Samsung Galaxy S6 & S6 Edge – Το Review

Αυτά εδώ τα κείμενα δεν είναι μεμονωμένα. Αυτό έχω συμπεράνει πλέον. Η κάθε κριτική που γράφω για κάθε φορητό γκάτζετ που δοκιμάζω τα τελευταία χρόνια δεν είναι αυτοτελής. Είναι μέρος μιας συνεχόμενης αφήγησης που περιγράφει την εξέλιξη της προσωπικής τεχνολογίας μέσα από στιγμιότυπα. Επεισόδια. Κάθε αντικείμενο που πέφτει στα χέρια μου είναι ένα επεισόδιο, και επεισόδιο όχι αυτοτελές. Η ιστορία ξεκίνησε περίπου πέντε χρόνια πριν, όταν άρχισα να γράφω τέτοια, και μετά από περίπου 50 επεισόδια (τόσα μαραφέτια δοκίμασα τα τελευταία χρόνια), έφτασε σήμερα εδώ.

Samsung_GalaxyS6_S6Edge

Αυτά είναι δύο καινούρια κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τη Samsung και μου τα έστειλε η COSMOTE για να τα δοκιμάσω. Είναι το Galaxy S6 και το S6 Edge. Είναι πρακτικά ένα τηλέφωνο, το ίδιο, απλά με δύο διαφορετικά σχήματα. Θα τα κουβεντιάσουμε αυτά παρακάτω. Αλλά αυτό που θέλω να σας πω πρώτα, είναι το πού βρισκόμαστε, το πού έχει φτάσει αυτή η Ιστορία των Γκάτζετς. Έχει φτάσει σε μια ενδιαφέρουσα καμπή.

Samsung_GalaxyS6_S6Edge_iPhone6_Front

Πριν από δεκαεφτά χρόνια άνθρωποι άρχισαν να βάζουν στις τσέπες τους αντικείμενα τα οποία τους επέτρεπαν να παίρνουν τηλέφωνο άλλους ανθρώπους από οπουδήποτε, χωρίς να βάζουν τίποτε σε πρίζα στον τοίχο. Αργότερα, αντίστοιχα αντικείμενα άρχισαν να τους επιτρέπουν να στέλνουν και γραπτά μηνύματα ο ένας στον άλλο. Λίγα χρόνια μετά, οι συσκευές άρχισαν να μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν emails και να μπαίνουν στο ίντερνετ. Μετά μεγάλωσαν σε μέγεθος, και απέκτησαν έγχρωμες οθόνες αφής, οι οποίες επέτρεπαν στους χρήστες να χρησιμοποιούν το ίντερνετ πολύ πιο εύκολα. Μετά η ταχύτητα του ίντερνετ στα κινητά αυξήθηκε, το κόστος της πρόσβασης έπεφτε, και δημιουργήθηκαν ολόκληρες αγορές παραγωγής εργαλείων γι’ αυτές τις συσκευές, που πια ήταν λίγο-πολύ ολόκληροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ταυτόχρονα φωτογραφικές μηχανές.

Σ’ αυτό το σημείο φτάσαμε περίπου το 2008. Μέσα σε 10 χρόνια από την ευρεία κυκλοφορία των πρώτων κινητών, είχαμε φτάσει στο iPhone και στα Android. Και μετά, τα επόμενα επτά χρόνια, τι έγινε;

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, όχι πάρα πολλά πράγματα.

Samsung_GalaxyS6_S6Edge_iPhone6_BACK

Τα τελευταία χρόνια στην αγορά των smartphones συμβαίνει το εξής: Κυκλοφορούν κάθε χρόνο νέα, λίγο καλύτερα μοντέλα από της περυσινής χρονιάς, που κάνουν λίγο-πολύ αυτά που έκαναν τα προηγούμενα, αλλά λίγο πιο γρήγορα. Με λίγο καλύτερο UI. Με λίγο καλύτερη κάμερα. Με λίγο μεγαλύτερη οθόνη. Οι αλλαγές πλέον είναι μικρές και σταδιακές. Δείτε την αλληλουχία όπως περιγράφεται στα επεισόδια που έχω γράψει για 26 από τα κινητά τηλέφωνα που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε πια σε μια περίοδο σχετικής στασιμότητας, κατά την οποία βελτιώνονται οι λεπτομέρειες, και δεν εισάγονται νέες, ρηξικέλευθες και επαναστατικές καινοτομίες.

