iPhone 6: To Review

iPhone6_06

Εδώ είμαστε. Νάτα. Μετά από χρόνια γκρίνιας και μίρλας (από το 2011 γκρινιάζω) η Apple αποφάσισε να ακολουθήσει το υπόλοιπο σύμπαν και να φτιάξει ένα smarphone κανονικού μεγέθους. Χρησιμοποιώ το iPhone 6 που μου έστειλε να δοκιμάσω η COSMOTE εδώ και δώδεκα ημέρες, και μπορώ να σας πω ότι εδώ είμαστε, αυτό είναι, το ‘χουμε, ώπα καλά είσαι. Όλα τα προηγούμενα, ωραιότατα smartphones το δίχως άλλο, ήταν συσκευές ιδιαίτερες, μικροσκοπικές, μινιατούρες, εκτός αγοράς, αυθύπαρκτες και, εξ’ ορισμού, κάπως λειψές. Ετούτο είναι το iPhone όπως θα έπρεπε να είναι. Ή περίπου. Περίπου. Φυσικά περίπου. Τελειότητα δεν υπάρχει στον κόσμο μας. Γι’ αυτό το λόγο έχω να γράψω χιλιάδες λέξεις παρακάτω. 

iPhone6_08

1. Το μέγεθος 

Εδώ, φυσικά, θα ξεκινήσουμε με το ένα θέμα που έχει σημασία, το πρώτο και το κυριότερο: Το νέο iPhone 6 είναι μεγαλύτερη συσκευή από τα προηγούμενα. Μετά από χρόνια non chalance και μπουρδολογίας (“είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται με το ένα χέρι” και τέτοια) η Apple το πήρε απόφαση ότι ολόκληρη η υπόλοιπα αγορά των smartphones και οι καταναλωτές έχουν δίκιο, και ότι είναι αστείο να πουλάει συσκευές με τόσο μικροσκοπική οθόνη στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Γιατί φυσικά όλοι οι υπόλοιποι έχουν δίκιο. Το smartphone τι είναι; Οθόνη. Σκέτη οθόνη. Κι η οθόνη δεν προορίζεται για τον αντίχειρα του ενός χεριού, προορίζεται πρώτα και κυρίως για τα μάτια. Άρα όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο. Όλες οι άλλες εταιρείες που φτιάχνουν κινητά δοκίμασαν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς μεγεθών, κι έτσι οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν και να βρουν το συνδυασμό φορητότητας και μεγέθους που τους βολεύει. Εκτός από αυτούς που είχαν iPhone, βεβαίως. 

Z3_iPhone6_GalaxyA_Z3c_iPhone5s

Το νέο iPhone 6 το λοιπόν έχει μεγαλύτερο πλάτος και μεγαλύτερο μήκος από τα προηγούμενα, και έχει μια οθόνη 4,7 ιντσών. Να το πούμε εδώ και να το τονίσουμε, επειδή αξίζει: 

Πάλι μικρή είναι. 

Τα smartphones της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν πλέον κατά κανόνα οθόνες από 4,9 μέχρι 5,2 ίντσες, βλέπετε, παρ’ όλο που ως συσκευές συνήθως δεν είναι μεγαλύτερες από το iPhone 6. Παρακάτω θα εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά εδώ ας το κρατήσουμε ως παρατήρηση. 

iPhone6_02

Το iPhone 6 επίσης είναι λίγο πιο βαρύ από τον προκάτοχό του, αλλά είναι πιο λεπτό. Είναι πολύ λεπτό. Επίσης είναι φτιαγμένο σχεδόν εξ’ ολοκληρου από αλουμίνιο και είναι πολύ καμπυλωτό και λείο, πάρα πολύ ευχάριστο στην αφή, στιβαρό στο χέρι, αλλά, πώς να το πω, γλιστράει. Όταν το πιάνεις μοιάζει με το ιδανικό βότσαλο για να κάνεις ψαράκια στη θάλασσα, κι επίσης σου δίνει την εντύπωση ενός αντικειμένου που λαχταρά να σου γλιστρήσει και να σου πέσει. 

