30. Ιουνίου 2011

Το Καλύτερο Και Το Χειρότερο: Πράγματα Που Βγήκαν Απ’ Το Σύνταγμα

Την ώρα που το μίσος σκυλεύει το πτώμα μιας κοινωνίας που στ’ αλήθεια ποτέ δεν ζούσε και καμιά τρομερή ζωή, και καθώς η οργή θολώνει μυαλά και αναγκάζει μπούρδες να γραφτούν, χοντράδες να ειπωθούν και βία, πολλή πολλή βία να πλημμυρίσει δρόμους, timelines και walls, ας κάνουμε ένα βηματάκι πίσω κι ας κουβεντιάσουμε το εξής: Το χειρότερο πράγμα που έκανε το «κίνημα» των «Αγανακτισμένων» και η εδώ και ένα μήνα (αφηρημένη, αόριστη) διαμαρτυρία ολόκληρου του Ελληνικού λαού στη χώρα, είναι ότι πήρε τον (όποιο) διάλογο για την ασθένειά της και τον άλλαξε, τον μετέτρεψε σε μη-διάλογο για τα συμπτώματα. Στην αρχή με αθωότητα και αφέλεια, στη συνέχεια με ολοένα διογκούμενη ενσυνείδητη αφασία, μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα, με τη χώρα ημιθανή, και εμάς να έχουμε ξεχάσει ποιο ήταν το θέμα της κουβέντας, το γιατί είμαστε όλοι εδώ και (κάνουμε ότι) συζητάμε.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ανάποδα, κι ας ξεκινήσουμε από τα καλά.



φωτό: @biglebo

Το καλύτερο πράγμα που βγήκε από το Σύνταγμα

Όπως έχω ξαναγράψει, τα σημαντικότερα καλά της διαμαρτυρίας Ελλήνων πολιτών στο Σύνταγμα τον τελευταίο μήνα είναι δύο: Πρώτον, ότι πολίτες βγήκαν απ’ τα σπίτια τους και πήγαν σε ένα μέρος για να κάνουν (και να μιλήσουν για) πολιτική. Ακόμα κι αν το επίπεδο του διαλόγου ήταν/είναι νηπιακό και η εξαγωγή πολιτικού ή ιδεολογικού περιεχομένου από αυτή τη μη-ζύμωση ήταν/είναι εντελώς αδύνατη, το γεγονός αυτό από μόνο του είναι θετικό από κάθε άποψη, όπως είναι η φυσιοθεραπεία για τον τραυματία. Θέλει πολλή προπόνηση για να δυναμώσουνε οι μυες και να περπατήσεις πάλι, αλλά κάπως πρέπει να κάνεις την αρχή.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό πράγμα που γέννησε το Σύνταγμα ήταν μια μορφή διαδήλωσης που πιο πολύ έμοιαζε με πανηγύρια μετά από αθλητικούς αγώνες: Γεμάτη ανθρώπους όλων των ηλικιών, με γιαγιάδες και παππούδες, χωρίς κομματόσκυλα με ντουντούκες (ΟΚ, χωρίς πολλά κομματόσκυλα με ντουντούκες), χωρίς πολιτικό χρώμα και, το σημαντικότερο απ’ όλα: Ειρηνική. Αυτή ήταν και είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του Συντάγματος, το ότι έδειξε στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, αυτή που δεν ασχολείται με πορείες και διαδηλώσεις, ότι κοίτα, γίνεται και έτσι διαμαρτυρία. Αυτά που έγιναν τις τελευταίες δύο μέρες στο Σύνταγμα δεν άμβλυναν αυτή την εικόνα. Το αντίθετο.

Ομολογώ ότι η εύκολη και γρήγορη καταδίκη της αστυνομικής βίας στις παραδοσιακές, κομματικοκρατούμενες ή συνδικαλιστοκρατούμενες διαδηλώσεις μου ήταν πάντα δύσκολη, όχι γιατί πιστεύω ότι τα κρανοφόρα όργανα της τάξης είναι στρουμπουλοί Γκάντι με λουλούδια στην καρδιά, αλλά επειδή πάντα κατέληγαν σε μια κάποιου είδους μάχη, κανονική μάχη, με στρατόπεδα. Έχεις τους κουκουλοφόρους που πετάν μολότοφ και καίνε περιουσίες, βάλε μέσα την ανικανότητα της αστυνομίας στο crowd control (ή σε οτιδήποτε) και κάμποσα αμιγώς Ελληνικά κόμπλεξ και αρρωστημένα ταμπού δεκαετιών, χτύπα τα όλα μαζί στο μίξερ και νάτη η αντίδραση των περισσότερων αποσβολωμένων Ελλήνων που βλέπαν τόσα χρόνια διαδηλώσεις και πορείες να μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε πόλεμο: Αηδία κατά παντός υπευθύνου.