Η κατάσταση της αγοράς, δε, έχει ως εξής: 1) Κυκλοφορούν πλέον ωραιότατα και φτηνότατα Android smartphones τα οποία κοστίζουν από 150 μέχρι 300 ευρώ και κάνουν τη δουλειά τους αξιοπρεπέστατα. Κάποια από αυτά, κυρίως από Κινέζικες εταιρείες, είναι εφάμιλλα των καινούριων “ναυαρχίδων”. 2) Παράλληλα, οι τιμές περυσινών και προπέρσινων ακριβών μοντέλων κατακρημνίζονται, με αποτέλεσμα να μπορεί να βρει κανείς κορυφαίο smartphone του 2014 με 300 ευρώ, ή και λιγότερο. Το οποίο επίσης κάνει τη δουλειά του αξιοπρεπέστατα. 3) Και βέβαια, κάθε χρόνο οι μεγάλες και διάσημες εταιρείες, που είναι λίγες, κυκλοφορούν νέα κορυφαία smartphones, τις ναυαρχίδες τους, οι οποίες κοστίζουν πολλές εκατοντάδες ευρώ.

Έτσι έχει η κατάσταση.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις ναυαρχίδες μιας από τις μεγάλες και διάσημες εταιρείες, της Samsung. Θα είναι ένα ενδιαφέρον επεισόδιο.

Samsung_GalaxyS6_S6Edge_OnTop

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσουμε, φυσικά, είναι το ότι εδώ έχουμε δύο τηλέφωνα και όχι ένα. Η Samsung έκανε κάτι ενδιαφέρον: Κυκλοφόρησε το καινούριο της Galaxy, και επίσης κυκλοφόρησε και μια άλλη εκδοχή του, που έχει ένα αλλόκοτο χαρακτηριστικό: Μια οθόνη που καμπυλώνει μαζί με το γυαλί της στα πλαϊνά της οθόνης. Θα κουβεντιάσουμε πρώτα για τα βασικά, το αν ετούτα είναι καλά κινητά τηλέφωνα, αν δουλεύουνε καλά, αν βγάζουνε καλές φωτογραφίες και κάνουνε καλό ίντερνετ, και μετά θα πούμε λίγα για το θέμα του Galaxy S6 Edge και του αλλόκοτου σχήματός του. Α, και βεβαίως θα σας πω ποιο από τα δύο να διαλέξετε, αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε ένα από τα δύο.

Samsung_GalaxyS6Edge_Light

1. Λίγα λόγια για την ουσία

Τα Samsung Galaxy είναι smartphones πολύ δημοφιλή και από το S3 κι έπειτα τα έχω δοκιμάσει όλα. Το αγαπημένο μου ήταν το S4: Είχε το ιδανικό μέγεθος για κινητό τηλέφωνο κατά τη γνώμη μου, και δούλευε πάρα πολύ καλά για πάρα πολύ καιρό (παρ’ όλο που δεν του φέρθηκα καλά). Ήταν ένα τίμιο smartphone. Τα προβλήματα με τα Galaxy S ήταν ανέκαθεν κυρίως δύο: Ήταν πλαστικά και κάπως φτηνιάρικα στην υφή, και ήταν και γεμάτα με το κακάσχημο software της Samsung που κατέπνιγε το Android σε απειράριθμα χρωματάκια και χαριτωμενιές άχρηστες. Το δεύτερο πρόβλημα γενιά τη γενιά λυνόταν, καθώς η Samsung σιγά σιγά εξανθρώπιζε/εξαφάνιζε το επάρατο TouchWiz. Το πρώτο πρόβλημα λύθηκε τώρα.

