημέρωσε πως είναι πρόθυμος να μου το πουλήσει -για 5000 ευρώ. Ναι. Οπότε το .org ήταν μια ενδιαφέρουσα τελευταία εναλλακτική λύση, που αποτελεί και άριστη αφορμή για ενδιαφέροντα λογοπαίγνια.

Είναι αυτό το site κατάλληλο για εμένα; Δεν είμαι σίγουρος.

Ετούτο εδώ το site, αν το καλοσκεφτεί κανείς, απευθύνεται σε όσους έχουν περίπου τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα, αλλά όχι και την ευχέρεια να περνούν 10-12 ώρες την ημέρα μπροστά σε ένα κομπιούτερ, χαζεύοντας ωραία πράγματα στο Ίντερνετ. Τα βρίσκω εγώ γι' αυτούς, και πότε πότε προσθέτω και πράγματα δικά μου που, απ' ό,τι φαίνεται από τα Likes και τα retweets, τους ενδιαφέρουν ακόμα περισσότερο.

Επίσης, απευθύνεται και σ' αυτούς που κάτι δικό μου έχουν διαβάσει κάπου και τους άρεσε. Εδώ θα βρούν περισσότερα τέτοια. Το σημαντικότερο μέρος αυτού του site κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι τα κείμενα. Εκεί θα ανεβάζω κείμενα μεγαλύτερα, πιο διαχρονικά, που είτε έχουν δημοσιευτεί κάποτε κάπου (σε περιοδικά και αλλού) είτε είναι γραμμένα ειδικά για αυτό εδώ το site.

Μερικά λόγια για το ίντερνετς

Το καλό με ετούτο εδώ το μέσο, σε σχέση με τα έντυπα, είναι το ότι μπορείς να συμπληρώνεις/ολοκληρώνεις τα κείμενα πολύ μετά την πρώτη τους συγγραφή. Σε κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκα υπήρξε ουσιαστική συνέχεια πολύ αργότερα από την κυκλοφορία του περιοδικού. Στην ιστορία του καταδικασμένου σε θάνατο στις ΗΠΑ Κωνσταντίνου Φωτόπουλου, ας πούμε, υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη τον Ιανουάριο του 2008. Η περιπέτεια του Κώστα Καστανιά, που ήταν φυλακισμένος στην Αίγυπτο για 15 χρόνια, έληξε αισίως ενάμιση χρόνο μετά τη δημοσίευση του άρθρου που έγραψα γι' αυτόν στο Esquire. Τον καθηγητή Λιαντίνη τον βρήκαν λίγες μέρες μετά την εμφάνιση του περιοδικού στα περίπτερα. Σ' αυτό εδώ το site θα συμπληρώνω κάθε φορά την ιστορία και έτσι, όποιος ενδιαφέρεται, θα μπορεί να μάθει πώς τελείωσε.

Επίσης: Ίσως να σας ενδιαφέρει αυτό το βιβλίο

Φεβρουάριος


Επικοινωνία

Έχεις κάτι να μου πεις;
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.