iPhone6_InHandΠέρα από αυτό, βέβαια, το μέγεθος του κινητού αυτού συνηθίζεται εύκολα και γρήγορα. Εγώ βεβαίως δεν είμαι αντικειμενικός κριτής, καθώς έχω χρησιμοποιήσει και συνηθίσει πολλά smartphones αντίστοιχου (και μεγαλύτερου) μεγέθους στο παρελθόν, και είναι λίγο-πολύ το μέγεθος που προτιμώ σε ένα smartphone, πλέον. Κάποιοι άλλοι διαφωνούν, ειδικά άνθρωποι που έχουν συνηθίσει τα προηγούμενα iPhones, δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ άλλο smartphone, και δεν τους νοιάζει πάρα πολύ το θέμα της όρασης. Είμαι σίγουρος όμως ότι η πλειοψηφία, ό,τι κι αν χρησιμοποιούσε πριν, σχετικά γρήγορα θα συνηθίσει το μέγεθος και την υφή του iPhone 6. Είναι σωστό μέγεθος, η χρήση ακόμα και με το ένα χέρι στις βασικές λειτουργίες είναι απλή υπόθεση ό,τι μέγεθος χεριών κι αν έχετε (χωρίς καν τη χρήση αυτού του κόλπου που κατεβάζει την οθόνη προς τα κάτω -δεν το χρησιμοποίησα ποτέ), και η υφή της συσκευής είναι ευχάριστη καίτοι λίγο γλιστερή. Συνηθίζεται. 

Και εδώ ίσως πρέπει να σας εξηγήσω τι σημαίνει ότι αυτό είναι “το iPhone όπως πρέπει να είναι”. Η μεγαλύτερη οθόνη είναι εξ’ ορισμού ένα δώρο για τα μάτια. Όλα φαίνονται πιο μεγάλα και καθαρά, ενώ η οθόνη μπορεί να δείχνει περισσότερη πληροφορία ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται να κρατάτε το τηλέφωνο είκοσι πόντους από τη μούρη για να διαβάζετε τα γράμματα, το πληκτρολόγιο έχει περισσότερο “αέρα”, τα βιντεάκια φαίνονται πιο ωραία, οι φωτογραφίες πιο καθαρές και μεγάλες. Όλα τα πράγματα που κάνει ένα smartphone γίνονται ευκολότερα και καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθος της συσκευής δεν έχει γίνει υπερβολικά μεγάλο και άβολο ώστε να μη χωράει στις τσέπες ή στις φυσιολογικές παλάμες. Υπάρχουν μερικά apps που δεν έχουν αναβαθμιστεί ακόμα για να υποστηρίζουν την ανάλυση του iPhone 6, κι αυτά δείχνουν ό,τι έδειχναν και στο iPhone 5, αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος. Κι είναι καλύτερα από ό,τι στο iPhone 5. Τα άλλα apps, που έχουν αναβαθμιστεί, καταφέρνουν και δείχνουν τα πράγματα λίγο μεγαλύτερα, και ταυτόχρονα δείχνουν περισσότερα από δαύτα. Η χρήση του κινητού είναι έτσι πολύ πιο άνετη, κι ας μην φτάνει ο αντίχειρας στην πάνω δεξιά γωνίτσα. 

Το σημαντικότερο τεστ είναι το εξής: Δοκιμάστε, αν μπορείτε, να χρησιμοποιήσετε ένα iPhone 6 για τρεις ημέρες. Δεν χρειάζεται παραπάνω. Μετά δοκιμάστε να επιστρέψετε στο iPhone 5/5s. Θα θέλετε να βάλετε τα κλάματα. Δεν θα μπορείτε να καταλάβετε πώς ζούσε έτσι ο κόσμος. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά.

[field id=”1″]

Υπάρχουν, ωστόσο, ενστάσεις που έχω στο θέμα της εξωτερικής εμφάνισης του κινητού. Ο αριθμός τους είναι τέσσερις. 

2. Τέσσερα προβλήματα

Το πρώτο πράγμα το υποννοήσαμε και πριν: Αν και το iPhone 6 από πλευράς πλάτους και ύψους είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με άλλα σύγχρονα smartphones όπως το Nexus 5 ή το Samsung Galaxy S5, ωστόσο έχει μικρότερη οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερο ποσοστό της πρόσοψης του iPhone είναι μη-οθόνη. Αυτό δεν είναι καλό. Τα smartphones είναι φορητές οθόνες, αυτό είναι, δεν έχουν άλλη χρήση. Κάθε άλλη χρήση της επιφάνειάς τους είναι σπατάλη. Κι η επιφάνεια του iPhone -όλων των iPhones- είναι σπάταλη. 