Και τα δύο S6 είναι όμορφα, σύγχρονα κινητά, ευχάριστα στην αφή και με ιδανικό μέγεθος. Ασφαλώς, το σκέτο S6 είναι σαν το παιδί που έκαναν το iPhone 6 με το iPhone 4 μετά από μια νύχτα ανώμαλου αιμομικτικού πάθους. Το γυαλί μπρος-πίσω και η περιφέρεια από γκρίζο μέταλλο είναι λιγάκι copy/paste. Είναι σα να είπαν, οι της Samsung, αμάν πια, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε άλλο διαφοροποιώντας τα κινητά μας για να μη μας πουν ότι αντιγράφουμε, θα αντιγράψουμε κι ας πει ο ντουνιάς ό,τι θέλει.

Ως μέλος του ντουνιά, ομολογώ ότι δεν με νοιάζει. Ας αντέγραψαν. Το Galaxy S6 είναι ένα ωραιότατο κινητό. Και, ούτως ή άλλως, όλα τα κινητά ίδια είναι, πια, μια οθόνη με λίγα υλικά γύρω γύρω, πόσο διαφορετικά να τα κάνεις. Το  S6 Edge, βέβαια, είναι άλλη περίπτωση, την οποία θα κουβεντιάσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Samsung_GalaxyS6_Side02

Samsung_GalaxyS6_iPhone6

Το S6, στο οποίο αναφερόμαστε πιο πολύ εδώ, καθώς είναι το “νορμάλ” κινητό της φουρνιάς, έχει μια μεγάλη οθόνη 5,1 ιντσών, η οποία έχει τη θεαματική ανάλυση 2560×1440. Είναι καταπληκτική, από τις καλύτερες που έχουνε δει τα μάτια μου, λαμπερή, με εξαιρετική απεικόνιση των χρωμάτων. Είμαι έξαλλος που τη χρησιμοποίησε η Samsung, βεβαίως, καθώς τόσα εκατομμύρια πίξελ τρώνε μπαταρία, κι αυτό είναι ένα πράγμα πολύ σημαντικότερο. Αλλά τέλος πάντων.

Samsung_GalaxyS6_InHandΤο S6 έχει το Android 5.0, το επονομαζόμενο Lollipop, το οποίο και έχει μπασταρδέψει λιγότερο από ό,τι συνηθίζει. Βεβαίως, δεν είναι σκέτο και γυμνό -τα εικονίδια και τα μενού είναι όλα της Samsung, και κατά συνέπεια πιο άσχημα, αλλά πλέον δεν είναι πολύ κραυγαλέα ή αποκρουστικά. Το σίγουρο είναι πως τα πάντα δουλεύουν γρήγορα, τα apps ανοίγουν ακαριαία, όλα τα συνήθη που κάνουν τα καλά smartphones το 2015.

Κάτι που το S6 κάνει καλύτερα από τα περισσότερα καλά smartphones: Οι φωτογραφίες. Η κάμερα τραβάει φωτογραφίες 16 megapixels, και είναι πάρα πολύ καλές. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι καλύτερες από τις φωτογραφίες που τραβάει το iPhone 6, ας πούμε, κι αυτό είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί σε κανένα από τα smartphones που έχω δοκιμάσει. Τα επιπλέον megapixel, δε, μπορεί να μην κάνουν τις φωτογραφίες καλύτερες, αλλά βοηθάνε σε φωτογραφίες που θέλετε να κροπάρετε.

