Samsung Galaxy S6 Edge +: Το Review

Θέλετε να κάνουμε ότι δεν έχει μεσολαβήσει τίποτε και ότι ο κόσμος είναι ακόμη κανονικός και γεμάτος με δυνατότητες, προοπτικές και gadgets; Ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο και η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα που δεν έχει βουλιάξει στην παράνοια και ότι και καλά η οικονομία της λειτουργεί και οι πολίτες παράγουν και καταναλώνουν και οραματίζονται και ονειρεύονται ένα μέλλον; Θέλετε να κάνουμε ότι υπάρχει μέλλον; Για λίγο μόνο;

Για λιγάκι.

Μέχρι να προλάβω να σας πω για το Samsung Galaxy S6 Edge +, ένα αδέξια ονοματισμένο ολοκαίνουριο και πανάκριβο smartphone που απευθύνεται σε έναν άλλο κόσμο. Δεν θα μου πάρει πολλή ώρα. Θέλετε, όσο εγώ λέω, να κάνουμε ότι απευθύνεται και στο δικό μας κόσμο; Έστω, στα ψέματα.

SGS6EP_01

Τι είναι αυτό και γιατί είναι έτσι

Το Samsung Galaxy S6 Edge + παύω σ’ αυτό το σημείο να το αποκαλώ με αυτό το αδέξιο κι ανώφελο όνομα-σιδηρόδρομο, αρνούμαι. Δεν είναι όνομα αυτό. Γιατί δεν το είπαν Samsung Galaxy Note 5 Edge είναι πέραν της αντιληπτικής μου ικανότητας, καθώς περί αυτού πρόκειται. Όπως βγήκε φέτος το S6 Edge που είναι το S6 με την καμπυλωτή οθόνη, έτσι βγήκε και ένα Note 5 Edge που είναι το Note 5 και καμπυλωτή οθόνη. Τι πάνε και τα μπερδεύουνε;

Τέλος πάντων, εγώ από τούδε και στο εξής θα το αποκαλώ “τέτοιο”.

Το τέτοιο λοιπόν είναι ένα μεγάλο και λαμπερό smartphone που είναι καταπληκτικό από πάρα πολλές απόψεις και κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και είναι πανάκριβο. Μου το έστειλε να το δοκιμάσω η COSMOTE και το χρησιμοποιώ εδώ και μερικές εβδομάδες και το πήγα και βόλτα, και ταξίδια, πάρα πολύ ωραία του φέρθηκα. Μου έπεσε κάτω μόνο δύο φορές, μία σε πεζοδρόμιο και μία σε πάτωμα -πώς λέγεται αυτό που μοιάζει με ξύλο αλλά δεν είναι; λάμινεϊτ- και δεν έσπασε καθόλου και κατά τα άλλα τα πέρασε ωραία σε τσέπες, τσάντες και χέρια. Έχει μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τα οποία θα σας εξιστορήσω και ένα σοβαρό πρόβλημα, που δεν είναι ακριβώς δικό του, είναι γενικότερο.

Εν τω μεταξύ κρατάμε γερά τη φαντασίωση ότι ζούμε σε έναν κανονικό κόσμο, σωστά; Αντέχουμε.

Το τέτοιο που λέτε είναι ένα από τα μεγάλα smartphones, τα πάλαι ποτέ phablets, που έχουν οθόνη μεγάλη, διαμέτρου άνω των 5,5 ιντσών, και είναι κατά κανόνα άβολα στο χειρισμό, αλλά πάρα πολύ εντυπωσιακά. Από όλα τα phablets που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα, το τέτοιο μαζί με το LG G4 είναι τα μόνα που είναι αρκετά μικρά και μαζεμένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχετικά πιο άνετα και στον έξω κόσμο, καθώς έχουν περιορίσει πολύ το χώρο που πιάνει η συσκευή γύρω απ’ την οθόνη. Το τέτοιο, ας πούμε, όπως και το G4, είναι λίγο πιο μικρά και αρκετά πιο ελαφριά από το iPhone 6 Plus, και το τέτοιο έχει και μεγαλύτερη οθόνη από όλα. Η οθόνη του τέτοιου είναι 5,7 ιντσών με το συμπάθειο, πάρα πολύ ωραία και λαμπερή και φανταχτερή, από τις καλύτερες και ομορφότερες οθόνες που έχουνε μπει ποτέ στο κινητό. Την κοιτάς και χαίρεσαι, απαλύνεις τον πόνο των ματιών.