Ο λόγος, βεβαίως, είναι το κουμπί. Αυτό το στρογγυλό το ρημάδι, το οποίο πρέπει σώνει και ντε να έχει τόσο μεγάλο μέγεθος και να πιάνει τόσο χώρο. Κι αν έχεις μια φαρδιά φάσα στο κάτω μέρος για να χωράει το κουμπί, τι θα κάνεις και στο πάνω μέρος; Η Apple είσαι. Θα έχεις μια ολόιδια φάσα, για τη συμμετρία. Εκτιμώ το σεβασμό στη συμμετρία, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα κινητό με πολύ περιθώριο και άχρηστο χώρο γύρω από την οθόνη. 

iPhone6_09

Πάμε στο δεύτερο, μένοντας στο μπροστινό μέρος. Το μπροστινό μέρος, προφανώς, είναι καλυμμένο όλο από γυαλί. Αντίθετα με τα προηγούμενα iPhones, εδώ το γυαλί στις ακρούλες καμπυλώνει λίγο για να έρθει να κουμπώσει με την καμπύλη του αλουμινίου στο περίγραμμα. Είναι ωραία η πρόθεση, είναι όμορφο το αποτέλεσμα (αν και υπάρχει ένα απειροελάχιστο κενό ανάμεσα στο γυαλί και το μέταλλο, το οποίο μπορεί να σου δαγκώσει τις τρίχες τις φαβορίτας όταν το έχεις στο αυτί και μιλάς -μου συνέβη) και είναι και πολύ ευχάριστο στην αφή. Πάει το δαχτυλάκι προς την άκρη της οθόνης και το νιώθεις να γλιστράει στην απαλή κατηφόρα. 

Αλλά. 

Με αυτό τον τρόπο, αν το καλοσκεφτεί κανείς, μεγάλο μέρος των άκρων του κινητού αποτελούνται πλέον από γυαλί. Αυτό σημαίνει όπως αντιλαμβάνεστε ότι η επιφάνεια του κινητού που μπορεί να σπάσει σε μια πτώση είναι μεγαλύτερη. Το γυαλί που μπορεί να σπάσει απλώνεται σε περισσότερες από δύο διαστάσεις. Κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς, όμως είπαμε, το κινητό είναι πολύ απαλό και λείο και καμπυλωτό και πλακουτσό και, ε, γλιστράει. Αργά ή γρήγορα θα πέσει. Νόμος της φύσης. 

Γυρίζοντας το iPhone 6 από την ανάποδη, δε, αντιμετωπίζουμε και τις άλλες δύο ενστάσεις μου.

Η τρίτη: Εξέχει η κάμερα.

Στο iPhone 6, αντίθετα από όλα τα άλλα iPhones ως τώρα, η κάμερα είναι ένα μπιμπίκι στη λεία αλουμινένια πλάτη της συσκευής, φτιαγμένο από ένα μεταλλικό δαχτυλίδι και ζαφειρένιο γυαλί.

iPhone6_camera

Ο λόγος, προφανώς, είναι το ότι η συσκευή είναι τόσο λεπτή που δε χωράει καλά τα εξαρτήματα της πολύ αξιόλογης κάμερας. Ωραία. Το ακούμε αυτό. Εντάξει. Μια κάμερα που εξέχει, άλλωστε, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές: Τα περισσότερα Android κινητά κάμερες που εξέχουν έχουν. Βεβαίως, σε εκείνες τις περιπτώσεις τα καμεροκαρούμπαλα είναι πιο ήπια, πιο εγκυστωμένα στο design της συσκευής, ακόμα κι αν σε μερικές περιπτώσεις είναι και πιο μεγάλα. Εδώ είναι κάπως ξεκούδουνο, παράταιρο. Και τίθενται δύο προβλήματα. Πρώτον, το μπιμπίκι της κάμερας εδώ είναι πάρα πολύ άσχημο. Το κοιτάς και λες “δε μπορεί, δεν είναι δυνατό η Apple να φτιαξε τέτοιο πράγμα” και “πώς τους ξέφυγε” και ” ε ρε και να το ‘βλεπε ο μακαρίτης αυτό”. Το δεύτερο είναι το αίσθημα  της ανασφάλειας που σου προκαλεί ακαριαία και αυτόματα, καθώς έχεις ένα ευπαθές και πολύ σημαντικό κομματάκι της συσκευής να εξέχει παράδοξα και να ακουμπάει και να τρίβεται μοιραία σε κάθε επιφάνεια όπου θα απιθώσεις τη συσκευή στα χρόνια που θα την έχεις και θα τη χρησιμποιείς.