Αλήθεια, πώς μεταφράζεται το “crop” στα ελληνικά;

Samsung_GalaxyS6_Camera

Αυτό που το S6 κάνει χειρότερα από διάφορα smartphones είναι το να μένει ζωντανό: Η μπαταρία του με το ζόρι φτουράει μια μέρα, πράγμα για το οποίο ασφαλώς ευθύνεται η οθόνη. Παρατήρησα βεβαίως ότι φορτίζει ασυνήθιστα γρήγορα, αλλά εντάξει, σ’ αυτό το επεισόδιο της εξέλιξης έχουμε όλοι ωριμάσει λιγάκι και έχουμε καταλάβει τι είναι το σημαντικό, και το σημαντικό δεν είναι να φορτίζει γρήγορα ή να έχει πολλά πίξελ στην οθόνη, αλλά να κρατάει, το ρημάδι, λίγο παραπάνω. Η μπαταρία του S6 έχω την εντύπωση ότι κρατάει λιγότερο από ότι κράταγε η μπαταρία του S5. Κι αυτό δεν είναι το μόνο πισωγύρισμα.

Για να είναι έτσι όμορφα και συμπαγή και μοντέρνα, με τα γυαλιά και τα μέταλλά τους, τα νέα Galaxy S δεν έχουν αποσπώμενο πίσω μέρος, ούτε και παίρνουν κάρτες μνήμης. Κι αυτό είναι κρίμα. Γιατί μπορεί οι προηγούμενες γενιές να ήταν κακάσχημες πλαστικούρες, αλλά είχαν τουλάχιστο αυτή τη δικαιολογία. Μπορούσες να τους ξεκολλήσεις την πλάτη και να βάλεις μέσα μια άλλη μπαταρία, ή μια καρτούλα SD 64 GB που να χωράει ό,τι έχεις. Τώρα πια δεν μπορείς. Τουλάχιστον η εξωτερική μνήμη ξεκινά από τα 32 GB, που είναι και το απολύτως μίνιμουμ για όποιον χρησιμοποιεί smartphone σήμερα (και δη με κάμερα που τραβά φωτογραφίες 16 megapixel), κι αυτό είναι κάτι.

Samsung_GalaxyS6_Instagram

Είπαμε λοιπόν για το software, είπαμε για την οθόνη, την κάμερα και τη μπαταρία. Αυτά είναι τα βασικά. Τι μένει; Ε, ας μιλήσουμε για το Edge.

2. Οι καμπύλες και οι αιχμές

Samsung_GalaxyS6Edge_InHand01

Το Samsung Galaxy S6 Edge έχει, όπως είπαμε, αυτό το πολύ ασυνήθιστο σχήμα, με το γυαλί να κάνει έντονη καμπύλη στα πλάγια, δεξιά κι αριστερά όπως κρατάς το κινητό. Είναι θεαματικό πράγμα να το κοιτάς αυτό, πολύ ιδιαίτερο, και έχει και ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό: Εκτός από το γυαλί, καμπυλώνει και η οθόνη από κάτω. Όχι πάρα πολύ, λίγο. Αλλά η καμπύλη υπάρχει, είναι οφθαλμοφανής, και είναι ένα χαρακτηριστικό που σου δημιουργεί μια ταραχή όταν το κοιτάς, σαν να μην ξέρεις απολύτως σίγουρα αν βλέπεις κάτι το ιδιοφυές ή κάτι το απλά φαντασμαγορικό.

Samsung_GalaxyS6Edge02

Τόσα χρόνια η Samsung έφτιαχνε βαρετά πλαστικά τηλέφωνα, και τώρα ξαφνικά πήγε κι έφτιαξε κάτι που στ’ αλήθεια δε μοιάζει με τίποτε άλλο. Οπότε μπορεί να πει κανείς ότι δικαιολογείται και η αντιγραφή που αναφέραμε παραπάνω. Σου λέει, εγκαταλείπουμε την προσπάθεια και αντιγράφουμε, αλλά θα φτιάξουμε κι άλλο ένα που δεν θα μοιάζει με κανένα.

Galaxy S6 Edge είναι ένα αντικείμενο πάρα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο και μου αρέσει πολύ να το κοιτάζω. Την πρώτη φορά που το είδα, σκέφτηκα το εξής:

[field id=”1″]

Ήταν μια σκέψη που μου φάνηκε λογική: Τα δύο κινητά είναι ουσιαστικά τα ίδια, και το ένα είναι βαρετό και ολόιδιο με όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν, ενώ το άλλο δεν είναι. Έχει κάτι. Είναι αλλιώτικο. Γιατί δεν έφτιαξαν μόνο το αλλιώτικο, να ξεχωρίσουν και να σαρώσουν; Μου φάνηκε προφανές.

