Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Για Το "Φεβρουάριο"

28 January 2012 | 49 σχόλια

Ο Φεβρουάριος ήταν ένα πείραμα online συγγραφής ενός ολόκληρου μυθιστορήματος σε ένα μήνα.

Ξεκίνησε, εκτυλίχθηκε και εν μέρει ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2012, από 1η μέχρι 29, όταν γράφτηκε το πρώτο του δοκίμιο και ανέβηκε, ένα κεφάλαιο την ημέρα, στο februarios.com. Σ' αυτήν εδώ την ανασκόπηση περιγράφεται αναλυτικά το τι συνέβη τότε. Σ' αυτό εδώ το Storify μπορείς να διαβάσεις τα νέα της ιστορίας μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια και τους επόμενους λίγους μήνες επεξεργάστηκα το κείμενο -το οποίο αυξήθηκε σε μέγεθος κατά 20%- και ολοκλήρωσα το βιβλίο, ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση και την προσωπική απώλεια, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε χάρτινη και ηλεκτρονική μορφή.

Μπορείς να το αγοράσεις στο e-shop του Καστανιώτη, στο iBookstore της Apple, και στα βιβλιοπωλεία.

Ελπίζω να σου αρέσει.

[Not a valid template]

Παρακάτω, όλες οι παλαιότερες FAQ για το Φεβρουάριο: 

 

Τι θα γίνει τώρα; 

Τώρα θα γίνει το εξής: Από τις 2 Μαρτίου το κείμενο κατέβηκε από το Ίντερνετ, και το februarios.com έγινε ένα site με τα νέα και τις εξελίξεις από την πορεία της συγγραφής και της προετοιμασίας του βιβλίου. Θα υπάρξουν διάφορα πράγματα συναρπαστικά μέχρι τον Ιούλιο, που θα κυκλοφορήσει το βιβλίο. Πρώτο παράδειγμα: Προπαραγγελίες!

Γιατί κατέβασες το κείμενο από το Ίντερνετ; 

Το κείμενο αυτό δεν είναι το τελικό κείμενο του βιβλίου. Είναι ένα πρώτο draft, ένα δοκίμιο, που περιέχει τα βασικά στοιχεία της ιστορίας και τους σημαντικότερους χαρακτήρες. Ωστόσο, ως πρώτο δοκίμιο, έχει σοβαρές αδυναμίες και χρειάζεται σημαντικές διορθώσεις για να φτάσει να γίνει ολοκληρωμένο έργο. Επίσης, το ότι το ανέβαζα κάθε μέρα για να το διαβάζουν δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι επηρέασε αρκετά το ύφος του και μέρος του περιεχομένου. Κάποια κομμάτια του θα έπρεπε να είναι εκτενέστερα, ανεπτυγμένα πιο αναλυτικά. Κάποιοι χαρακτήρες έχουν μείνει ανολοκλήρωτοι. Και κάποιες αναφορές στην καθημερινότητα χάνουν την αξία τους όταν η καθημερινότητα έχει περάσει.

Το πρώτο δοκίμιο που διάβασες πρέπει να κατέβει, ακριβώς επειδή αυτή είναι η φύση του: Εφήμερη.

Εγώ έχω κατεβάσει το κείμενο στον υπολογιστή μου και θα το διαβάζω όσο μου γουστάρει.

Συγχαρητήρια.

Μπορώ να το ανεβάσω σ' ένα site ή όπου αλλού θέλω για να το δουν όλοι; 

Όχι. Το κείμενο αυτό, όπως είπαμε, είναι ένα δοκίμιο, όχι το τελικό βιβλίο. Επίσης, δεν σου δίνω την άδεια να το αναπαράγεις και να το διαθέτεις σε άλλους, είτε ολόκληρο είτε μέρη του. Αν το έχεις κρατήσει, μπορείς να το διαβάζεις μόνος σου, όπως μπορούσες όλες αυτές τις μέρες, βεβαίως.