[field id=”2″]

Οι δύο τελευταίες ενστάσεις (και, ως ένα βαθμό και η τέταρτη που ακολουθεί), κάνουν σχεδόν απαραίτητη τη χρήση θήκης στο iPhone 6. Εμένα σε γενικές γραμμές η ιδέα της θήκης του κινητού τηλεφώνου με απωθεί, μου τη δίνει στα νεύρα.

iPhone6_boo03Όταν ξοδεύεις εκατοντάδες ευρώ για να αγοράσεις μια φορητή συσκευή, δικαιούσαι να περιμένεις ότι η συσκευή θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να αντέξει την ταλαιπωρία μιας φυσιολογικής χρήσης στις κανονικές συνθήκες του φυσιολογικού κόσμου. Να αντέχει δηλαδή στην τριβή με τις συνηθισμένες, καθημερινές επιφάνειες, μικροχτυπήματα, μικροπιτσιλιές, δαχτυλιές, γειτνίαση με αντικείμενα στις τσέπες ή σε τσάντες, πιέσεις, εντάσεις, μικροκακουχίες. Το να πρέπει να δώσεις επιπλέον 10-40 ευρώ για να αγοράσεις ένα κομμάτι πλαστικό που κρύβει το πανάκριβο smartphone σου και ταυτόχρονα το κάνει μεγαλύτερο και βαρύτερο, το βρίσκω ανόητο. Γι’ αυτό μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούσα ποτέ θήκες με τα smartphones μου.

Το iPhone 6, όμως, μοιάζει να χρειάζεται οπωσδήποτε θήκη. Είναι σα να το έχουν φτιάξει ανολοκλήρωτο, και πρέπει να πάρεις ένα επιπλέον περίβλημα για να μη σου γλιστράει, για να μην είναι τόσο ευάλωτο και εκτεθειμένο (και όμορφο) το μπροστινό καμπυλωτό γυαλί, για να μην εξέχει η κάμερα από το σώμα του κινητού και τρίβεται και παλατζάρει όταν το ακουμπάς στο τραπέζι.

Και επίσης, για να μη φαίνονται οι γραμμές.

Η τελευταία μου ένσταση για την εξωτερική εμφάνιση του iPhone 6 είναι αυτές οι γραμμές από πλαστικό που υπάρχουν στο πίσω μέρος. του κινητού, οι οποίες διακόπτουν τη συνέχεια και την ομοιομορφία του αλουμινίου. Ο ρόλος τους είναι το να μην εμποδίζουν τη λειτουργία της κεραίας (το αλουμίνιο εμποδίζει), οπότε είναι απαραίτητες, αλλά είναι κακάσχημες. Δε μπορώ να τις βλέπω, με ταράζουν. Δε μπορεί να μην έβρισκαν τρόπο να τις κάνουν πιο όμορφες. Η HTC πώς το κατάφερε;

Μια θήκη, υποθέτω, μια αδιαφανής, το λύνει κι αυτό το πρόβλημα.

iPhone6_back02

3. Κατά τα άλλα, τα ευχάριστα

Αφού καλύψαμε τα του μεγέθους και των εξωτερικών θεμάτων, να πούμε τι γίνεται όταν το ανάβεις και το χρησιμοποιείς. Το iPhone 6, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα κανονικότατο iPhone, όπως όλα τα προηγούμενα, με τα εικονίδιά του και την σχεδιαστική του ομοιομορφία. Έχει μία επιπλέον γραμμή για εικονίδια στην κεντρική του οθόνη, αλλά κατά τα άλλα λειτουργεί ακριβώς όπως θα φανταζόταν κανείς. Είναι ένα πάρα πολύ γρήγορο smartphone με iOS 8.1, με μια τρομερή ποικιλία από apps που κάνουν ένα σωρό θαυμάσια πράγματα, ένας φανταστικός και πανίσχυρος υπολογιστής στην τσέπη. Ίσως, αν αγνοήσει κανείς το σοβαρό θέμα της τιμής, να είναι το καλύτερο smartphone που υπάρχει σήμερα.