Έκτοτε έχω αλλάξει γνώμη.

Αφ’ ενός επειδή το “αλλιώτικο” είναι επίσης και “αλλόκοτο”, και αφ’ ετέρου επειδή τα δυο τους δεν έχουνε την ίδια τιμή.

Αλλά ας τα πούμε ένα ένα.

Samsung_GalaxyS6Edge_Side

Το ότι το Edge έχει αυτές τις λείες καμπυλωτές άκρες σημαίνει ότι το μεταλλικό πλαϊνό του κινητού έχει συρρικνωθεί στο μέγεθος μιας κοφτερής γραμμής που σου κόβει λιγάκι το χέρι όταν το κρατάς και σου δίνει την εντύπωση πως αν το τρόχιζες λιγάκι θα μπορούσε ενδεχομένως να κόβει και τίποτα κρεμμυδάκια, ή να τρίβει το τυρί. Παράλληλα, η καμπύλη που κάνει η οθόνη κάνει το σουλούπι του πιο αλλόκοτο αλλά δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα το λειτουργικό και το ουσιαστικό. Σύμφωνοι, μπορεί να ανάβει το φωτάκι και να το βλέπεις να λάμπει στο πλάι όταν έχεις το κινητό μπρούμυτα, ή να τραβήξεις από το πλάι ένα μενού με κεφαλάκια contacts για να παίρνεις τηλέφωνα, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινά χρήσιμο. Η καμπυλότητα προσφέρει μόνο το εφέ, και σε κάποιες περιπτώσεις το εφέ είναι και λίγο αρνητικό, όπως για παράδειγμα όταν παρακολουθείς βιντεάκια και στις ακρούλες η εικόνα στρίβει λιγάκι. Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι και πλεονέκτημα.

Samsung_GalaxyS6Edge_VIDEO

Samsung_GalaxyS6_S6Edge_VIDEO

Το περίεργο σχήμα που προκύπτει από το design του κινητού, δε, δημιουργεί και δύο θεματάκια: Πρώτον, είναι λιγότερο άνετο στο χέρι (είπαμε, κοφτερό) και, δεύτερον και κυριότερον, είναι πιο εκτεθειμένο σε πεσίματα και τριβές. Το είχα αναφέρει αυτό και στο review του iPhone 6, το οποίο έχει μιαν ανεπαίσθητη καμπύλωση στην ακρούλα του γυαλιού, εκεί που πάει και κολλάει στο αλουμίνιο. Αυτή η καμπύλη είναι ευάλωτη, αυξάνει την επιφάνεια του κινητού που κινδυνεύει να κοπανήσει πρώτη το πεζοδρόμιο όταν σου πέσει (γιατί αργά ή γρήγορα θα σου πέσει). Κι εδώ, στο Edge, η ευάλωτη καμπύλη δεν είναι ανεπαίσθητη, είναι καραμπινάτη, κραυγαλέα. Είναι που είναι αλλόκοτο σχήμα για να φορέσει θήκη (και, πραγματικά, τι σόι άνθρωπος θα πάρει τo Edge για να του φορέσει θήκη, ποιο το νόημα), με τόσο γυαλί μοιάζει εξαιρετικά ευπαθές σε χτυπήματα και γρατζουνιές.

Samsung_GalaxyS6Edge_iPhone6_Bottom

Ομολογώ ότι ήθελα να το δοκιμάσω αυτό το πράγμα, γι’ αυτό έριχνα χύμα στην τσάντα κάθε μέρα το Edge για δύο εβδομάδες (συγγνώμη, COSMOTE), περιμένοντας να δω τις γρατζουνιές να εμφανίζονται στη ράχη της γυάλινης καμπύλης, μα του κάκου. Ακόμα και σήμερα δεν βλέπω εμφανείς ατέλειες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα τις πάθει στο μέλλον. Αλλά ενδέχεται να είναι πιο ανθεκτικό από ό,τι φαίνεται. Που δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου.

