Αυτό Το Site Υπάρχει Έξι Χρόνια

Αυτό εδώ το site πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε τα έκτα του γενέθλια. Είναι το δεύτερο που έφτιαξα, και εξ’ αρχής είχε ως σκοπό να συγκεντρώνει σε ένα μέρος τα πράγματα που έγραφα ολούθε (κυρίως σε περιοδικά τότε, εκείνα τα χάρτινα) και, καθώς περνούσαν τα χρόνια, να φιλοξενεί καινούρια πράγματα, και λινξ από τα παγκόσμια ίντερνετς που, επειδή ενδιέφεραν εμένα, υπέθετα ότι θα ενδιέφεραν και τους ανθρώπους που έρχονταν σε ένα site με το όνομά μου αποπάνω.

Εδώ μάζεψα τα posts που διαβάστηκαν περισσότερο από όλα αυτά τα έξι χρόνια. Η λίστα περιλαμβάνει αυτές τις πολιτικοκοινωνικές απόψεις που διαβάζονται από πολλούς κυρίως λόγω της διασποράς τους στα social media, δημοσιογραφικά κείμενα-σεντόνια, που διαβάζονται για τον ίδιο λόγο, αλλά και από ένα σημείο και μετά λόγω Google, και κάποιες εκπλήξεις που οφείλονται αποκλειστικά στη δύναμη του Google.

Το #1 το έχεις μαντέψει ήδη, υποθέτω.

20. Κι αν η Ελλάδα αξίζει να καταρρεύσει; – 22/01/12

Ένα από τα μακρουλά άρθρα γνώμης για το θέμα της ελληνικής κρίσης, με αφορμή κάποια βιβλία που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτισμοί καταρρέουν. Καταλήγει στο απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι αυτή εδώ η κοινωνία που έχουμε φτιάξει μπορεί και να μην είναι εφικτό να επιβιώσει.

Greece-space

19. Δεν έχω μοναδική, απλοϊκή και συμπυκνωμένη γνώμη για ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο θέμα – 12/06/13

Ένα από τα σχετικά μικρά και συνοπτικά κείμενα γνώμης με αφορμή θέματα της επικαιρότητας -στη συγκεκριμένη περίπτωση η αφορμή ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

18. Το Μίσος: Γιατί οι Έλληνες δεν είναι φτιαγμένοι για να ζουν μαζί – 15/06/11

Άλλο ένα από τα σχετικά μικρά και συνοπτικά κείμενα γνώμης, αυτό λίγο πιο βαρύγδουπο, από την εποχή των αγανακτισμένων, και κάπως πιο διαχρονικό. Το μίσος δεν τελειώνει, βλέπετε.

17. The J Files: Η αληθινή ιστορία του Ιησού – 01/04/10

Ένα πολύ παλιό κείμενο που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Nitro κάποια στιγμή προς τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, κάτι σαν χιουμοριστικό FAQ για σκεπτικιστές του χριστιανικού δόγματος. Αναπαράγεται στα social media κάθε Πάσχα, κατά κανόνα.

16. Τι να ψηφίσεις στις εκλογές: Ένας οδηγός – 11/04/12

Ο πρώτος από δύο χιουμοριστικούς οδηγούς που έγραψα το 2012, με αφορμή τις ιστορικές εκλογικές αναμετρήσεις που τερμάτισαν τον σχεδόν 40-ετή ιδιότυπο δικομματισμό που κυριαρχούσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

election

15. Samsung Galaxy Note II: Το Review – 05/12/12

Εταιρείες προϊόντων τεχνολογίας μου στέλνουν πότε πότε προϊόντα για να τα δοκιμάζω και για να γράφω γι’ αυτά σε ετούτο εδώ το site. Αυτό εδώ το κινητό τηλέφωνο είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Είναι τεράστιο σε μέγεθος, επίτηδες.

14. iPad Mini vs. Google Nexus 7: Η Μάχη – 15/12/12

Είχα τα μικρά ταμπλετάκια και τα δοκίμαζα, κι αντί να γράψω ξεχωριστές κριτικές για το καθένα, έγραψα μία, κοινή.

ipadMini_Nexus7_ontop

13. Το 9ο μακρύτερο κότερο στη Γη και τα προβλήματα του καπιταλισμού – 23/09/12

Με αφορμή μια βόλτα στη μαρίνα του Φλοίσβου όπου βρισκόταν παρκαρισμένο (ή όπως αλλιώς λέγεται) το γιγάντιο σκάφος του πρωθυπουργού του Κατάρ, έγραψα μερικές σκέψεις για την ανισοκατανομή του πλούτου, κάπως απλοϊκές και επίπεδες, όπως τις βλέπω τώρα.

almirqab000

12. Πόσο προνομιούχοι είναι οι εργαζόμενοι στο Mετρό; – 24/01/13

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό που είχαν ταλαιπωρήσει τους έπιβάτες, έβαλα κάτω κάποια νούμερα και έκανα μερικές συγκρίσεις με τους εργαζόμενους στο μετρό του Λονδίνου. Το αποτέλεσμα ήταν κάπως αναπάντεχο.

