Ο Κόσμος, Η Ελλάδα (Και Εγώ) Το 2013

Και τώρα, μια μικρή ανασκόπηση της χρονιάς που τελειώνει, πολύ συνοπτική και γεμάτη λινξ για ανακεφαλαίωση και χάζεμα.

earth_greece

Ο πλανήτης Γη ήταν ένα περίεργο μέρος το 2013. Όπως κάθε χρόνο.

Μεταξύ πολλών άλλων, φέτος ένας γιγάντιος μετεωρίτης έπεσε στη Ρωσία και όλος ο κόσμος τον είδε, χάρη στις κάμερες που έχουν τα ρωσικά αυτοκίνητα στα παρμπρίζ.

[field id=”4″]

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι αφαιρείται το άθλημα της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες -αλλά μερικούς μήνες αργότερα άλλαξε γνώμη. Το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στη νομική κατοχύρωση των σχέσεών τους -ένα θέμα αναζωογονητικά εύκολο– αναγνωρίστηκε από περισσότερες χώρες. Δυο αδέρφια έβαλαν βόμβα στον τερματισμό του μαραθωνίου της Βοστόνης. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από την κατάρρευση εργοστασίου στο Μπαγκλαντές. Ένας ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε μια πόλη στην Οκλαχόμα. Ένας γιγάντιος τυφώνας χτύπησε τις Φιλιππίνες. Ήρθε καινούριος Πάπας. Οι Κινέζοι έστειλαν ρομπότ στο φεγγάρι. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός έκανε για ένα απόγευμα τον ταξιτζή. Ο Ράσελ Μπραντ έπαθε ΣΥΡΙΖΑ. Ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίστηκε. O Μπάνκσι πήγε για ένα μήνα στη Νέα Υόρκη. Μια ολόκληρη πόλη, το Σαν Φρανσίσκο, έκανε για μια ημέρα ένα παιδάκι να νιώσει σα το Μπάτμαν.

[field id=”3″]

Εξάλλου, φέτος έσκασε και ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής μας, η αποκάλυψη του γιγάντιου δικτύου παρακολούθησης της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA που καλύπτει σχεδόν όλες τις επικοινωνίες στα παγκόσμια ίντερνετς. Πρώην συμβασιούχος εργαζόμενος της υπηρεσίας έκλεψε αποδεικτικά στοιχεία και τα διέρρευσε σε τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι τα δημοσίευσαν στα μεγαλύτερα έντυπα και online μέσα του κόσμου. Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται κι ο άνθρωπος που έφερε την αλήθεια στο φως, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ζει ως φυγάς στη Μόσχα.

fosphotos(fosphotos)

Στα εγχώρια νέα, η δολοφονία ενός 34χρονου μουσικού από μέλος της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα πυροδότησε μια αλληλουχία εξελίξεων που περιλάμβανε τη σύλληψη του δράστη και των επικεφαλής της συγκεκριμένης οργάνωσης και δυο άλλους φόνους μελών της για αντίποινα από άγνωστους. Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να είναι κόμμα της ελληνικής βουλής και να απολαμβάνει της στήριξης Ελλήνων πολιτών, πάντως.

Εξάλλου, έκαναν απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό, δόθηκαν στη δημοσιότητα πειραγμένες φωτογραφίες κακοποιημένων τρομοκρατών, ο Άρης τίμησε το Νίκο Γκάλη, μια μαγνητική καταιγίδα δεν χτύπησε την Αθήνα, έκλεισε η ΕΡΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε άρθρο σε εφημερίδα, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο TED Global, οι ταινίες της Φίνος Φιλμς ανέβηκαν στο YouTube και μετά ξανακατέβηκαν, και επίσης η καθημερινότητα πλημμύρισε από τα κατορθώματα επιφανών Ελλήνων όπως ο Ιορδάνης Τζαμζτής και ο υπόλοιπος θίασος του This Is Greece, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Μιχάλη Λιάπη, εννέα φορές εκλεγμένου βουλευτή και πρώην υπουργού μεταφορών, ο οποίος συνελήφθη επειδή παραβίασε ένα STOP, οδηγώντας ένα πολυτελές SUV, ανασφάλιστο, με πλαστές πινακίδες, και χωρίς να έχει μαζί του το δίπλωμα.

Ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά σε μια χώρα κατακερματισμένη, που γίνεται ολοένα και πιο αφιλόξενο μέρος. Ωστόσο, το 2013 δεν είχαμε εκλογές.

Εν τω μεταξύ, στο δικό μου μικρόκοσμο: Φέτος έμαθα από πού κρατάει η σκούφια μου (και μετά η εταιρεία που μου το είπε αντιμετώπισε προβλήματα -όχι εξαιτίας μου), ξαναέπαιξα το “Φεβρουάριο” -ο οποίος βρέθηκε φέτος υποψήφιος για δύο λογοτεχνικά βραβεία-, έγραψα σε διάφορα μέρη (την Athens Voice, την Καθημερινή, ετούτο εδώ το έντυπο), πήγα να δω μια παρουσίαση της Samsung στη Νέα Υόρκη, δοκίμασα απειράριθμα gadgets -και το Google Glass-, μίλησα σε πολλούς ανθρώπους μαζεμένους στα πλαίσια μιας ντουζίνας δημόσιων εκδηλώσεων, ομιλιών και πάνελ, για πρώτη φορά μπήκα σε τάξεις και δίδαξα (σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, παιδάκια γυμνασίου και λυκείου στη μία, φοιτητές στην άλλη, περί blogging και ψηφιακών μέσων και στις δύο περιπτώσεις) και βεβαίως κάθισα για πρώτη φορά στο γραφείο μου στη Nest Media.

[field id=”2″]

Μια μέρα τον Αύγουστο το Instagram διάλεξε μια φωτογραφία μου από τη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης για να εικονογραφήσει το διαγωνισμό του Σαββατοκύριακου, αυτήν:

[field id=”1″]

Σε ετούτο εδώ το site τα θέματα που διάβασε πιο πολύ ο κόσμος το 2013 ήταν τα εξής:

10. Samsung Galaxy S4: To Review
9. Ιστορίες της Νέας Υόρκης
8. iPad Mini vs. Nexus 7: Η Μάχη 
7. Samsung Galaxy Note II: To Review
6. Δεν Έχω Μοναδική, Απλοϊκή, Συμπυκνωμένη Γνώμη Για Ένα Πολύπλοκο Και Πολυδιάστατο Θέμα
5. iPhone 5s: To Review
4. iPhone 5: To Review
3. Πόσο Προνομιούχοι Είναι Οι Εργαζόμενοι Στο Μετρό;
2. 50 Shades of Grey: To Review
1. O Μύθος Της “Άλλης Ελλάδας”

Επίσης μοιράστηκα εδώ μέσα σχεδόν 300 λινξ από τα παγκόσμια ίντερνετς που βρήκα ενδιαφέροντα, τα 15 καλύτερα εκ των οποίων μπορείς να δεις και εδώ.

Έχω να πω ότι σε γενικές γραμμές ετούτη ήταν μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα και φουρτούνες, αλλά γόνιμη από πολλές απόψεις, κι ενδιαφέρουσα. Βεβαίως, αυτό δε λέει τίποτα. Αν οποιοσδήποτε κάτσει και βάλει κάτω τα πράγματα που έκανε, τα πράγματα που έμαθε και τα πράγματα που του συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς, οποιασδήποτε χρονιάς, θα τα βρει πολλά και σημαντικά. Όλες οι ζωές είναι συναρπαστικές, και πιο συναρπαστικιά είναι αυτή που ζει ο καθένας με τον εαυτό του. Γι’ αυτό δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που σήμερα, στην εποχή ετούτη, βαριούνται. Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται.

Η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι πολλά πράγματα, μπορεί να φέρει φουρτούνες νέες, μπορεί να γίνουν κι εκλογές, αλλά σίγουρα δεν θα είναι βαρετή. Για εμένα οπωσδήποτε όχι. Να, δες: Με το που μπαίνει, με βρίσκει στις ταράτσες.

googleglass11
(glasshole)

Θυμήσου ακόμα: 

Ο κόσμος, η Ελλάδα, κι εγώ το 2012
Η ανασκόπηση της χρονιάς από το Twitter
Τα 10 δημοφιλέστερα λινξ του Pocket
υπάρχουν ένα σωρό άλλα τέτοια
αλλά πες, αλήθεια

τώρα είναι 29 Δεκεμβρίου

δεν τα έχεις χορτάσει ήδη;