Samsung_GalaxyS6Edge_Closeup

3. Συμπέρασμα;

Ξεκινώντας ανάποδα, θα σας εξηγήσω γιατί η γνώμη μου για το Edge ήταν λανθασμένη, και μετά θα μιλήσουμε για την κατάσταση της αγοράς των κινητών σήμερα.

Samsung_GalaxyS6_S6Edge02

Η γνώμη μου, το λοιπόν, ήταν λανθασμένη επειδή από τα δύο κινητά το Galaxy S6 είναι το μόνο που έχει πραγματικά νόημα. Το Edge είναι πολύ αλλόκοτο και περίεργο, καίτοι πάρα πολύ πιο όμορφο. Και, βεβαίως, είναι πολύ πολύ πιο ακριβό. Σύμφωνα με τις επίσημες τιμές, το S6 κοστίζει €770 στην ελληνική αγορά, ενώ το Edge €900. Ναι. €900. Είναι ολόιδια τα δυο τους, η μόνη τους διαφορά είναι η καμπυλωτή οθόνη (και το Edge έχει λιγάκι μεγαλύτερη μπαταρία). Και το καμπυλωτό εκ των δύο χρεώνει τις καμπύλες του 130 ευρώ περισσότερο.

Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης.

Εκεί που χωράει συζήτηση είναι το αν και το σκέτο S6 στα €770 ευρώ είναι άξιο λόγου ως επιλογή το 2015. Στην εισαγωγή εξηγήσαμε πώς είναι δομημένη η αγορά των κινητών σήμερα, με τις τρεις κατηγορίες, κάντε ένα σκρολ στην κορυφή για να το θυμηθείτε αν το ξεχάσετε. Ε, μπορεί να πει κανείς ότι σήμερα έχει νόημα να δώσει κάποιος τα τρία τέταρτα του χιλιάρικου για να αγοράσει κινητό μόνο αν θέλει σώνει και καλά iPhone (δεν υπάρχουν φτηνά iPhones). Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν ένα σωρό Android κινητά που κάνουν λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα που κάνει και το S6 και κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ λιγότερα. Ακόμα και η ίδια η Samsung έχει κάμποσα. Οπότε γιατί να πάρει κανείς το Galaxy S6; Είναι πάρα πολύ καλό smartphone, είναι καταπληκτικό, και έχει πολύ καλή κάμερα. Μόνο στη μπαταρία πάσχει λίγο. Αλλά €770;  Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη τόσο πανάκριβα smartphone-ναυαρχίδες μόνο και μόνο επειδή η Apple κρατάει τις τιμές των δικών της τόσο ψηλά (για να βγάζει +40% κέρδος από το καθένα) και άρα δίνει στην αγορά και τους καταναλωτές το μήνυμα πως, ναι, το 2015 έχει νόημα να πληρώνεις για ένα κινητό τηλέφωνο όσα λεφτά δίνεις για δύο λάπτοπ.

Κατά συνέπεια, δύσκολα μπορώ να συστήσω σε κάποιον να αγοράσει το ολοκαίνουριο Samsung Galaxy S6 σήμερα, και ακόμα πιο δύσκολα το πανέμορφο και καμπυλωτό Samsung Galaxy S6 Edge. Σήμερα. Γιατί σε μερικούς μήνες θα βγουν καινούρια, λίγο καλύτερα, και οι τιμές αυτών θα πέσουν.

Πόσο να κάνει άραγε ένα καινούριο S4 σήμερα; Αυτό πάρτε.

Βαθμολογίες:

Samsung Galaxy S6: 6.7

Samsung Galaxy S6 Edge: 6.1

Samsung_GalaxyS6_S6Edge_02

Περισσότερες κριτικές κινητών

iPhone 6 Plus
iPhone 6
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Alpha
Sony Xperia Z3 & Z3 Compact
LG G3

HTC One (M8)

Samsung Galaxy S5