Αυτά που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, όμως, είναι κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό. Οι μαρτυρίες πολιτών και το οπτικοακουστικό υλικό είναι καταιγιστικά και δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες. Αυτό που έγινε χτες και προχτές δεν ήταν μια ακόμα μάχη ανάμεσα σε μπάτσους και αναρχικούς, ή μπάτσους και προβοκάτορες, όπως θες πες το ανάλογα με τα ιδεολογικά γυαλιά που φοράς. Η αστυνομία επιτέθηκε στους ειρηνικούς διαδηλωτές, σ’ αυτό το ετερόκλητο πλήθος που, μπορεί στη συνισταμένη του να μη σου γεμίζει το μάτι από διάφορες απόψεις, αλλά αποτελείται από τους φίλους, τους συγγενείς και τους γείτονές σου, όχι από αφιονισμένους νεαρούς και sociopaths.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να υπογραμμίσει και να διατρανώσει την αξία του ειρηνικού χαρακτήρα της διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων από αυτό το βουβό κενό που ένιωσαν στο στομάχι όλοι οι νοικοκυραίοι που ήταν εκεί ή αυτοί που έβλεπαν τις εικόνες και τα βίντεο και διάβαζαν τα νέα από τα Ίντερνετς. Οι σκηνές των τελευταίων ημερών αποκάλυψαν σε πολλούς το πρόβλημα της αστυνομικής βίας για πρώτη φορά στην πραγματική του διάσταση.

Αυτή η βία δεν ήταν ίδια με τις προηγούμενες –ήταν χειρότερη. Γιατί αυτή η διαδήλωση δεν ήταν ίδια με τις προηγούμενες –ήταν καλύτερη.

Αλλά αυτή η βία, δυστυχώς, πέρα από τους μώλωπες και τα δάκρυα και τα τραύματα (σωματικά και ψυχολογικά) και την απελπισία, προκάλεσε και κάτι άλλο. Υπογράμμισε και κάτι άλλο:

Το χειρότερο πράγμα που βγήκε από το Σύνταγμα

Είναι η επίσημη κατοχύρωση της μυθικής Ελληνικής Αθωότητας. Ο λαός μας ο ίδιος πάντα πίστευε ότι δεν φταίει για τίποτα από όσα κακά συνέβησαν στη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, όπως κάθε Έλληνας ξεχωριστά είναι πάντα σίγουρος ότι δεν ευθύνεται για οτιδήποτε κακό συμβαίνει στη ζωή του. Πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι –μόνο κάποιοι άλλοι. Αλλά τώρα αυτό εδραιώνεται ως η επίσημη θέση του απλού, ακομμάτιστου λαού. Είναι πλέον στο τραπέζι, εκφρασμένη. Δεν είναι κάτι που το σκέφτεται καθένας μόνος του, ή κουνάει το κεφάλι επιδοκιμαστικά όταν ακούει το Λαζόπουλο να του το λέει –πια το βροντοφωνάζουν όλοι μαζί στην πλατεία.

Είναι κάτι που το έβλεπες να εξελίσσεται, να αναπτύσσεται οργανικά από τις πρώτες, αθώες Κυριακές και καθώς η αφηρημένη οργή κατακάθιζε, γινόταν απτή, στέρεη, με λεξιλόγιο (αν και καθόλου πιο ουσιαστική). Έβλεπες με τα μάτια σου το λαό να αναβαπτίζεται μέσα από τη δίκαιη οργή του και να αυτό-επιβεβαιώνει το δίκιο του για τα πάντα.

Από το πλήθος των αγανακτισμένων δεν λείπει μόνο η γνώση -λείπει εντελώς και η αυτογνωσία.