iPhone6_07

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούσα να πω ανερυθρίαστα για τα iPhones των προηγούμενων χρόνων, εξαιτίας του μικροσκοπικού τους μεγέθους, που τα έκανε ειδικού τύπου συσκευές, όχι άμεσα συγκρίσιμες με τα Nexus και τα S5 και τα G2 αυτού το κόσμου. Πλέον, όπως είπαμε παραπάνω, το ζήτημα του μεγέθους λίγο-πολύ λύθηκε, και μπορούμε να βάλουμε τις συσκευές δίπλα δίπλα και να τις δούμε ως αντίστοιχες και συγκρίσιμες. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το καινούριο Android Lollipop, βεβαίως, αλλά αυτό που έχω συμπεράνει από τη μακρόχρονη χρήση τόσο προηγούμενων Android όσο και iOS συσκευών είναι ότι το iOS έχει σιγά σιγά καλύψει αρκετά από τα χρηστικά κενά που είχε μέχρι πρόσφατα, είναι ακόμη σχετικά πιο απλοϊκό στη χρήση (αν και όχι και τόσο πιο όμορφο, πια), ενώ το iOS αντέχει λίγο παραπάνω στην έντονη χρήση, του παίρνει περισσότερο καιρό κακουχίας για να αρχίσει τα πολλά κολλήματα και τις αργοπορίες. Βεβαίως, το iOS εξακολουθεί να σε αναγκάζει να βλέπεις μια οθόνη γεμάτη ομοιόμορφα κουμπάκια όλη ημέρα, ένα μοντέλο UI σχεδιασμένο το 2007. Δε μπορείς ούτε καν να βάλεις τα κουμπάκια όπου θέλεις, πρέπει σώνει και ντε να γεμίζει η οθόνη από πάνω αριστερά. Εδώ και χρόνια στα Androids μπορείς να φτιάξεις την οθόνη που κοιτάς έτσι ώστε να σου δείχνει και πληροφορίες, όχι μόνο κουμπάκια.

Από την άλλη, το iOS δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι έχει εξελιχθεί. Πλέον έχει αξιοπρεπή notifications, ενώ επιτρέπει στα applications να μιλάνε μεταξύ τους πιο εύκολα, πράγμα που διευκολύνει πάρα πολύ τις δουλειές που κάνω εγώ πολύ συχνά με το smartphone (να βρίσκω links και να τα αποθηκεύω στο Pocket, ας πούμε).

iPhone6_03

Τα iPhones, δε, έχουν παραδοσιακά τις καλύτερες κάμερες κινητών τηλεφώνων, αν εξαιρέσει κανείς κάποια Nokia με Windows -και καλά θα κάνει να τα εξαιρέσει. Το iPhone 6 έχει κι αυτό μια πάρα πολύ καλή κάμερα, η οποία είναι βεβαίως 8 megapixels αλλά βγάζει πολύ ωραίες και σωστές φωτογραφίες. Αυτό της έλειπε, άλλωστε -εξέχει από τη συσκευή, καλά θα κάνει να βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες.

Βεβαίως, παρ’ όλη την κουβέντα που έχει γίνει, εγώ με τα δικά μου μάτια δε βλέπω σοβαρές διαφορές ανάμεσα στα κατορθώματα της κάμερας του 6 σε σχέση με την κάμερα του 5s, την οποία έχω χρησιμοποιήσει πάρα πάρα πολύ τους προηγούμενους μήνες.  Θα σας δείξω τώρα λεπτομέρειες σε πλήρη ανάλυση από φωτογραφίες που τράβηξα και με τα δύο σε συνθήκες περιορισμένου φωτισμού, εκεί που δείχνουν οι κάμερες τι αξίζουν:

iPhone_Camera_01

iPhone_Camera_02

iPhone_Camera_03

Το συμπέρασμα; Λιγουλάκι περισσότερη λεπτομέρεια στη φωτιά, λίγο περισσότερο φως στα κουτιά των μετρητών, και μάλλον χειρότερο και πιο κίτρινο αποτέλεσμα στο νυχτερινό σοκάκι. Αυτή τη διαφορά είδα στην κάμερα του iPhone 6. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή -ίσα ίσα. Η κάμερα του 5s ήταν πάρα πολύ καλή, και η κάμερα του 6 είναι εξίσου καλή, και τραβάει και καλύτερο slow motion βίντεο.