SGS6EP_iPhone6P

Η οθόνη ετούτη όμως έχει και το πιο φανταχτερό χαρακτηριστικό του κινητού αυτού, που είναι οι καμπύλες. Το είχαμε δει και στο μικρότερο S6 Edge: Τα πλάγια της οθόνης καμπυλώνουν έντονα, και δεν είναι μόνο του γυαλί που καμπυλώνει εκεί στην άκρη, είναι και η οθόνη η ίδια, η εικόνα γίνεται καμπύλη. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό “μα-πώς-το-κάνανε” χαρακτηριστικό που θα σας κάνει πολλή εντύπωση και θα το δείχνετε στους φίλους σας και μετά θα το ξεχάσετε και μετά θα αρχίσει λιγάκι να σας ενοχλεί. Επειδή προκύπτουν δύο προβλήματα από την καμπυλωτή οθόνη: Ένα, όταν βλέπεις βίντεο, το πάνω και το κάτω άκρο της εικόνας είναι, εξ’ ορισμού και αναπόφευκτα, καμπυλωτά και ελαφρά παραμορφωμένα. Δύο, όταν διαβάζεις σε portrait κείμενα από websites ή apps που χρησιμοποιούν σχεδόν όλο το πλάτος της οθόνης, οι άκρες του κειμένου γέρνουν, καμπυλώνουν, παραμορφώνονται.Επίσης, όταν η οθόνη στην οποία διαβάζετε είναι ολόκλευκη (όπως στο Kindle, ας πούμε), η καμπύλη της οθόνης κάνει τις άκρες της να μοιάζουν γκρίζες. Είναι ανεπαίσθητες λεπτομέρειες αυτές, αλλά υπάρχουν, δεν μπορείς να μην τις δεις. Είναι μια τόσο ωραία οθόνη, ίσως η καλύτερη που έχω δει, μα αυτή της η ιδαιτερότητα, όσο όμορφο κι αν κάνει το όλον της συσκευής (που το κάνει), της χαλάει την τελειότητα, στα δικά μου μάτια τουλάχιστο.

SGS6EP_02

Κατά τα άλλα, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι ένα πάρα πολύ πανίσχυρο smartphone που έχει κορυφαίο επεξεργαστή έξυνως ή όπως αλλιώς λέγεται και 4GB RAM και πάει σφαίρα σε όλα εκτός από κάτι σκρολαρίσματα σε μενού και στο Twitter, όπου μου εμφάνισε κάτι κολληματάκια και κομπιάσματα ανεξήγητα, που δεν δικαιολογούνται από τέτοιο hardware, οπότε μάλλον εγώ κάτι του έκανα. Το τέτοιο έχει το Android 5.1.1 και όχι πάρα πολύ άχρηστο software της Samsung, και κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει ένα σύγχρονο smartphone, όσο καλά γίνεται. Δύο είναι τα βασικά πράγματα που με ενδιαφέρουν σε τέτοιες συσκευές, και δεν σας έχω αναφέρει ακόμη: Η μπαταρία και η κάμερα.