Και στις μέρες που μεσολάβησαν, βέβαια, κουβέντα έγινε. Έγραφα κι εγώ, έγραφαν και άλλοι, αλλά σιγά σιγά κάτι έκανε όσα ψελίζαμε να ακούγονται λιγότερο. Τα μόνα αιτήματα-συνθήματα που υιοθετήθηκαν («δε χρωστάμε τίποτα», «να φύγουν όλοι») που ήταν και τα πιο βασικά, απλοϊκά και συναισθηματικά που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από ένα τόσο ετερόκλητο πλήθος, ποτέ δεν εξελίχθηκαν και ποτέ δεν εμπλουτίστηκαν με άλλα, ωριμότερα. Ίσα ίσα: Ενδυναμώθηκαν και εδραιώθηκαν ως πάγια (προκαλώντας ακατάσχετες επαναστατικές ονειρώξεις σε μια Αριστερά που δεκαετίες τώρα εμπορεύεται τέτοιου είδους απλοϊκές ιδέες χωρίς μαζική επιτυχία) πάντα πάνω στο εύπεπτο λαϊκιστικό μοτίβο που μπορεί να περιγραφεί συνοπτικά ως εξής:

Η Ελληνική Κρίση είναι κάτι ομιχλώδες και ακατανόητο που μπορεί και να μην υπάρχει ή τέλος πάντων δε μας νοιάζει να ξέρουμε, αυτό που μας νοιάζει είναι να ζούμε όπως ζούσαμε πριν από το 2008 χωρίς να αλλάξει τίποτα απολύτως εκτός από τους πολιτικούς,  που πρέπει να φύγουν όλοι.

Αυτή είναι η «ιδεολογία» της αγανάκτησης στην Ελλάδα. Και επειδή είναι μια «ιδεολογία» άρνησης και άμυνας (βασίζεται μόνο σε πράγματα που καταδικάζει -σε τίποτα που να υποστηρίζει), και επειδή υποστηρίζεται ευρέως από το χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, είναι ευάλωτη σε κάθε λαϊκιστικό ερέθισμα, και κυρίως ένα: Tον πόλεμο.

Κάθε φορά που ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλάει για τανκς, ή ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για ευθύνες ή ο πρωθυπουργός μιλάει για οτιδήποτε, ο αγανακτισμένος στην πλατεία νιώθει σε άμυνα, νιώθει ότι του επιτίθενται και, ακαριαία, επιβεβαιώνει στο μυαλό του ότι έχει δίκιο, δε μπορεί να μην έχει δίκιο, άκου τί λέει ο άλλος.

Τις προηγούμενες δύο μέρες ο πόλεμος πέρασε σε άλλο επίπεδο, και το θέμα της ιδεολογίας της αγανάκτησης έκλεισε, κλείδωσε, τελείωσε.

Είναι λογικό: Όσο περισσότερα δακρυγόνα πέφτουν, όσες περισσότερες πέτρες του ρίχνουν (έγινε κι αυτό, οι αστυνομικοί τώρα πετάνε πίσω τις πέτρες που τους πετάνε), τόσο πιο αθώος και ενάρετος νιώθει ο αγανακτισμένος. Η αστυνομική βία υπογράμμισε την αξία της ειρηνικής μορφής της διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων, αλλά ταυτόχρονα σφράγισε και το πεδίο του πολιτικού διαλόγου για τους επόμενους μήνες.

Το πρόβλημα μ’ αυτό είναι το εξής:

Είναι σαφές, κατανοητό και αποδεκτό από όλους ότι το Μνημόνιο είναι ένα αποτυχημένο πακέτο μέτρων, και είναι ξεκάθαρο σε όσους έχουν μάτια και μυαλό ότι το Μεσοπρόθεσμο θα αποτύχει εξίσου. Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί την κρίση τα τελευταία δύο χρόνια, και δεν υπάρχει τίποτα που να υπόσχεται αλλαγές προς το καλύτερο στο μέλλον, ενώ υπάρχουν πολλά που υπόσχονται το αντίθετο.