11. Samsung Galaxy SIII: Το Review – 06/07/12

Το δεύτερο δημοφιλέστερο κινητό τηλέφωνο του κόσμου πέρυσι, το δεύτερο δημοφιλέστερο review αυτού εδώ του site.

10. Όλα όσα έχω γράψει για την Ελληνική Κρίση σε μία σελίδα – 15/03/11 (ανανεώνεται διαρκώς)

Ένα συγκεντρωτικό post με λινξ για όλα τα άλλα άρθρα που έχω γράψει με θέμα την ελληνική κρίση τα τελευταία χρόνια.

greek_fail

9. Από το Γκάζι στη Silicon Valley και πίσω: Η ιστορία ενός ελληνικού startup – 27/11/11

Μια μικρότερη, πολύ διαφορετική εκδοχή αυτού του κειμένου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nitro. Το κανονικό κείμενο, όμως, ήταν αυτό εδώ, σχεδόν εννιά χιλιάδες λέξεις για το “οικοσύστημα” των ελληνικών τεχνολογικών στάρταψ, με αφορμή ένα από αυτά, το Pinnata, που τότε ακόμα λεγόταν GiphtMe.

8. H Βούλα Παπαχρήστου και ο ελληνικός διάλογος – 26/07/12

Άλλο ένα άρθρο γνώμης, με αφορμή ένα ρατσιστικό tweet Ελληνίδας αθλήτριας του τριπλούν τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, που οδήγησε στην τιμωρία και τον αποκλεισμό της από τους Αγώνες.

7. Υπέροχες ελληνικές εκλογές – 06/05/12

Ένα μικρό πρώτο -φαινομενικά χαρούμενο- σχόλιο για το αποτέλεσμα των ιστορικών βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2012.

6. Ο μύθος της “άλλης Ελλάδας” – 16/09/13

Το πιο πρόσφατο της λίστας, γραμμένο μόλις πριν από λίγες ημέρες, πρόλαβε και διαβάστηκε από πάρα πολλούς που, εν μέρει, υποθέτω, ταυτίστηκαν.

5. iPhone 5: Το Review – 07/11/12

Χιλιάδες άνθρωποι διάβασαν το -γιγάντιο σε μέγεθος- review ενός προϊόντος που, όπως και να το κάνουμε, δεν απευθύνεται σε ετούτη την αγορά, πια.

iPhone5_03

4. Η απατηλή λάμψη της Σαϊεντολογίας – 01/07/09

Μια δημοσιογραφική έρευνα για τη δράση της οργάνωσης στην Ελλάδα που είχα γράψει για το περιοδικό Esquire πριν από πολλά χρόνια, εμφανίζεται πολύ ψηλά στη λίστα, υποθέτω κυρίως λόγω Google (το άρθρο είναι στα πέντε πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης “σαϊεντολογία“)

3. Οι καλύτερες φωτογραφίες από το ναυάγιο της Ζακύνθου – 31/05/10

Ένα μικρό post με φωτογραφίες, μόνο ανάμεσα σε εκατοντάδες, τρύπωσε σ’ αυτή τη λίστα και φέρνει ακόμα επισκέπτες κατά εδώ επειδή Google.

2. Τα 10 καλύτερα τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον – 26/06/09

Κι ετούτη εδώ η λίστα με βιντεάκια που έφτιαξα λίγες ώρες μετά το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον εξακολουθεί να διαβάζεται, επειδή Google.

1. 50 Shades of Grey: Το review – 20/07/12

Τουλάχιστον οι ώρες της ζωής μου οι ανεπιστρεπτί χαμένες, οι που πέταξα για να διαβάσω αυτό το πολυσυζητημένο και πάρα πολύ κακό βιβλίο, δεν πήγαν τελείως του κάκου. Κάποιοι άνθρωποι, λίγο περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες ως τώρα, το βάσανό μου το διασκέδασαν, μάλλον.

shades