Αν τα βάλεις όλα αυτά στη ζυγαριά, το σύγχρονο iOS, το επιτέλους βολικό μέγεθος, την κάμερα, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι ετούτο εδώ πιθανότατα είναι το καλύτερο smartphone που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα. Εγώ χαίρομαι που το χρησιμοποιώ ετούτες τις ημέρες, το βγάζω έξω στα βουνά και στα λαγκάδια και στης πόλης στα τσιμέντα, όπου έχει 4G, το απολαμβάνω πολύ, κι ας με ενοχλεί λιγάκι η πλαστική θήκη που του έχω φορέσει. Είπαμε. Είναι το iPhone όπως θα έπρεπε να είναι.

Περίπου.

iPhone6_04

4. Το σοβαρό θέμα της μπαταρίας

Όπως έγραψα και τις προάλλες στο review εκείνων των Sony, το θέμα της μπαταρίας στις φορητές συσκευές είναι ένα θέμα που με πονάει και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα γενικότερα. Θα τα ‘χετε διαβάσει, υποθέτω, στα αλλοδαπά reviews: Το πρόβλημα στo iPhone 6 δε λύθηκε. Από τη δικιά μου δοκιμή μπορώ να το επιβεβαιώσω, με μια μικρή επιφύλαξη. Πράγματι το iPhone 6 δε τη βγάζει τη μέρα με έντονη (δηλαδή φυσιολογική, για τα δικά μας δεδομένα) χρήση. Ωστόσο είδα σημαντική, παρατηρήσιμη διαφορά από το iPhone 5s που χρησιμοποιούσα (και του οποίου έχω βγάλει τα μάτια) τους περασμένους μήνες. Υποτίθεται ότι η μπαταρία του iPhone 6 έχει 5-10% καλύτερη διάρκεια, αλλά εγώ στη δικιά μου δοκιμή τολμώ να πω ότι είδα μεγαλύτερη διαφορά. Βεβαίως, το 5s όπως το χρησιμοποιώ στις 5 το απόγευμα διψάει για ρεύμα. Το ολοκαίνουριο 6, με την ίδια χρήση, αντέχει λίγες ώρες ακόμα. Κι αυτό δεν είναι αρκετό. Και γι’ αυτό είμαι ήπια έξαλλος από τότε που είδα το keynote κιόλα.

Επειδή το έκαναν τόσο λεπτό. Γιατί το έκαναν τόσο λεπτό;

iPhone6_back03

Δεν είστε έξαλλοι κι εσείς;

Το έκαναν τόσο λεπτεπίλεπτο που αναγκάστηκαν να βάλουν την κάμερα να εξέχει σα γυάλινο σπυρί, την ώρα που θα μπορούσαν να του δώσουν λίγο πάχος παραπάνω και να του χωρέσουν μέσα περισσότερη μπαταρία.

Γιατί το έκαναν τόσο λεπτό; Για ποιο λόγο; Δεν έσπασαν κανένα ρεκόρ. Δεν κέρδισαν κανένα βραβείο μηχανικής τελειότητας ή λεπτότητας. Ούτως ή άλλως αναγκάζουν τους πάντες να πάρουν θήκη, οπότε πάει περίπατο η τόση λεπτότητα. Γιατί δεν του έδωσαν δέκα γραμμάρια βάρος και μισό χιλιοστό πάχος, να χωρέσει και η κάμερα μια χαρά, και να του βάλουν και μια ωραία, φουσκωμένη μπαταρία μέσα να κρατάει μιάμιση μέρα; Στη Sony πώς το έκαναν; Έξαλλος είμαι.

iPhone6_Boo01

Παρ’ όλο που το iPhone 6 είναι ό,τι κοντινότερο στο ιδανικό smartphone (για εμένα) που έχει φτιάξει ποτέ η Apple, ετούτη η αίσθηση της ανώφελα χαμένης ευκαιρίας με ταράζει πάρα πολύ.

Και υπάρχει και κάτι άλλο.