Το πρόβλημα είναι ότι εξ’ αρχής υπήρχε ένα σύνολο πραγμάτων που αποτελούν μέρος της Ελληνικής παθογένειας, και τα οποία θα έπρεπε να έχουν λυθεί ή να έχουν μπει σε τροχιά λύσης, όχι μόνο επειδή ετούτη η κρίση «είναι ευκαιρία», αλλά και επειδή πρόκειται για οργανικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν ουσιαστικά στο να βγούμε από αυτήν. Μερικά από αυτά είναι:

Οι Έλληνες πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους. Το κράτος πρέπει να αναπτύξει τις απαραίτητες δομές για να τους εισπράττει. Πρέπει να γίνει πιο εύκολο και πιο φτηνό το να φτιάχνεις μια επιχείρηση. Το Δημόσιο πρέπει να μη σπαταλά χρήμα και να λειτουργεί αξιοκρατικά. Τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν. Η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιείται ορθολογικά για να παράγει πλούτο για τους πολίτες, και να μην κάθεται περιμένοντας τους καταπατητές και τα λαμόγια να την κατακρεουργήσουν.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα είναι αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, είτε υπάρχει Μνημόνιο είτε όχι. Εδώ που τα λέμε, είναι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες πριν, όταν τέλος πάντων ελήφθη η απόφαση ότι η Ελλάδα θα είναι μια δυτική χώρα και όχι μέρος του ανατολικού μπλοκ. Είναι πράγματα λυμένα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Αλλά πλέον εμείς εδώ όχι απλά δεν τα έχουμε λύσει -πλέον ούτε καν τα συζητάμε.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, κι αυτό που μου δημιουργεί την απόγνωση: Στην τυφλή, απλοϊκή ιδεολογία της άρνησης που πλέον υιοθετεί ο αγανακτισμένος λαός, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν χωράνε. Είναι υπερβολικά πολύπλοκες, υπερβολικά πρακτικές, υπερβολικά δύσκολες. Αντιπροσωπεύουν μιας μορφής θυσίες, και μετά από τα βλακώδη μέτρα και τα δακρυγόνα, ο αγανακτισμένος πια νιώθει ότι δικαιούται να μην υποστεί καμιά άλλη θυσία, ποτέ. Ουσιαστικά πάνε, πεταχτήκαν απ’ το παράθυρο. Δεν μπορούν να εφαρμοστούν ποτέ από καμία κυβέρνηση, ούτε από την υπάρχουσα (που σε ό,τι κάνει θα βρει αγανακτισμένους και λαϊκιστές αντάρτες βουλευτές απέναντι, και η οποία ήταν ούτως ή άλλως ανίκανη να υλοποιήσει οτιδήποτε δυο χρόνια τώρα), ούτε από τις μελλοντικές αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας/κουκλοθέατρα.

Ίσως, βέβαια, ποτέ να μην υπήρχε πιθανότητα να εφαρμοστούν τέτοια πράγματα σ’ αυτή την Ελλάδα, μ’ αυτούς τους πολίτες. Ίσως οι παθογένειες της κοινωνίας που μας οδήγησαν σ’ αυτό το σημείο να είναι οι ίδιες που μας εμποδίζουν να βρούμε τον τρόπο σωθούμε.

Μοιάζει λογικό.

Και φρικώδες συνάμα.

Δες όλα τα κείμενα που έχω γράψει για την Ελληνική Κρίση εδώ.

Κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook για να πούμε κουβέντες πάνω σε θέματα τέτοια, φλέγοντα.

  • Pingback: Η Αγαπητή Σουηδέζα Είναι Αγαπητή: Αυτό Δε Σημαίνει Ότι Έχει Δίκιο | θοδωρής γεωργακόπουλος

  • Γκασιάμης Αργύριος

    Ώριμο άρθρο που το συνοδεύει ακόμα
    πιο ώριμος διάλογος. Συγχαρητήρια. Θα προσθέσω τις εξής σκέψεις: ακούγεται από πολλούς
    ένας εύκολος συνθηματικός λόγος με ατάκες του στυλ: δεν πληρώνω τίποτα, το χρέος
    δε μας ανήκει κλπ.  Αρνούμαστε λοιπόν πως
    «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»? Μήπως φταίνε οι Ελοχίμ, οι
    Νεφελίμ αλλά όχι και εμείς? Επιθυμούμε να συντηρούμε ακόμη το Greek Dream, αυτό το εκτρωματικό μοντέλο
     του ανέμελου lifestyle πασπαλισμένου
    με υπέρμετρη κατανάλωση και  ανύπαρκτη παραγωγή?
     Ένα μοναδικό μείγμα κρατικοδίαιτου καπιταλισμού
    με μπόλικο αριστερίστικο λαϊκισμό.  Το μείγμα
    είναι θανατηφόρο και μας έφερε ως εδώ. Είναι σαφές πως πρέπει να επιλέξουμε προσανατολισμό.