Πότε θα κυκλοφορήσει το ολοκληρωμένο βιβλίο; Πόσο θα κάνει; Πού θα το βρω; 

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2012 σε eBook για κάθε είδους φορητή συσκευή, και σε χάρτινη έκδοση από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Θα μπορείς να το αγοράσεις online από το februarios.com και από το kastaniotis.com, από άλλα online βιβλιοπωλεία, και βεβαίως από όλα τα τούβλινα βιβλιοπωλεία. Η χάρτινη έκδοση θα κοστίζει 15 ευρώ και η ψηφιακή 9,90 (για το ePub) και 9,99 (στο iBookstore της Apple).

Ωστόσο, μπορείς να το προπαραγγείλεις τώρα με ειδική τιμή (10 ευρώ συν τα έξοδα αποστολής) με δώρο το ePub!

Αφού το διάβασα ήδη. Γιατί να το αγοράσω; 

Πολύ καλή ερώτηση. Η απλή απάντηση είναι, φυσικά, "μην το αγοράσεις". Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί λόγοι που θα μπορούσαν να σε κάνουν να το σκεφτείς. Ας πούμε:

- Το βιβλίο που διάβασες δεν είναι τελειωμένο. Αν σου άρεσε η ιστορία και σε ενδιαφέρουν οι χαρακτήρες, ίσως κάτι να έχεις να κερδίσεις, και κάτι παραπάνω να μάθεις από την ανάγνωση του τελικού κειμένου.
- Πολλοί από εμάς είναι φετιχιστές, ή συλλέκτες. Θέλουν να έχουν στην ιδιοκτησία τους φυσικά αντικείμενα, να τα μυρίζουν και να τα βάζουν στη βιβλιοθήκη τους και να τα κοιτάνε. Μπορώ να σου αποκαλύψω ότι η χάρτινη έκδοση θα είναι πολύ όμορφη και θα μυρίζει υπέροχα.
- Επίσης, πολλοί άνθρωποι πέρασαν πάρα πολλές ώρες με το "Φεβρουάριο" και (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) τον απόλαυσαν.  Αν μπορώ να κρίνω από τα emails και τα tweets, είναι πάρα πολλοί. Όλοι αυτοί διασκέδασαν και προβληματίστηκαν και σκέφτηκαν πολύ και δωρεάν. Ίσως κάποιοι από αυτούς να θέλουν να με ανταμείψουν γι' αυτό. Η έκδοση του βιβλίου σε διάφορες προσιτές μορφές είναι ένας εύκολος και τίμιος τρόπος για να το κάνουν, αν θέλουν.

Παλαιότερες απορίες:

Δεν το γράφεις στ' αλήθεια κάθε μέρα, έχεις γράψει κι από πριν, ε; Πες αλήθεια.

Ούτε λέξη. Αρχίζω να γράφω το πρωί της Τετάρτης 1ης Φεβρουαρίου.

Τι θέμα έχει το βιβλίο;

Λοιπόν: Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου γράφει ένα βιβλίο ξεκινώντας την 1η Φεβρουαρίου του 2012, μια ημερομηνία που γι' αυτόν είναι σημαδιακή. Γράφει ένα κεφάλαιο κάθε μέρα μέχρι την 29η Φεβρουαρίου, μια ημερομηνία επίσης σημαδιακή. Εμείς κάθε μέρα βλέπουμε αυτά που γράφει.

Το θέμα του βιβλίου είναι η απώλεια.

Την υπόθεση τουλάχιστον την έχεις σκεφτεί από πριν;

Ναι. Αυτό σημαίνει ότι ξέρω τα βασικά στοιχεία της πλοκής και τους χαρακτήρες που συμμετέχουν. Δεν ξέρω ακόμα τί ακριβώς θα γράφω κάθε μέρα, ενώ είμαι σίγουρος ότι κατά την πορεία της συγγραφής πολλές νέες ιδέες θα προκύψουν. Επίσης υπάρχει ένας άλλος σημαντικός αστάθμητος παράγοντας: Ο πρωταγωνιστής γράφει το βιβλίο του σε πραγματικό χρόνο και στο δικό μας σύμπαν. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει ή αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης εκραγεί, θα πρέπει τα γεγονότα αυτά να ενταχθούν στην πλοκή.