Η μπαταρία του τέτοιου είναι 3000 mAh, που σημαίνει ότι είναι μεγάλη, αλλά όχι τιτάνια, και έτσι κρατάει καλά το κινητό για μια μέρα εντατικής χρήσης, αλλά όχι πάρα πολύ παραπάνω. Έχει μεγάλη οθόνη το άτιμο, βλέπετε, είναι πολλά τα πίξελ, και η μπαταρία του τέτοιου είναι μικρότερη από τη μπαταρία που είχε το περυσινό Samsung Galaxy Note 4. Οπότε τίποτε το τρομερό σ’ αυτό τον τομέα.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με το θέμα της κάμερας.

Η κάμερα του τέτοιου βγάζει φωτογραφίες 16 megapixels, και είναι φωτογραφίες καταπληκτικές. Στη θεωρία υποθέτω ότι πρόκειται για την ίδια κάμερα με των S6 και S6 Edge, αλλά στα δικά μου μάτια οι φωτογραφίες του τέτοιου ήταν λίγο καλύτερες. Βεβαίως, παραμένει η παρατήρηση ότι μοιάζουν λίγο “πειραγμένες” στο sharpness και το saturation, σα να τις περνά ένα χεράκι το software πριν στις δείξει. Οι εικόνες που βγάζει το iPhone 6 εξακολουθούν να μοιάζουν πιο αληθινές, πιο κοντά στην πραγματικότητα. Οι εικόνες του τέτοιου μοιάζουν να θέλουν να βελτιώσουν την πραγματικότητα λιγάκι και, δεδομένου ότι η πραγματικότητα όλων μας επιδέχεται δραματικής βελτίωσης, ενίοτε το καταφέρνουν.

Πήγα το τέτοιο ταξίδι μαζί με ένα iPhone 6 (συχνά τα είχα και στην ίδια τσέπη, και δεν τσακώθηκαν καθόλου) και τράβηξα φωτογραφίες και με τα δύο, όχι τόσο για να τις συγκρίνω με τα απαίδευτά μου μάτια, όσο για να διαπιστώσω, με την πάροδο του χρόνου και στην πράξη, σε ποιο από τα δυο θα πήγαινε πιο συχνά το χέρι, κάθε που έβλεπα κάτι τις το ινσταγκραμίσιμο.

Samsung_iPhone_Santorini_SMALL

(πατήστε την εικόνα για να δείτε τις φωτογραφίες σε πλήρες μέγεθος)

Αναπάντεχα, το τέτοιο κέρδισε. Μπορεί να έφταιγε το ότι είχε περισσότερα πίξελ (και άρα μου έδινε περισσότερη ευχέρεια για κροπάρισμα), ή η γοητεία του καινούριου (το iPhone το ‘χω δέκα μήνες, πια), αλλά τελικά τράβηξα πολύ περισσότερες φωτογραφίες με το Samsung παρά με το iPhone.

Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι έχουμε φτάσει σε μιαν εποχή στην οποία και οι τελευταίες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα κινητά καταρρέεουν, και οπότε λίγο-πολύ όποιο κι αν πάρεις το ίδιο εξαιρετικό είναι.

Το συμπέρασμα

Κρατάμε ακόμα στο συννεφάκι μας, σωστά; Είναι όλα καλά, λαλαλα, δεν έχει καταρρεύσει το σύμπαν, τι ωραία η βροχή στο τεντόπανο της βεράντας. Σας θέλω δυνατούς για λίγο ακόμα, κοντεύουμε, τώρα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.

Λέγαμε λοιπόν ότι ζούμε σε μια εποχή στην οποία οποιοδήποτε κορυφαίο smartphone και να πάρει κανείς το ίδιο είναι, όλα είναι πολύ γρήγορα, όλα έχουν σχεδόν τα ίδια applications, όλα πλέον βγάζουν και πάρα πολύ καλές φωτογραφίες, πάρτε όποιο να ‘ναι. Υπάρχουν δύο σκέψεις, όμως, που κάνουν την αγορά του εξαιρετικού, θεσπέσιου τέτοιου μια κάπως περίπλοκη υπόθεση.