    Θλίβομαι όμως γιατί κανένας δε λέει
    στον κόσμο το αυτονόητο. Πως, ναι, να ανατρέψουμε αυτό το Μνημόνιο του ξεπουλήματος,
    ΑΛΛΑ κάποιο νέο μνημόνιο θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Ένα μνημόνιο  εσωτερικής συνεννόησης, ένα συμβόλαιο ανάμεσα
    στο νέο πολιτικό προσωπικό που θα προκύψει από αυτή τη ζύμωση και το οποίο θα έχει
    τη νομιμοποίηση και τη συναίνεση του λαού. Ένας άξονας για να πορευτούμε συντεταγμένα
    σαν κοινωνία και να αλλάξουμε μια για πάντα τις στρεβλώσεις. Προς το παρόν  κυριαρχεί η στείρα άρνηση και τα συνθήματα. Συνθήματα
    που χαϊδεύουν  τα αυτιά του κόσμου και απευθύνονται
    κατευθείαν στο θυμικό και όχι στη λογική του. Αυτό καταδεικνύει αμφίδρομο έλλειμμα
    πολιτικής παιδείας.  

    Και κάτι ακόμα πιο σοβαρό: είναι επικίνδυνο να απαξιώνουμε
    συλλήβδην τον κοινοβουλευτισμό. O κοινοβουλευτισμός
    είναι κατά γενική ομολογία κατάκτηση. Τι θα πει «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»?
    Οι καιροί είναι πονηροί. Η υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική αναταραχή μπορεί να
    ανοίξει το δρόμο σε γελοίους λαϊκιστές, ηγεμονίσκους που ορέγονται εξουσία μπροστά
    σε  κόσμο συναισθηματικά ευάλωτο που επιλεγεί
    να ακούσει το πιο ανώδυνο. Δημιουργείται έτσι ένα μείγμα φαυλοκρατίας και απαξίωσης
    του κοινοβουλευτισμού.  Θυμάμαι μια φορά
    στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία που όντως κάηκε κοινοβούλιο. Ήταν το 1933 στο Raichstag του
    Βερολίνου. Λίγους μήνες αργότερα ο Χίτλερ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ  από το γερμανικό λαό αναλάμβανε τα ηνία της Γερμανίας.
    Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή…

  • Areti

    Φίλε έχεις απόλυτο δίκιο. Το θέμα είναι : Τι κάνουμε τωρα; Η πλατεία άδειασε. Εγώ συνεχίζω να πηγαίνω και πραγματικά οι λαϊκες συνελεύσεις έχουν βελτιωθεί κάπως. Δεν επικρατεί πια η «επανάσταση για την επανάσταση» των νέων που ήταν κάτω, και εχει φυγει πιά από το θεμα «αστυνομική βία». Τωρα πια εκφραζονται σοβαρες ιδέες και στόχοι. Το κακό ειναι οτι πλέον δεν υπάρχει συμμετοχη. 

    Το έλεγα από την αρχή οτι ένα πράγμα που έχει αφαιρεθεί από εμάς είναι ο πολιτισμός μας και η κριτική μας σκέψη, γι’ αυτό υπάρχουν παθογένειες στο κίνημα των αγανακτισμένων. Ομως αυτό το κίνημα ήταν τροφή για σκέψη για πολλούς πολίτες, αρα για μένα μπορεί να ειναι ανικανο να λύσει προβλήματα, αλλά είναι προπομπός μιας μεγαλύτερης αφύπνησης.

  • George

    Τα συγχαρητήρια είναι περιττά.

    Ελπίζω μόνο να μην λέμε μετα απο 10-20 χρόνια για την μεγαλη ευκαιρία που έχασε εκείνη η κυβέρνηση σπαταλωντας το «πολιτικό της κεφάλαιο» σε ανούσια μέτρα…

    Βάλε όμως και λίγη αισιοδοξία γιατί την χρειαζόμαστε…

  • Ανώνυμος

    Η πλατεία δείχνει πιο αριστερή και αναρχική επειδή μόνο από εκείνα τα μετερίζια ακούγεται πολιτικός λόγος οποιασδήποτε μορφής. Άρα μόνο από εκεί μπορεί να προκύψει συσπείρωση. 