Για ποιο λόγο το γράφεις έτσι, δημόσια; 

Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να γράψω αυτό το βιβλίο, αλλά ήξερα πως με τους ρυθμούς τους δικούς μου θα το ανέβαλλα για πάντα. Η ιδέα του Φεβρουαρίου μου ήρθε πέρυσι το φθινόπωρο, μετά την παραίτησή μου από την προηγούμενη δουλειά μου. Το ότι θα πρέπει να το γράψω μέσα σε ένα μήνα πιστεύω ότι θα μου επιβάλλει την αυτοπειθαρχία που κατά τα άλλα δεν έχω.

Είχα πολλές επιφυλάξεις για το δημόσιο του πράγματος, ωστόσο. Ακόμα έχω. Αναπόφευκτα αυτό που θα διαβάζεις κάθε μέρα θα είναι κάτι ατελές. Είναι πολύ δύσκολο το πείραμα, αλλά για εμένα είναι πολύ ενδιαφέρον.

Γιατί το site ετούτο θα κατέβει την 1η Μαρτίου; 

Όπως έγραψα αμέσως αποπάνω, αυτό που θα γράψω θα είναι μόνο ένα πρώτο draft του βιβλίου. Μετά το μήνα εντατικού δημόσιου γραψίματος θα ακολουθήσει εντατική επιμέλεια και σχεδόν σίγουρα και μπόλικο γράψιμο ακόμα, μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή. Φαντάσου ότι ετούτη θα είναι η "alpha" έκδοση του βιβλίου. Θα αλλάξει αρκετά από αυτήν, την αρχική του μορφή. Γι' αυτό θα το κατεβάσω, για να γίνει το σχετικό ρεκτιφιέ.

Κι αν οι αναγνώστες αντιγράψουν το κείμενο εν τω μεταξύ και το κρατήσουν; 

Κανένα πρόβλημα. Καλά θα κάνουν.

Και τί θα γίνει μετά; 

Θα συνεχίσω να το δουλεύω και μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζω να το έχω φτάσει σε μια "private beta" κατάσταση. Στη συνέχεια το τελικό κείμενο θα κυκλοφορήσει σε eBook για να το διαβάσεις στις διακοπές - και ίσως και σε χάρτινη έκδοση. UPDATE: Ταυτόχρονα το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και σε χάρτινη έκδοση από τις εκδόσεις Καστανιώτη. UPDATE 2: Μπορείς να το προπαραγγείλεις εδώ

UPDATΕ (με φρέσκιες ερωτήσεις):

Η υπόθεση έχει μέσα αυτοβιογραφικά στοιχεία; 

Όχι, πρόκειται για μυθιστόρημα. Γράφω εμπνευσμένος από τον κοσμο που γνωρίζω και στον οποίο ζω, αλλά όλα τα περιστατικά που περιγράφονται είναι φανταστικά.

Ο τάδε χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από τον τάδε, έ; 

Όχι.

Ο τάδε χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από εμένα, ε; 

Όχι.

Γιατί αργείς να ανεβάσεις το κεφάλαιο κάθε ημέρας;

Πρώτον, γιατί μου παίρνει πολλή ώρα να τα γράψω. Δεύτερον, υποτίθεται ότι ο πρωταγωνιστής γράφει τα κεφάλαιά του την ίδια ημέρα. Για να γράψει πράγματα που έχουν συμβεί τη συγκεκριμένη ημέρα, θα πρέπει να έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οπότε τα περισσότερα κεφάλαια θα ανεβαίνουν στο site τα βράδια.

Τί θα γίνει αν δεν προλάβεις να γράψεις μια ημέρα; 

Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί να μάθουμε.

(αν έχεις περισσότερες απορίες, στείλε εδώ)

ΠΑΝΩ
κατηγορίες: Uncategorized
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.