Πρώτον, όπως σας έχω ξαναγράψει και σε καλύτερες εποχές, το να δίνει κάποιος πολλές εκατοντάδες ευρώ για ένα smartphone σήμερα είναι πολύ περίπλοκη υπόθεση. Υπάρχουν πλέον καταπληκτικά κινητά που κοστίζουν τα μισά λεφτά από τα πανάκριβα flagships και κάνουν τα ίδια πράγματα, σχεδόν το ίδιο καλά. Βεβαίως, τα smartphones είναι ο κύριος υπολογιστής που χρησιμοποιούμε όλοι, το σημαντικότερο παράθυρό μας στον παγκόσμιο ιστό γνώσης και επικοινωνίας, κι αυτό ισχύει για όλους, από τους λεφτάδες του 1% μέχρι εσάς που διαβάζετε εδώ και μέχρι τους πρόσφυγες που έρχονται κυνηγημένοι από τον πόλεμο. Αλλά η ιδέα ότι τα καινούρια μεγάλα smartphones έχει νόημα να κοστίζουν διπλάσια χρήματα από πολλά άλλα, ή από τα μοντέλα της προηγούμενης χρονιάς, τείνει να γίνεται όλο και πιο παλαβή. Το τέτοιο (σας θέλω δυνατούς εδώ) κοστίζει 870 ευρώ χωρίς συμβόλαιο, άρα είναι ένα από τα πιο ακριβά κινητά στην αγορά σήμερα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμένα να επιχειρηματολογήσω ότι είναι καλή αγορά τώρα, το 2015, ακόμα κι αν παραμένουμε στο συννεφάκι της φαντασίωσής μας, όπου όλα καλά, λαλαλαλα, τι ωραία που περνάμε.

Η δεύτερη σκέψη είναι η εξής:

Η Samsung στο εξωτερικό ταυτόχρονα με το τέτοιο κυκλοφόρησε και το Samsung Galaxy Note 5, την τελευταία έκδοση του παραδοσιακού της μεγάλου smartphone, αυτού που ξεκίνησε τη μόδα των “phablets” μερικά χρόνια πριν. Αυτό για κάποιο λόγο που δεν ξέρω δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα μέρη μας, αν και είναι πανομοιότυπο με το τέτοιο, με δύο διαφορές: Δεν έχει καμπυλωτές άκρες στην οθόνη, και έχει μια γραφίδα για να κρατάς σημειώσεις και να ζωγραφίζεις στην οθόνη του. Και οι δύο διαφορές θετικές είναι κατά τη γνώμη μου. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά αν ήμουν κάποιος που ήθελε σώνει και ντε μεγάλο smartphone της Samsung που να κοστίζει σχεδόν ένα χιλιάρικο, θα περίμενα εκείνο να έρθει στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα.

Τώρα που είπα Ελλάδα.

Οφείλω να σας συγχαρώ για την υπομονή σας, που καταφέρατε να πείσετε τον εαυτό σας να διαβάσει το παραπάνω για τόση ώρα, λες και είμαστε σε έναν κόσμο κανονικό, που τέτοια θέματα χωράνε στις ζωές των ανθρώπων, όπου δεν έχει καταρρεύσει το σύμπαν. Μπράβο σας. Η ικανότητά σας θα σας φανεί χρήσιμη και στο μέλλον, το δίχως άλλο, και θα σας επιτρέψει διαλείμματα εικονικής κανονικότητας μες στη μαυρίλα, διαβάζοντας τέτοια χαζοχαρούμενα όπως αυτό εδώ, και τυχόν επόμενα. Έρχεται και καινούριο iPhone, βλέπετε.

Να είστε πάντα καλά.

Περισσότερες κριτικές smartphones από εποχές πιο αθώες: 

LG G4 & HTC One M9
Samsung Galaxy S6 & S6 Edge

iPhone 6 Plus

iPhone 6
Samsung Galaxy Note 4
Sony Xperia Z3 & Z3 Compact