    Θεέ μου, τί μου συμβαίνει. Έγραψα τη λέξη «μετερίζια». 

  • Ανώνυμος

    Σωστή τοποθέτηση για τα ΜΜΕ, και το αποτέλεσμα το βλέπουμε και στην ποιότητα της «ελεύθερης» ενημέρωσης που γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις νέες τεχνολογίες. Οι Έλληνες δεν έχουν συνηθίσει την αλήθεια, κι αυτό είναι μοιραίο. 

    Για την τελευταία παράγραφο έχω ένσταση, είναι λίγο ψυχροπολεμική. Τα τελευταία χρόνια τα κίνητρα τέτοιου τύπου συναλλαγών φαίνεται πως ήταν αμιγώς οικονομικά, όχι γεωπολιτικά. 

  • Altbreeze

    Στην παθολογια της κοινωνίας μας ξεχασες να συμπληρώσεις και  την παθολογική ανισοκοτανομή επικοινωνιακής εξουσίας που εδράζεται εδώ και 20 χρόνια σε μια ολιγοπωλιακή εκμετάλλευση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος (κοινού αγαθού) από μια χούφτα ετερόφωτων και ξετσίπωτων κρατικοδίαιτων  ολιγαρχών που χρησιμοποίησαν αυτό το αγαθό για να ανοίξουν αγορές για πολυεθνικές για να κλείσουν δουλείες , για να μπουρδελοποιήσουν-αγοραιοποιήσουν-ποδοσφαιροποιήσουν το κοινωνικό φαντασιακό της κοινωνίας μας .

    Και ενώ σε άλλες κοινωνίες που ατενίζουν το μέλλον έχουν αρχίσει να μπάινουν δημοκρατικοί φραγμοί  ( http://www.canosa.com.ar/en/publications/2009/11/26-09-09.php ) και να μοιράζεται το ρ.φάσμα σε ποιό δημοκρατικές βάσεις εδώ η χρεοκοπημένη αριστερά συνεχίζει να νομιμοποιεί τον εκτρωματικό ρυθμιστικό ρόλο της ολιγαρχίας στην πολιτική σφαίρα μέσω της συχνής παρουσίας σε παράθυρα παρέα με τα παπαγαλάκια.

    Επίσης στην παθολογία της κοινωνίας μας ας μην παραλείπουμε να αναφέρουμε ότι από ανέκαθεν λόγο του γεωστρατηγικού ρόλου της χωρας είμασταν στόχος μεγάλων δυνάμεων με κόμματα φιλορωσικά, φιλοαμερικανικά , φιλογαλλικά κ.ο.κ  καθώς και έξοδα για τη διατήρηση ενός μεγάλου στρατού και αγορες του αιώνα ..

  • Alexia Moustaka

     Θεωρώ ότι το άρθρο αντικατοπτρίζει την
    πραγματικότητα. Θέλω να προσθέσω μόνο το γεγονός  ότι  η
    πλατεία δημιούργησε ένα ουσιαστικό «ΟΧΙ» εντός της Βουλής που είχε ως
    αποτέλεσμα την αλυσιδωτή πτώση των χρηματιστηρίων και του ευρώ. Αυτό και μόνο δείχνει
    ότι η Ελλάδα έχει ισχυρότερη θέση από ότι πίστευαν παγκοσμίως. Τέλος
    πιστεύω  πως όσο προχωράει ο καιρός η
    πλατεία τίνει να δείχνει ποιο αριστερή και ποιο αναρχική.    

  • Pingback: Το Καλύτερο Και Το Χειρότερο: Πράγματα Που Βγήκαν Απ’ Το Σύνταγμα : Real-Politics

  • Ανώνυμος

    Όλα αυτά είναι σωστά, εκτός από το «Το όχι στο μεσοπρόθεσμο, ή το δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε δεν υποδηλώνουν απαραίτητα άρνηση της πραγματικότητας». 

  • Ανώνυμος

    Ένας πολίτης που μιλάει μόνο με υπαγορευμένα τσιτάτα που δε σημαίνουν τίποτα: Αυτός είναι άχρηστος πολίτης.