5. Το σοβαρό θέμα της τιμής

Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές στις κουβέντες περί ακριβών gadgets, ζούμε σε εποχή κρίσης και πτώχευσης, δεν είναι εποχές για σπατάλες τούτες. Ταυτόχρονα η αγορά των smartphones έχει γνωρίσει μια τρομερή έκρηξη προς τα κάτω, όσον αφορά τις τιμές. Δεν είναι μόνο ότι κυκλοφορούν πλέον αξιοπρεπέστατα smartphones σε επίσημες τιμές ακόμα και κάτω από 200 ευρώ, με τα οποία ο αρχάριος ή ο απλός χρήστης μπορεί να κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Πλέον κυκλοφορούν ακόμα και κορυφαία smartphones, εξαιρετικά, με καταπληκτικό hardware που κοστίζουν κάτω από 400 ευρώ. Με δεδομένο και το ότι οι επιδοτήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουνε συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, η υπόθεση της απόκτησης των πολύ ακριβών smartphones γίνεται περίπλοκη. Είναι πολλά λεφτά.

Βεβαίως, πέρυσι είπαμε ότι το smartphone είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο ο κόσμος κάνει τις δουλειές του, πιο χρήσιμο και απαραίτητο κι από ηλεκτρονικό υπολογιστή πια. Αξίζει να επενδύσεις λεφτά. Αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές. Οπότε;

Κοιτάχτε να δείτε.

iPhone6_boo02Τις τελευταίες χρονιές δίσταζα να προτείνω στον κόσμο να πάρει iPhone. Είναι πολύ ακριβό πράγμα, και ως τώρα ήταν και πολύ μικροσκοπικό, ειδική περίπτωση δίπλα στα μεγάλα Androids, σα μπιζουδάκι, σα πανάκριβο κόσμημα για εκκεντρικούς. Τώρα αυτό το πρόβλημα λίγο-πολύ πάει περίπατο. Το iPhone 6 είναι ο ανταγωνισμός των Samsung Galaxy Alpha, HTC One, Nexus 5, Moto X, Sony Xperia Z3 και τα λοιπά, κάποια εκ των οποίων έχουν και τιμή παρόμοια. Κατά τη δικιά μου γνώμη είναι το καλύτερο. Υπάρχουν ναι μεν αλλά, αλλά πλέον μπορεί να πει κανείς ότι αν τα βάλεις κάτω και κάνεις τη σούμα, μάλλον είναι το καλύτερο. Αλλά είναι, το άτιμο, ακριβό.

Το iPhone 6 ξεκινά από 740 ευρώ στην έκδοση των 16GB. Βεβαίως, 16GB είναι λίγα για χρήστες σαν του λόγου μου. Η Apple κατήργησε το 32άρι και έβαλε στην δικιά του τιμή (860 ευρώ) την έκδοση των 64GB, ενώ κυκλοφορεί και έκδοση με 128GB γι’ αυτούς που έχουν πάρα πάρα πολλές φωτογραφίες και 980 ευρώ για να δώσουν για κινητό.

Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον κάτοχο του iPhone 6 64GB που να περνά τη ζωή του δυσαρεστημένος από το κινητό του. Αν κάποιος έχει να επενδύσει τόσα χρήματα για ένα smartphone, δεν θα τα κλαίει μετά. Εργαλείο είναι, θα τα βγάλει τα λεφτά του και, δεδομένης και της μεταπωλητικής αξίας των iPhones, μπορεί και να τα βγάλει με το παραπάνω. Αλλά βέβαια υπάρχουν οι εναλλακτικές επιλογές, τα άλλα εργαλεία που μπορεί να κοστίζουν πολύ λιγότερα χρήματα, χωρίς να είναι και πολύ χειρότερες συσκευές. Είναι ένα δίλημμα. Για κάποιους, ανάλογα με τα γούστα και τις οικονομικές δυνατότητες, δεν είναι. Για άλλους είναι.

Και για κάποιους άλλους τίθεται πλέον κι ένα άλλο δίλημμα. Ένα δίλημμα προς τα πάνω. Γιατί φέτος η Apple δεν κυκλοφόρησε μόνο το iPhone 6.

Κυκλοφόρησε και ένα άλλο.

Αλλά αυτά θα τα κουβεντιάσουμε σύντομα, στο review του iPhone 6 Plus.

Βαθμολoγία: 7.4

iPhone6_back01

Περισσότερες δοκιμές κινητών:

Sony Xperia Z3 & Z3 Compact
LG G3

HTC One (M8)

Samsung Galaxy S5
Google Nexus 5

LG G2
Samsung Galaxy Note 3
iPhone 5S
iPhone 5C