  • John Ionas

      Ολα καλά καί αρκετά εύστοχο τό άρθρο,αλλά.Αλλά τό πρόβλημα εντοπίζεται ότι εκμαυλιζό
    μενοι ΄μετά τήν μεταπολίτευση αλλά καί πρό αυτής,αφήσαμε πίσω τήν παραγωγική μας νοοτροπία καί ενστερνιστήκαμε ένα μοντέλο καθόλου αναπτυξιακό,μέ προσπορισμό μέσω
    προγραμμάτων,ΜΚΟ γιά πάσα νόσο καί μαλακία,μέ κρατικοδίαιτη ανάπτυξη καί μέ ότι άλλο
    συνοδεύει όλα αυτά τά εξόχως οικονομικά καί πολιτικά εδέσματα πού στήν βάση τους ήταν
    στήν πραγματικότητα πολιτιστική απόκλιση,εξ ών καί τά παθογενή μοντέλα τύπου Αράχωβα,
    Μύκονος,Σαντορίνη,μεζονέτες,γκλαμουριά καί συναφή φληναφήματα.Εκεί πάνω ανεπτύχθη
    δυστυχώς η νοοτροπία μας πού ωδήγησε εδώ αφού επιλέξαμε τούς καταλλήλους πολιτικούς
    πού θά κολάκευαν τά στρεβλά όνειρά μας.Δυστυχώς.Ερρωσθε.

  • Dinos

    Σωστή προσέγγιση αν και
    κάπως «σαλονάτη». Ποτέ σε καμία «εξέγερση» δεν υιοθετήθηκαν
    συνθήματα τύπου: «κάτω το μνημόνιο, αλλά να σκεφτούμε ται αίτια της
    ελληνικής παθογένειας, προκειμένου να (αυτο) βελτιωθούμε ως πολίτες». Τα
    συνθήματα σχεδόν πάντα είναι στακάτα και μανιχαϊστικά γιατί όχι. Το όχι στο
    μεσοπρόθεσμο, ή το δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε δεν υποδηλώνουν απαραίτητα
    άρνηση της πραγματικότητας. Αυτές οι λαοσυνάξεις δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία.
    Η Δημοκρατία είναι ήδη σε κίνδυνο και ο μεγάλος της εχθρός δεν είναι ούτε τα
    ακροδεξιά φασιστοειδή ούτε οι νοσταλγοί των Κολχόζ του Στάλιν. Ο μεγαλύτερος
    εχθρός είναι η υπάρχουσα οικονομική δομή. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει
    καταφέρει να διαβρώσει, ακόμα και να υποκαταστήσει το πολιτικό προσωπικό. Και
    δεν μιλάω για την Ελλάδα. Εμείς είμαστε μια παραφυάδα. Ο αδύναμος κρίκος, η
    συνιστώσα όλων των ειδικών παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας με την αδηφάγα
    μανία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ελλάδα ήταν το ανυποψίαστο
    νομιστεράκι που έπεσε στο λάκκο της χρεοκρατίας επειδή νόμισε πως ξαφνικά έγινε
    «αφεντικό». Φταίμε όλοι; Για την οικονομία του επιχειρήματος, ας πούμε ναι.
    Αναλογικά. Ε, και; Πρέπει να καταδικαστούμε όλοι; Δεν έχουμε το δικαίωμα να
    αναζητήσουμε λύσεις που μας υπερβαίνουν; Θα έπρεπε δηλαδή οι Γερμανοί μετά τον
    Πόλεμο να καταδικαστούν επ΄ αόριστον στην ανυποληψία και τη μιζέρια; Φυσικά και
    έχουμε το δικαίωμα να αντισταθούμε. Ειδικά απέναντι στα ψευτοδιλήμματα. Ακόμα
    και η υπερβολή είναι χρήσιμη. Ακόμα κι αν όλη αυτή η διαμαρτυρία λειτουργεί ως
    άλλοθι για πολλούς. Η αφύπνιση και η συμμετοχή έχει τη βαρύνουσα σημασία

    .

  • http://www.facebook.com/people/Spiros-Kontogiorgis/563941561 Spiros Kontogiorgis

    Θα συμφωνήσω με τον Μίλτο. Τα θετικά είναι πάρα πολύ σημαντικά αρκεί να συνεχίσουμε.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=524857480 Vasiliki Zioga

    όταν λες φιλήσυχος…;τι ακριβώς εννοείς;

  • Ανώνυμος

    Ένας φιλήσυχος πολίτης είναι ένας άχρηστος πολίτης . Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

  • Ανώνυμος

    Το πρώτο.

    Μπορείς να γράψεις «κλαπ κλαπ» ή κάτι τέτοιο. Θα καταλάβω.

  • http://www.facebook.com/evangelos.alexandris Evangelos Alexandris

    Σύμφωνοι, η αρρώστειά μας λέγεται μανιχαϊσμός κι οσονούπω αναδημοσιεύω!

  • magda

    Επιτέλους και κάποιος που βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Συγχαρητήρια για όλα σας τα άρθρα για τη κρίση. Έχω αηδιάσει από αυτά που οι «συνάδελφοι» σας δημοσιογράφοι (ο θεός να τους κάνει) παπαγαλίζουν στο ραδιόφωνο για να γίνουν αρεστοί στους αγανακτισμένους  (αν είναι κατά του μνημονίου) ή στους χαρούμενους (αν είναι υπέρ της κυβέρνησης) ακροατές τους. Το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι πολύ πιο βαθύ και ξεκινάει δεκαετίες πριν. Άκουσα κάποιον χτες στο ράδιο να λέει ότι είναι η «πιο μαύρη μέρα της νεότερης ελληνικής ιστορίας». Όχι, δεν φταίει η διαφθορα, η νοοτροπία του βολέματος και της καλοπέρασης ή ακόμα και η απραξία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που ΟΛΟΙ μας έχουμε πράξει σε μικρότερο ή (πολυ) μεγαλύτερο βαθμό. Φταίνε αυτοί που ψήφισαν χτες το μνημόνιο γιατί είναι κυβέρνηση. Και οι άλλοι οι «καλοί’ είπαν όχι. Που αν ήταν από την άλλη όχθη, θα γινόταν ακριβώς το αντίθετο. Αλλά δυστυχώς ο κόσμος που όπως πολύ ωραία γράψατε σκέφτεται απλοικά και νηπιακά και ακολουθεί ό,τι τον συμφέρει τα πιστεύει…

    Δυστυχώς όμως αυτοί είμαστε. Όχι όλοι, αλλά αρκετοί. Και δεν ξέρω τι πιστεύετε, αλλά ή λίγη αισιοδοξία που είχα ότι μπορεί από όλο αυτό το χαμό να βγει κάτι καλό (πχ απομυθοποίηση του δημοσίου, ενεργή συμμετοχή πολιτών στα κοινά), έχει αρχίσει να χάνεται.

  • Rounick28

    Αναρωτιέμαι αν αυτό ανήκει στα κείμενα που σου παίρνουν ένα ολόκληρο βράδυ (πάντα βράδυ..) για να το γράψεις και να το edit-άρεις, ή στα άλλα που βγαίνουν με μια ανάσα.
    Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ, έστω και μόνο γιατί ξέρω ότι δεν είμαι μόνος.

    P.S. Υπάρχει κάποιο emoticon για χειροκρότημα?

  • miltos

    Sumfonw me tis apopseis sas, ala ta fails ti plateias htan anamenomena, 8a htan afeleia na nomisei kaneis oti mesa apo th plateia 8a evgaine omofwnh oloklhromeni or8ologikh protash vasismenh se stoixia. «Ta kalutera» pou perigrafete ap’thn ali omos den htan anamenomena kata th gnwmh mou, kai einai kator8omata shmantika. To pio pi8ano exarxhs eitan pws 8a eperne mia «laikistiki» troph h plateia. Anarwtiemai omos mipos kaname emeis fail ti plateia me tin apousia mas.       

  • Eleannab

    Eπιτέλους κι ένα άρθρο της προκοπής ~ τόσον καιρό μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τ’ ακούμε ~~

  • Pingback: Όλα Όσα Έχω Γράψει Για Την Ελληνική Κρίση Σε Μία Σελίδα | θοδωρής γεωργακόπουλος

  • Vasiliki

    σας λατρεύω,αυτό έχω να πω μόνο…οο λογική σε διαβάζω επιτέλους!